Sünnet için yarıyıl tatili uygun zaman

Sünnet için yarıyıl tatili uygun zaman

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Osman Tufan, yarıyıl tatilinin sünnet için en uygun zaman olduğunu belirterek, Yarıyıl tatilinde yapılan sünnetin çocukları sosyal hayatından alı koymadığını söyledi.

Anne ve babalar sünnet kararını çocuklarının sosyal hayatını en az etkileyecek şekilde vermeye özen gösteriyorlar. Bu kafa karıştıran durumun çözümünde, somestr tatili sünnet için Özel Selçuklu Hastanesi Üroloji Uzmanı ve Uzman Psikolojik Danışman olan Op. Dr. Osman Tufan, yarıyıl tatilinin sünnet için en uygun zaman olduğunun altını çizdi.  Yarıyıl tatilinde yapılan sünnetin çocukları sosyal hayatından alı koymadığını dile getiren  Op.  Dr. Osman Tufan, somestr arasının sünnet dönemi için uygun olduğunu vurguluyor. Özellikle kış mevsiminde havaların soğuk olmasından dolayı çocukların dışarıda yapacağı aktiviteler azalmaktadır. İyileşme süreci ve bakım böylece kolaylaşır. Çocuğunuz evinde dinlenerek rahat bir iyileşme süreci geçirir.  Sünnet operasyonu öncesi çocuğun kesinlikle ailesi tarafından ve bu işi yapacak uzmanlar tarafından sünnete hazırlanması gerektiğini belirten Dr. Tufan, “Sünnet operasyonu toplumumuzda erkekliğe ilk adım olarak kabul edilmesinin yanı sıra, dini bir gelenek olması sebebiyle de çocuğun dini yaşantısıyla da ilgilidir. Sünnet olacak çocuğun operasyon öncesi sünneti kabul etmesi hem cinsiyetinin farkına varmasını hem de dini vecibelerini kabullenmesini sağlar. Rızası alınmadan sünnet ettirilen çocuklarda ise yaşanan travma sonucu ailesine, sosyal çevresine, dinine ve cinsiyetine karşı olumsuz düşünceler oluşabilir. Ayrıca unutulmamalıdır ki sünnet ibadettir ve ibadet rızayla yapıldığında kabul görür" dedi.

KORKU VE TRAVMALARIN ÖNÜNE GEÇİN!

Bu olumsuz düşüncelerin ve travmaların önüne geçebilmek için öncelikle göz önünde bulundurulacak en önemli hususun sünnet ettirilecek çocuğun 2 yaştan küçük ya da 6 yaştan büyük olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Tufan, “2 yaştan küçük çocuklarda sünnet uygundur. Fakat, 2-6 yaş arası bilincini kazanan ve çevresini yeni yeni anlamlandırmaya başlayan çocuklarda sünnet ciddi travmalara ve farklı düşünce yapılarının oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle 2-6 yaş arası sünnet operasyonlarını doğru bulmuyoruz” sözlerini kulandı. Bunun yanı sıra diğer bir önemli faktörün de çocuğun sünnet operasyonu hakkında doğru bilgilendirilmesi olduğunu belirten Dr. Tufan, “Ne yazık ki toplumumuzda kulaktan dolma bilgilerle ve abartılı sözlerle çocuklar sünnete karşı olumsuz düşüncelerle dolduruluyor. ‘Pipini kestireceğiz’, ‘Ucundan azıcık kesilecek’, ‘Baltayla yapacağız’, ‘Erkek adam acıya dayanacak tabii’ şeklindeki espri amaçlı yapılan sözler bile çocukta çok fazla korkuya sebep olabilir. Bunun yanı sıra çocuğa sünnet olacağı gerçeğini saklayarak ‘hiçbirşey olmayacak, sadece baktıracağız, sadece kan alınacak’ gibi sözlerle çocuğu kandırmakta çocukta güven eksikliği oluşmasına ve travmalara sebebiyet verebilir. Bu yüzden çocuk sünnet olacağını bilmeli ve bu işlemi yapacak hekim veya sağlık memuruyla sünnet öncesinde konuşmalı, tanışmalıdır. İyi bir anlatımla çocuğa tıbbi ve dini gerekçelerle ilgili bilgiler verilmeli ve çocuğun onayı alınarak sünnet yapılmalıdır. Bu şekilde hazırlanan bilinçli çocuklarda sorunsuz bir sünnet olacaktır. Küçük çocuklar ise zaten olayı daha sonra hatırlamazlar" diye konuştu. Dr. Tufan, sünnetin cerrahi bir operasyon olduğunu hatırlatarak, “Sünnet kişinin vücut bütünlüğünün bozulduğu cerrahi bir işlemdir ve tüm temel riskleri taşımaktadır. Bu nedenle işlem uzman kişiler tarafından steril ortamlarda yapılmalıdır. Bu konuda kesinlikle hastane ortamında sünnet yapılmasına, hijyen koşullarının sağlanmasına dikkat edilmelidir. Toplu sünnet programları hijyenin sağlanması açısından ve aceleci tavırlar oluşabileceğinden çok doğru değildir. Sünnet kesisinin düzgün yapılması ve enfeksiyonlara karşı düzgün korunması çocuğun geleceği için önemlidir. Eğer, çocuk çok tedirgin ise lokal anestezi yerine genel anestezi uygulanmalıdır” uyarılarında bulundu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.