Stokçuluk yapıyorlar!

Stokçuluk yapıyorlar!

Kurbanlıkları yüksek fiyata satmak için stokçuluk yapan bazı satıcılar, daha fazla kar edebilmek için her fırsatı kolluyor. Uyanık satıcılar, piyasadaki belirsizlikten zararlı çıkmak istemiyor

Kurban Bayramı'na 1 aydan kısa bir süre kala vatandaşı kurban alma heyecanı sardı. Piyasada yaşanan karmaşa, vatandaşın aklını kurcalıyor. Satıcılar, keyfi fiyat belirlemeleri ile piyasadaki belirsizliği iyice artırıyor. Fırsatçılar, her yıl olduğu gibi bu yıl da meydanları boş bırakmıyor. Ellerindeki hayvanları stoklayan bazı satıcılar, kurbanlık fiyatlarını artırmayı ve satışlardan daha yüksek kar elde etmeyi istiyor. İthalat gümrük vergilerinin sıfırlanması da satıcıları mal alma noktasında korkutuyor. Büyük firmalar dahi piyasanın seyrinin netleşmesini ve kurbanlık fiyatlarının ona göre netleşmesini bekliyor.  2 yaşını doldurmuş besi danasının 20, 2 yaşını doldurmuş düvenin 18,

2 yaş üzeri ineğin 16 TL'den satışa çıkarılacağı söylenirken; küçükbaş kurbanlıklarının fiyatının ise 18 ile 19 TL arasında olacağı söyleniyor. Vatandaşlar, fırsatçılara karşı uyarılıyor.

FİYATLAR BU YIL YÜKSEK

Konya Koyun ve Keçi Yetiştirme Birliği Başkanı Fettah Öztürk, piyasada yaşanan belirsizliğe dair değerlendirmelerde bulundu. Öztürk, fiyatların geçen yıllara oranla artacağını dile getirdi. Erkek kuzunun geçen yıl 12 dişi koyunun ise 10 liradan satışa sunulduğunu ifade eden Öztürk, “Bu yıl yaşanan bazı  olumsuzluklardan dolayı, kurbanlıklarını canlı kilo satış fiyatı 18-19 TL'ye kadar çıkar. Kuyruksuz kuzu 16, kuyruklu kuzu da 17 lira civarlarında olur” dedi.

FIRSATÇILIKTAN YANA DEĞİLİZ

İthalat gümrük vergilerinin düşürülmesi ile alakalı bilgiler veren Öztürk, alınan kararın piyasayı alt üst ettiğini kaydetti. İhtiyaç halinde yurtdışından kotaya göre 475 bin hayvan getirileceğini ve buna da Et ve Süt Kurumu'nun aracı olacağının altını çizen Başkan Öztürk, Konya'da hayvan sıkıntısının da olmadığını aktardı. Öztürk, ardından şunları kaydetti: “Dişi düvelerin kesilmesi hususunda muammalar var. Eğer gerçekten kesimi yasaklanırsa, herkes küçükbaşa yönelecek. Biz, fırsatçılıktan yana değiliz. Bunu yeni bakanımıza da söyledik.”

BELİRSİZLİK ÇOK BÜYÜK

Kurbanlık fiyatlarının artmasında yem fiyatlarının yüksek olmasının da etkisinin varlığına dikkat çeken Öztürk, belirsizliğin büyük olduğunu ve bir an önce karmaşanın sonlandırılması gerektiğini söyledi. Öztürk, “Satıcılar, stokçuluk yapıyor. Elinde mal var. Ne satışa çıkarıyor ne de yeni hayvan alıyor. Beklentileri yüksek. Yüksek fiyata satış yapmanın yollarını arıyorlar. Bir de mal almaktan korkan satıcılar var. Zarar edeceklerini düşünüyorlar. Büyük firmalar bile satışa başlamadı. Ne yapacaklarını bilmiyorlar. İthalat kararı, dengeleri şaşırttı. Alıcı hayvan, vatandaş da fiyatlar yüksek olduğu için kurbanlık alamıyor” açıklamalarında bulundu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.