Suriyeli çocuklar sahipsiz değil

Suriyeli çocuklar sahipsiz değil

Alliance Of İnternational Doctors (AID) Uluslararası Doktorlar Birliği Konya Şubesi "Zeytin Dalı Suriyeli Çocuk ve Kadınlara Psikososyal Destek Projesi”ni tanıttı

Alliance Of İnternational Doctors (AID) Uluslararası Doktorlar Birliği Konya Şubesi "Zeytin Dalı Suriyeli Çocuk ve Kadınlara Psikososyal Destek Projesi"nin tanıtımını yapmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye'de 2 yıldır faaliyet gösteren bu proje Konya'da da 1 aydır başladığını ve projeye çok büyük bir gönüllü talebinin olduğunu söyleyen Uluslararası Doktorlar Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Necati Özkan, "Projemizin beğeni toplaması bizi en içten duygularla sevindirdi. Gönüllü ağımız her geçen gün artmakta. Amacımız savaştan kaçan Suriyeli mülteci çocukların ve kadınların zihin ve psikolojik sağlığını tekrardan normale döndürmektir" dedi.

İHTİYAÇ DUYAN HERKESİN YANINDAYIZ

AID Uluslararası Doktorlar Birliği'nin faaliyetlerinden bahseden Özkan, "AID din, dil, ırk, etnik köken, milliyet ayrımı yapmadan tüm dünyada tıbbi çalışmalar yürüten uluslararası bir organizasyondur. 2011 yılında faaliyete geçen AID, ana partneri İHH İnsani Yardım Vakfı olmakla beraber, farklı organizasyonlarla koordineli olarak ya da bağımsız olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Dünyanın her yerinde afet ve yoksulluk kurbanı olan insanların yanında olmayı kendine görev bilen gönüllülerimiz, tıbbi yardım ve desteğe ihtiyaç duyan herkese ulaşmayı kendine hedef edinmiştir. AID Uluslararası Doktorlar Birliği'nin çalışmaları, acil tıbbi yardım, kalıcı ve koruyucu sağlık hizmetleri, sağlık eğitim ve psikolojik rehabilitasyon olarak 3 baylık altında toplamak mümkündür. Derneğimiz bünyesinde kurmuş olduğu acil yardım birimi sayesinde gerçekleşebilecek doğal ve beşeri afetlere anında müdahale ederek acil tıbbi yardım ulaştırabilmektedir. Filipinler depremi, Soma maden faciası, Nepal Depremi, Sur mülteci göç dalgası gibi olaylarda yeterliliğini ispatlayan acil yardım birimimiz yeni gönüllülerimizin katılımıyla ülke çapında büyümeye devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

AMAÇ OLUMSUZ ETKİLERİ KALDIRMAK

Birleşmiş Milletler'in yayımlanan verilerine göre Suriye'de yaşanan kriz altıncı yılına girerken çocukların üzerindeki yıkıcı etkisi de giderek arttığını ifade eden Özkan, “Yayımlanan BM raporları bugün hala devam eden çatışmaların mağdurlar arasında zarar görme riski en fazla olan kesimin çocukları ve kadınlar olduğunu belirtmektedir. Yaklaşık 6 yıllık süre zarfında çocuklar ailelerinin ve sevdiklerinin öldürülüşüne, okullarının yıkılmasına tanıklık etmiş, evlerini ve yaşadıkları şehirlerini terk ederek başka bir coğrafyada yaşamak zorunda kalmışlardır. Çocukların birçoğu fiziksel ya da psikolojik yaralar almış ya da her ikisine birden maruz kalmışlardır. Ayrıca çocuklar çocuk işçiliği, silahlı grup ve güçlere alınma, erken yaşta evlendirilme ve toplumsal cinsiyet temelli şiddetin diğer biçimleri gibi her türlü olumsuzluğa ve sömürüye açık hale gelmişlerdir" şeklinde konuştu. AID Konya Zeytin dalı Projesi ile Suriye'de yaklaşık olarak 6 ay devam eden savaş nedeni ile Konya, Meram, Karatay ve Selçuklu ilçelerinde ikamet etmek zorunda kalan Suriyeli kadın ve çocuklar için savaş yaşantılarına maruz kalmanın veya tanık olmanın ortaya çıkardığı olumsuz etkilerini hafifletmeye yönelik psikososyal destek programları sunmayı amaçladığını da sözlerine ekleyen Özkan şu ifadelere yer verdi: "AID Konya olarak dernek binasının bir tanesini bu projeye ayırarak bu projeye fiziki şartları oluşturduk. Gönüllü psikologlarımız ve rehberlik uzmanlarımız şubat ayı başından itibaren çocuklarımıza destek vermeye başladık. Proje başlangıcını 5 gönüllü arkadaşımız ve 16 çocukla gerçekleştirmiş bulunuyoruz. İlerleyen süreçte gönüllü arkadaşlarımızın artmasıyla birlikte daha çok sayıda çocuğa psikolojik destek vermeye çalışacağız."

TOLGA PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.