Suriye, Rusya İle Serbest Ticaret Bölge Oluşturulmasını Talep Etti

Suriye, Rusya İle Serbest Ticaret Bölge Oluşturulmasını Talep Etti

Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin, Rusya’nın tatil kenti Soçi’de Suriye Maliye Bakanı İsmail İsmail ve Suriyeli heyetle bir araya geldi. Suriye heyetinin Rusya’dan borç istediği ve serbest ticaret bölgesi oluşturulması için talepte...

Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin, Rusya’nın tatil kenti Soçi’de Suriye Maliye Bakanı İsmail İsmail ve Suriyeli heyetle bir araya geldi. Suriye heyetinin Rusya’dan borç istediği ve serbest ticaret bölgesi oluşturulması için talepte bulunduğu belirtiliyor.

Hükümetler arası komisyonda Suriye’de yaşanan iç savaşın yanı sıra bölgesel ve uluslar arası konular ele alındı. Rusya Ekonomi Bakan Yardımcısı Aleksey Lihaçyov, Suriye’nin serbest ticaret bölgesinin oluşturulması yönündeki başvuruyu yaptığını söyledi. Rusya ise serbest bölgeden çok tercihli ticaret anlaşması imzalanmasını destekliyor.

Kommersant gazetesi Suriye’nin Rusya’dan 1 milyar dolar kredi talebinde bulunduğunu yazdı.

Batılı ülkelerin 2011’den bu yana Beşşar Esed yönetimini devirmek için başlattıkları mücadelede Rusya rejimden yana tavır aldı. 150 bine yakın insanın hayatını kaybettiği iç savaşta ortaya çıkan IŞİD terör örgütü Batılı ülkelerin politikalarında dönüşüme neden oldu. Moskova’ya göre Batılı ülkeler daha tehlikeli gördükleri IŞİD’e karşı Esed yönetimini tercih edebilir.

Moskova, mayıs ayında iç savaşın yıktığı Suriye’de sosyal programlara destek için 305 milyon dolar kredi tahsis etmişti. Rusya bir çok kez insani yardım uçakları göndererek bölgeden ayrılmak isteyen vatandaşları tahliye etti. Rusya iç savaş öncesi imzalanan anlaşmalar çerçevesinde bölgeye askeri malzeme göndermeyi sürdürüyor.

Moskova, IŞİD terör örgütüne karşı mücadelede ABD öncülüğünde kurulan koalisyonda yer almayacak. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, istihbarat paylaşımı ve bölgeye eğitici askeri birliklerin gönderilmesi yönünde ABD ile anlaşma sağlandığı yönündeki iddiaları da yalanladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bölgeden oluşan sorunların ABD’nin yanlış politikaların sonuçları olduğunu söyledi. Soçi’de uluslar arası düşünce kuruluşu Valdai Kulüp’un toplantısında konuşan Putin, IŞİD terör örgütünden düşük fiyata petrol alanları da terörü finanse etmekle suçladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.