Suriyeli sığınmacılara geçici kimlik veriliyor

Suriyeli sığınmacılara geçici kimlik veriliyor

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Konya'da yaşayan Suriyeli sığınmacılara "Geçici koruma kimliği" verilmeye başlandı. Proje pilot bölge olarak Konya’da uygulanıyor

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı önüne erken saatlerde gelen Suriyeli mülteciler, geçici koruma kimliklerini alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Projeyi Birleşmiş Milletler ve İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü birlikte yürütüyor. Proje ile sığınmacıların kayıt altına alınması hedeflenirken vatandaşlık gibi bir durum ise söz konusu olmayacak. Anıt yanında bulunan Kalkınma İdaresi Başkanlığı önünde toplanan Suriyeliler geçici kimliklerini alabilmek için sıra bekledi.

KOP İdaresi’nde güvenlik soruşturması tamamlanan Suriyeli mülteciler, kimliklerini almanın mutluluğunu yaşadı. Proje, Suriye'de yaşanan savaş sonrası, yoğun bir şekilde gelen mültecilerin sayısının kesin olarak bilinmemesinden dolayı uygulamaya geçildi. Türkiye'de 3 milyonu aşkın, Konya'da ise 100 bin civarında olduğu tahmin edilen Suriyeli mültecilerin sayısı da bu projenin uygulanması ile birlikte sayısal verilere kavuşmuş olacak.

PROJEDE PİLOT BÖLGE KONYA

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada yürütülen "Geçici koruma kimliği" projesinin pilot bölgesinin Konya, daha sonra ise Gaziantep olduğu belirtildi. Proje daha sonra Türkiye'nin her iline yayılacak. KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı bu projeye 50 kişilik bir ekip oluşturdu. Kayıt sırasında yetkili personel mültecilere çeşitli sorular sorarak ad, soyad, doğum yılı ve doğum yeri gibi temel bilgiler alıyor. Daha sonra ise mültecilerin ailedeki birey sayısı, meslekleri gibi veriler de alınıyor. Kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra mültecilerin adına bireysel olarak “Geçici Koruma Kimlik Belgesi” düzenleniyor. Ücretsiz olan bu belgelerde mültecilerin temel kimlik bilgileri yer alacak. Ayrıca 99 ile başlayan yabancı kimlik numarası da yer alacak. KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Konya'da 2 gündür yürütülen bu projenin 2 ayda bitmesini hedefleniyor.

foto-017.jpg

YAŞAMA HAKKI İÇİN KAYIT ÖNEMLİ

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı "Geçici Koruma Kimliği" Proje Sorumlusu İbrahim Akça, Suriyelilerin kayıt altına alınmasının mültecilerin Türkiye’de kalış hakkına sahip olmasını sağlayacağını belirterek projenin önemine dikkat çekti. Akça,"Kayıt sayesinde mülteciler başta sağlık olmak üzere çoğu kamu hizmetlerinden yararlanabilecek. Türkiye’ye düzensiz yollarla giriş yapan mülteciler, seyahat belgeleri ya da ikamet izni geçerliliğini yitirdiyse ya da bunları etmesi mümkün değilse, yeniden yerleştirilme veya aile birleşimi yoluyla üçüncü bir ülkeye gitme aşamasında alması gereken çıkış izni de ancak kayıtlı olmaları halinde verilecektir. Kayıt olmak Türkiye makamları tarafından bir yükümlülük olarak değerlendirilmektedir. Kayıt olmak mültecilere herhangi bir kısıtlama getirmemektedir. Benzer bir biçimde kayıt sonrasında geçici barınma merkezi olarak adlandırılan kamplara gidilmesi de zorunlu tutulmayacaktır. Ancak ‘geçici koruma’ kapsamında sağlanan hak ve hizmetlere kayıt olunan ilde erişim esas olarak kabul edilmektedir" dedi.

TOLGA PARLAK / merhabahaber.com

foto-003-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum