Sultan Süleyman'ın Muğla Tarafındaki Eserleri Koruma Altına Alınıyor

Sultan Süleyman'ın Muğla Tarafındaki Eserleri Koruma Altına Alınıyor

Muğla Valisi Amir Çiçek, Yatağan ilçesinde tarihi açıdan önemli bir yere sahip Bozüyük Mahallesi ve Stratonikeia antik kentini gezdi. İncelemeleri kapsamında ilk olarak Bozüyük'teki "Güzel Köylü" dizisinin setini ziyaret eden Çiçek, burada...

Muğla Valisi Amir Çiçek, Yatağan ilçesinde tarihi açıdan önemli bir yere sahip Bozüyük Mahallesi ve Stratonikeia antik kentini gezdi. İncelemeleri kapsamında ilk olarak Bozüyük'teki "Güzel Köylü" dizisinin setini ziyaret eden Çiçek, burada Genel Sanat Yönetmeni Şahin Demir Pehlivan ve Yapım Koordinatörü Kazım Gök'ten bilgi aldı.

Oyuncularla da biraraya gelen Vali Çiçek, daha sonra beraberinde Yatağan Kaymakamı Gökay Özkan, Belediye Başkanı Haşmet Işık ve Stratonikeia Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt ile Kanuni Sultan Süleyman'ın yaptırdığı yaklaşık 500 yıllık cami ve hanın bulunduğu alanda inceleme yaptı. Amir Çiçek, önceliklerinin Kanuni'nin mirası olan eserleri, yapıldığı dönemdeki ihtişamlı haline yeniden kavuşturmak olduğunu söyledi. Kanuni'nin mirasına sahip çıkmak ve caminin yapıldığı günlerdeki muhteşem güzelliğine kavuşturulması için birkaç yıldır çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Çiçek, "Buradaki yapıların ayağa kaldırılması için Anıtlar Kurulu'ndan röleve, restorasyon ve restitüsyon projeleri geçirildi. Peyzaj ve elektrik projeleri de tamamlandı. Tarihi yapılar, Muğla Valiliği Kültür Katkı Fonu’ndan aktarılan 1 milyon 195 bin lira ödenekle restore edilerek turizme kazandırılacak. Yatağan Belediyesi tarafından, 26 Kasım 2014'te ihalesi yapılacak." dedi.

Kanuni Sultan Süleyman'ın 1522'de Bozüyük'ten geçerek Rodos seferine çıktığını, 1525'te aynı güzergâhtan İstanbul'a döndüğünü anlatan Prof. Dr. Söğüt ise şunları söyledi: "Rodos seferi sırasında Bozüyük'te konakladığını ve bütün askerlerinin buradan geçtiğini biliyoruz. Yatağan'a Osmanlı dönemiyle ilgili ciddi anlamda katkı sağlayan merkezlerden birisi de burası. Burası için çok güzel bir restorasyon projesi onaylandı. Çalışmalar tamamlandığında burası tam yaşanabilir bir alan olacak."

Ardından Stratonikeia'ya geçen Vali Çiçek, birçok medeniyeti bünyesinde barındıran bu antik kentin, kültür turizmi açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirtti: "Stratonikeia antik kenti, bölgemiz için çok önemli. MÖ 3 bin yıl öncesinden günümüze kadar bütün medeniyetlerin bıraktığı eserler var. Burada çok güzel çalışmalar yapılıyor ve bu çalışmalar devam edecek. Bu antik kentin yüzde 10'luk bir bölümü günyüzüne çıkarılmış durumda. Muğla ile ilgili 3T'den bahsettik; turizm, tarih ve bu ikisinin de ticarete dönüştürülmesi gerekiyor. Yatağan, denize kıyısı olmayan bir ilçemiz. 3T'yi burada uygulamak istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız var. Yılın dört mevsimi ziyaret edilebilecek bir ören yeri olmasından öte tüm medeniyetlerin kalıntılarını burada görmek mümkün. Her medeniyetin yönetim şekli, dini inancı ve yaşam tarzları vardır. Şu anda burada hepsini görmek mümkün. Camisi, kilisesi, hamamı, değirmeni, sulama sistemleri, su depoları ve çeşmeleri var. Stratonikeia'nın yürüyüş yollarını düzenleyerek tüm insanlığın hizmetine sunmak istiyoruz." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.