Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Sürdürülebilir tarım

Sürdürülebilir tarım

Günümüz dünya coğrafyasında,tarımda yeni bir kavram ortaya çıktı. Sürdürülebilir tarım ifadesi sıkça sorulan ve büyük bir çiftçi çoğunluğu tarafından ne anlama geldiği bilinmemektedir.

Türkiye'de tarıma dayalı sanayi ile gelişen üretim modelinin benimsenmesi ve tarım politikalarında fabrikalar ile entegre bir yapıda hareket eden  üretici modelinin benimsenmesi sürdürülebilir tarım kavramının ortaya çıkmasına sebep oldu.

**

Sürdürülebilir Tarım, hızla artan dünya nüfusunun ihtiyacı olan yeterli ve kaliteli gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimini, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının korunmasını geliştirecek sistem ve uygulamaları içerir.

Söz konusu modele göre toprak yapısını muhafaza eden ve koruyan, doğru ve bilinçli sulama yapılmasını öngören ilaçlama ve ileri teknoloji kullanımı ile meyvecilik veya tarla ziraatın da dekar başına verimi artıran çiftçi Türkiye'nin Tarıma Dayalı Sanayi ve gıda sektörlerinde küresel bazda söz sahibi olma hedefinin ana destekçisi konumunda bulunmaktadır.

**

Uygarlıkların başlangıcından bu yana yaşamın temel kaynağını oluşturan tarımsal üretim günümüzde önemli sorunlarla karşı karşıyadır.

Hızla büyüyen dünya nüfusu, her geçen gün daha çok besine ihtiyaç duymaktadır. Buna karşılık, ekilebilir alanların genişleme imkanları çok kısıtlıdır ve ancak doğal alanlar ile yabani hayat ortamlarının yok edilmesiyle elde edilmektedirler.

Bu durumda tarımsal üretimi artırmanın tek yolu birim alandan daha çok ürün alınması, yani verimin artırılması olmalı ve bu yönde çalışmalar hız kazanmalıdır.

**

Ancak bu yönde yapılan çalışmalar ve uygulanan yöntemler bazı olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir. Sık işleme nedeniyle toprağın verimliliği azalmakta, gübreleme ve bitki koruma amacıyla kullanılan kimyasallar, ürünü ve doğayı olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

21. yüzyılda, tarımda en büyük başarı; olumsuz çevre koşullarını azaltarak, istenilen üretim artışını gerçekleştirmek olacaktır. Bu yalnızca, tarımda sürdürülebilir yöntemlerin ve kalıcı çözümlerin uygulanması ile mümkün olabilir.

**

Sürdürülebilir Tarım, yeterli ve kaliteli miktarlarda gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimini, Dünya tarımının ekonomik canlılığını, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının korunmasını ve dünya nüfusunun refahını geliştirecek sistem ve uygulamaları içerir.

Dünya çapında büyük firmalardan biri , bitki koruma pazarının önde gelen kuruluşlarından olmanın verdiği sorumlulukla, vizyonunu "tarımsal üretimde sürekliliğe ilişkin ilkeleri destekleyen ürünler ve hizmetler sunarak karlı bir şekilde büyümek" olarak belirlemiştir.

**

Dünyada araştırma geliştirme harcamalarına cirosundan en fazla payı ayıran şirketler, en düşük riskle en yüksek yararı sağlayan, verimli ve etkili çözümler üretmeyi hedefler. 

Sürdürülebilir Tarım organik tarımdan tamamen farklı olup bilinçli çevreyi koruyan, bilinçli ilaç kullanımı, bilinçli gübre kullanımını hedeflemektedir. En düşük maliyetlerle yüksek verimin elde edilmesi ön görülmektedir.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR