SURİYE'DEN KAÇIRILAN Kırmızı civalar nereye gidiyor?

SURİYE'DEN KAÇIRILAN Kırmızı civalar nereye gidiyor?

Suriye'de savaşın başladığı günden bu yana Türkiye'ye çok sayıda kırmızı civa sokuldu. Patlayıcı madde yapımında kullanılan ve litresi 1 milyon dolara satılan kırmızı civaların bir kısmı Türkiye üzerinden İran'da satılırken, bir kısmının ise akıbeti belir

2011 yılında başlayan iç savaşın ardından Suriye, yağmalanmaya devam ediyor. Ülkedeki tarihi eserlerin yanı sıra çok sayıda nükleer malzeme ve patlayıcı madde yapımında kullanılan ürün kaçırıldı. Bunlar en önemlisi ve tehlikesi ise "Kırmızı civa". Rusya'nın Uraal bölgesinde bulunan Ural Dağları’nın yüksek noktalarında bulunan ender bir madde olan ve litresi 1 milyon dolara satılan kırmızı cıvanın patlama şiddetinin çok güçlü. Rusya'dan Suriye'ye getirilen kırmızı civaların savaşla birlikte ülkeden kaçırılmaya başlandı. Litresi 1 milyon TL'den satılan kırmızı civa füze başlıkları veya kıtalararası roket sistemlerinde dengeleyici olarak kullanılıyor.

600px-mercury(ii)-oxide.jpg

SAVAŞ LORDLARI KIRMIZI CİVANIN PEŞİNDE

Hidrojen bombalarının, atoma gerek olmadan kırmızı cıva ile patlatılabileceği belirtiliyor. Suriye'den yasadışı yollarla Türkiye'ye sokulan kırmızı civalardan bazıları polis ve jandarma tarafından yapılan baskınlarda ele geçirildi. Bazıları ise yüksek fiyatlarla İran'da satıldı. Türkiye'de kayıp olan kırmızı civaların akıbeti ise hala belirsiz. Geçtiğimiz yıl Kayseri ve Malatya'da ele geçirilen kırmızı civalar Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun da aralarında bulunduğu 6 kurum tarafından incelendi. Esrarengiz maddenin içindeki sıvı, dünyada ender bulunan litresi 1 milyon dolara satılan kırmızı cıva çıktı. Biri Suriye uyruklu 3 kişinin dolandırıcı çıktığı, araçta roket başlığı ve yabancı cisim bulundurdukları gerekçesiyle tutuklandıkları belirtildi.

img-20141208-wa0013.jpg

KIRMIZI CİVALAR ÖNEMLİ GELİR KAYNAĞI

Kırmızı civaların Suriye'de IŞİD ve benzeri gruplar tarafından ele geçirildikten sonra, Türkiye üzerinden İran'a satıldığı iddia ediliyor. Özellikle tarihi eserlerin bir bir yağmalandığı Suriye'de nükleer teknolojide kullanılan kırmızı civaların ülkeden kaçırılarak, buralarda fahiş fiyatlara satılıyor. Kırmızı civaların en büyük alıcısının ise İran olduğu iddialar arasında. Kırmızı civa ticaretinden en büyük geliri de IŞİD elde ediyor.  Denetimlerin oldukça zayıfladığı Türkiye-Suriye sınırından yasadışı yollarla ülkeye sokulan bu değerli maden Türkiye üzerinden pazarlanıyor. Emniyet zaman zaman yaptığı operasyonlarda çok sayıda kırmızı civa ele geçirdi. Fakat ele geçirilemeyen kırmızı civaların akıbeti ise hala belirsiz.

KIRMIZI CİVA EFSANESİ NEDİR?

Varlığı yıllardır tartışılan bir civa türevidir. Kırmızı Civa, son 40 yıla damgasını vuran dünyanın en gizemli maddesi olarak bilinir. Frenginin tedavisinde kullanılması için bazı ülkelerde deneylerde kullanıldı. 1913 yılında yapılan deneylerden bir sonuç alınamadı. 1980'li yıllarda efsane haline gelen Kırmızı Civa'nın Sovyetler Birliği'nin sahip olduğu uzun menzilli nükleer füzelerde yön belirleme ve hedef ülkelerden gelen radar sinyallerini kesici olarak kullanıldığı iddia edildi.

mercury.jpg

New Sceintist Dergisi 1992 yılında Kırmızı Civa'nın Füzyon Teknolojisi'nde kullanıldığını konu alan bir rapora yer verdi. Amerikan Lawrance Livermore labaratuvarında yapılan çalışma bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı. Ancak tüm bu iddialara rağmen Avrupalı bilim insanları Kırmızı Civa tanımlamasına mesafeli durdu ve hiç bir zaman böyle bir maddenin varlığını kabul etmedi.

RUSYA'DAN  KAÇIRILDI, TERÖR ÖRGÜTLERİNE SATILDI

Rusya'da döneminin saygın gazetelerinden biri olan Pravdada 1993 yılında sızan bilgi notları ışığında bu konuda ilk ciddi haber yapıldı. Ural dağlarında çıkarılan Kırmızı Civa'nın Rusya toprakları dışına kaçırıldığı iddiası yer aldı. 1994 yılına gelindiğinde Amerikan medyası Rus ITAR TASS haber ajansını kaynak göstererek bu ülkeden kaçak yollarla Avrupa piyasasına terörist faaliyetlerde kullanılmak üzere yüz milyonlarca dolar değerinde Kırmızı Civa kaçırıldığını yazdı. Dönemin ünlü terör örgütlerinden, Libya, İran, Suriye ve Irak'ta Saddam Hüseyin yönetiminin Kırmızı Civa elde etmek için milyarlarca doları gözden çıkardığı iddiaları bu haberde yer aldı.

1997 yılına gelindiğinde ABD kökenli Atom Bilimcileri Bülteni Kırmızı Civa'nın varlığına yönelik ciddi iddialar ortaya attı. İlerleyen yıllarda Kırmızı Civa pazarlayan Rus işadamları Avrupa'nın değişik ülkelerinde takibe uğradı, gözaltına alınanlar, sorgulananlar oldu. 1997 yılında Türkiye'de Kırmızı Civa tüpleri ile yakalanan iki Gürcü, 1998 yılında ise bir Ermeni vatandaşı gözaltına alındı. Yanlarında bulunan ve Kırmızı Civa olduğu iddia edilen maddelere el konuldu.

KIRMIZI CİVA İNSANLARI GENÇLEŞTİRİYOR İDDİASI

Avrupa ülkelerinde Kırmızı Civa olarak el konulan ilk madde 1994 yılının Mayıs ayında Almanyada görüldü. Almanya Savunma Bakanlığı Kırmızı Civa olarak "Varsayılan" bir maddenin yüzde 10 plütonyum elementine sahip sıva bir maddenin, teröristlerin eline geçmeden son anda yakalandığını duyurdu. Kırmızı Civa'nın bir dönemin TV tüplerinin içinde, Singer Dikiş Makinalarında bulunduğu iddiaları kamuoyunda yıllarca efsane olarak kulaktan kulağa dolaştı. Hatta Rusya'da tedavi gören ünlü zenginlerin düzenli olarak Kırmızı Civa tedavisi görerek uzun yaşadıkları efsanesi Batılı magazin dergilerinde haber olarak yer buldu. Ancak şimdiye kadar hiç bir ülkenin bilim kuruluşu tarafından kırmızı civanın varlığına yer verilen resmi rapor hazırlanmadı.

Merhaba Şehir Dergisi - Merhaba Haber

HABER: İBRAHİM BÜYÜKEKEN

red-mercury-cinnabar.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
33 Yorum