Süresiz nafaka zulme dönüştü!

Süresiz nafaka zulme dönüştü!

Süresiz nafaka meselesi, toplumun temel taşı olan aile kurumuna ciddi zarar veriyor. Eski eşine ömrünün sonuna kadar nafaka ödemek zorunda kalan çoğu mağdur erkek, küçük bir aksaklıkta bile hapis ve icra cezasına çarptırılıyor

SÜRESİZ EZİYET!

Medeni Kanun’un 175/1’nci maddesi, ikinci evliliğini yapan binlerce kişinin yuvasını tehdit ediyor. Boşanan çoğu kadın, eski eşini hayat sigortası olarak görüyor. Süresiz nafaka zulmü, devam ediyor. Nafaka mağdurlarının çileli bekleyişi sürüyor. Yasa gereğince eski eşlerine ömür boyu nafaka ödemek zorunda kalan çoğunluğu erkek olan mağdurlar, konu ile ilgili acilen düzenleme bekliyor. Mağdur erkekler, ikinci evliliklerinde de nafaka ödedikleri için ciddi problemler ile karşı karşıya kaldıklarını söylüyor. 10 gün, 1 ay, 8 ay kısacası evlilik süresi ne kadar olursa olsun eşinden ayrılan erkekler eski eşine bir ömür boyu geliri düzeyinde nafaka ödeme mecburiyetinde kalıyor. Nafakasını ödemeye gücü yetmeyen ve yaptığı ikinci evlilikten de psikolojisi ciddi şekilde zarar gördüğü için yeni sosyal çatırdamaların yaşanmasına sebep olan ve yine çoğunluğu nafaka mağduru erkekler, “nafaka haczi ve nafaka hapsi” tehdidiyle de karşı karşıya kalıyor. Eski eşine nafakasını ödemeyen erkekler, 3 ay hapis yatıyor. Olan yine bu ailelerin çocuklarına oluyor. Ayrıca maddi geliri olmayan, çocuğu yanında olan ve kocasından ayrılan kadınlar ise aldıkları nafaka ile hayata tutunuyor. Bu kadınlar, yine nafaka geliri ile ihtiyaçlarını gideriyor. İçinden çıkılması güç konu ile ilgili nasıl bir adım atılacağı da merak ediliyor.

1-054.jpg

SÜRESİZ NAFAKA CİDDİ BİR PROBLEM OLDU

Süresiz nafaka ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Avukat Mehmet Semih Arısoy, "Nafakanın süresiz kullanılması, hakkın kötüye kullanılmasına sebebiyet veriyor" dedi. Bu konunun çok yönlü değerlendirilmesinin daha doğru olacağını aktaran Arısoy, genellikle mahkemelerin bağladığı nafaka kararının iki tarafıda tatmin etmediğini kaydetti. Belirlenen nafaka ücretlerinin bir tarafa az bir tarafa çok gelebildiğini ifade eden Avukat Arısoy, şunları kaydetti: "Süresiz nafaka yerine, kalıcı bir çözümün üretilmesi gerekiyor. Sıkıntı çok ayaklı. Eşinden boşanan kadının, yaşamını bir şekilde devam ettirmesi lazım. İhtiyaçlarını karşılayabilmek için belli bir gelire ihtiyacı var. Boşandıktan sonra tekrar evlenen adam ise eski eşine nafaka ödemeye devam ediyor. Bu ödemeyi yaparken, bir taraftan da yeni evliliği sorun altına giriyor. Bazı boşanan eşler, nafakayı tehdit olarak da kullanıyor. 'Ben, onun huzurunu kaçıracağım' düşünceleri altına giriliyor. Önemli olan olaya nereden bakıldığıdır. Bu tarz sıkıntılar fazla. Çocukların da düşünülmesi gerekir, mağduriyetin büyük kısmını onlar yaşıyor. Nafaka konusu, toplumun ciddi bir problemi. Nafaka ücreti de kişinin gelirine göre belirleniyor. Nafakanın şartları var. Ödenmediği takdirde ihlal cezası açılır ve kişi 3 ay hapis cezası alır. Bazılarına icra takibi başlatılır."

 

EŞİMİ 2 KEZ İNTİHARDAN KURTARDIM

Ayşe Ç. isimli bir kadın ise kocasının eski eşine yıllardır nafaka ödediğini belirtti. Kendisinin ve çocuğunun kötü durumda olduğunu söyleyen Ayşe Ç., başından geçenleri anlatarak, çektikleri duruma dayanamayacak hale geldiklerini ifade etti. Büyük mağduriyetler yaşadıklarını dile getiren Ayşe Ç., "Asgari ücrete çalışan bir eşim var. Evimiz kira. Ayda 600 lira nafaka ödüyor eşim. Eşimi iki kez intiharın eşiğinden aldım. Kiranın dışında faturalarımız da var. Psikolojimiz alt üst oldu. Biz nasıl geçinelim? İntiharın eşiğine geldik. Ben ve benim gibilere kulak verilsin. Bu konunun gündemden düşmemesi gerekiyor. Sıkıntılarımı anlatsam zaman yetmez. Çok zor durumdayız" şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
24 Yorum