Adnan Özkafa

Adnan Özkafa

Su Böreği Yimenin Adabı (1)

Su Böreği Yimenin Adabı (1)

Başlığı görünce şaşmayın.

“Su böreği yimenin de mi adabı olurmuş?” dimeyin.

Evet, sufraya oturmanın, kakmanın,

gaşşık-çatal goymanın,

bütümet yimenin,

hoşaf işmenin… hep ayrı ayrı usolü, adabı olduğu gibi, su  böreği yimenin de gendine has usolü-adabı vardır.

Bilennere zaten sözümüz yok, amma bilmeyenner böğün Gonyalı’yı iyi okusun da ööle davetlerde, ziyafetlerde filan su böreği yirkene pot gırmasın.

Tabi adabına uygun su böreği yimek üçun, evela su böreğinin gendisinin adabına uygun şekilde bişip gelip önünüze gonması ilazım. Sizin ağnıyacanız su böreğinin “su böreği” olması ilazım.

Şimdi okumuş yazmış, çalışan hanımlar n’apıyollar? Zaten sahat beşde altıda eve gelmiş, ifdara bi sahat galmış. Nerdee adam akıllı su böreği filan yapmak?

Onnar  n’apıyollar? Çarşıdan gelirkene goltuğunun altına bi paket hazır yuka sıkışdırıyor. Evde ağzı-yüzü şiytan çarpmış gibi eğilmiş, büğülmüş bir aliminyon tepsiye onnarı açıp içine de yalan yannış bi yavan piynir döşeeyor. Onu da alıp aletdirikli fırına sürüyor.

O bişerkene ağşama gadar evde birikmiş işleri alel acele bitirip, sufrayı guruyor. Bazen bütüm tepsiynen, bazen de böreği soğudup başga bir cam dabağa üsdüsde yığıp, yanına da bi Amerikan kolası,  sakalına dayaayor: “Al sana su böreği”  diyor.

Valla kimse gusoora bakmasın da ben, ne bu “şaşdım aşı”na su böreği dirim, ne de bu böreği(!) yimenin usolünü-adabını annadacam diyi boşuna çene yorarım.

Bööle vıtdırıvızzık börekleri siz nası yirseniz yin, beni hiç de ilgilendirmez.

Laf aramzda bizim çalışan hanımlar gibi löküs fiyakalı utellerde, lokantalarda da ööle. Yakışıklı garson efendi boynuna kelebek gıravatı bağlamış,  bir elinde su böreği dabağı, öbür elinde gısdırgaç. Ana yimek kakdıktan on dakga soğna senin önündeki dabağa bir fasla su böreği lütfedip goyuyor.

Ülen arkadaş bi fasla börek, o da zaten uydurukca bişşi. O benim dişimin goğuğuna yitmez yaav!

Şööle seğsen santim çapında değirmi bakır sini önüme gonacak ki, garnımdan önce gözüm bi doysun! “Ülen Gonyalı sen de amma aş gözlüymüssün” didiğinizi duyar gibiyim. Valla hiç de umorumda deyil, ne dirseniz din! Ben Gonyalı’yım, benim bildiğim, yidiğim su böreği bu börek deyil! O garsonun cımbızınan virdiği benim üçun olsa olsa çerez sayılır.

Haa, bi de o bi fasla böreği IŞİD işgencesi gibi kesmez küt pıçağınan kesecen, çatalınan bi lokma alacan filan… Japonların çöpünen pilav yidiği gibi, bi sürü merasim.

Gaç ülen, ben liylek gibi masalarda ööle su böreği yiyeceğime; evimde mindere bağdaşı gurar bulgur pilavı yirim ondan iyi.

Ana’ daha biz hakiki su böreğine geşmeden sayfa  bitti yaav. Yarın siz siz olun Gonyalı’nın “Su böreği yime adabı”nı gaçırmayın!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adnan Özkafa Arşivi
SON YAZILAR