Stokçular iş başında!

Stokçular iş başında!

Stokçular gıda ürünlerine el attı. Gıda ürünlerine zam üstüne zam geliyor. Zamlar vatandaşın korkulu rüyası haline geldi. Kuruyemiş fiyatları cep yakıyor. Bakliyattaki zamların nedeni ise üretim azlığına bağlanıyor

Her geçen gün kuruyemişe ve bakliyata yeni zamlar geliyor. Don ve soğuğu bahane eden bazı toptancılar, ürünleri stoklayarak fiyatın düşmesini engelliyor. Bundan dolayı her geçen gün kuruyemişe ve bakliyata zamlar yapılıyor. Ramazan ayında yapılan zamlar artarak devam ediyor. Vatandaş, çaresiz şekilde indirim beklese de büyük firmalar ürünleri stoklayarak zam üstüne zam yaptırıyor. Geçtiğimiz haftalarda hasadı yapılan antep fıstığı ve fındığın fiyatı yine yükseldi. Son 3 ayda belirli aralıklarla yapılan zamlardan dolayı Antep fıstığı ve fındığın kilogramı 40 liraya kadar ulaştı. Kayısı ve dut kurusu da 25 liraya kadar çıktı. Aynı şekilde bakliyatta da yeni yeni zamlar yapıldı. Kırmızı mercimek, pirinç, nohut ve bulgura yeni zamlar yapıldı. Bakliyattaki zammın nedenini ise üretimin az olmasından kaynaklandığını belirten esnaflar, vatandaşın fiyatlar karşısında şaşkına döndüğünü birçok kişinin yeni zamlar gelmeden alışverişini normalin üstünde yaptığını ifade etti.

BAZI TOPTANCILAR MAHSÜLÜ BEKLETİYOR
Kuruyemişteki zamlar hakkında gazetemize bilgi veren esnaf Mehmet Sağlamkirişci, “Konya’ya nadiren de olsa antep fıstığı İran’dan geliyor. Genellikle Siirt ve Gaziantep yöreleri kalitesinden dolayı daha çok tercih ediliyor. Bugün Antep fıstığının kilogramı 40-45 lira arasında değişiyor. Yeni mahsül olmasına rağmen fiyatlarda düşüş yaşanmadı aksine hasada 3 ay kala belirli aralıklarla zam yapıldı. Fiyatların bu kadar pahalı olmasının sebebini don olarak değerlendiriyorlar. Ama toptancılar çıkan mahsulü stokluyor ve fiyatın düşmesini engelliyorlar. Bunun örneğini geçen yıl patateste de yaşamıştık. Geçen yıl Antep fıstığının kilosu 28-30 lira arasındaydı. Bu sene 40 lirayı geçti. Stoklardaki mallara piyasaya sürülürse fiyatın düşeceğini tahmin ediyoruz. Çünkü; antep fıstığın fiyatını gören vatandaş almaktan kaçıyor. Stoklar piyasaya çıkmazsa fiyatlar daha da zamlanacaktır” dedi.

KİLO YERİNE GRAMLA ALIYORLAR
Egzama ve kapanmayan yaralara çok iyi gelen dut kurusunun da bu sene çok pahalı olduğunu söyleyen Sağlamkirişci, dut kurusunun kilosunu 30 liradan sattıklarını söyledi. Şeker hastası olanların devamlı dut kurusundan aldığını kaydeden Sağlamkirişci, “Artık vatandaşlar kilo yerine gramla alınıyor. Birçok tedaviye iyi geldiği için halk arasında doğal antibiyotik olarak geçiyor. Bizde rahatsızlığı olan vatandaşların alabilmesi için toptancıdan aldığımız fiyata satıyoruz. Elimizde kalacağına satmış oluruz. Normalde dut kurusunun kilogramı maksimum 20 liraya kadar çıkardı bu yıl kuruyemişe orantısız zamlar yapılıyor. Fınfığında hasadı yapıldı ve yeni yeni tezgahlara girmeye başladı. Ancak stokçulardan dolayı fındığında kilogramı 36-40 lira arasında değişiyor. Fındığı da donun vurduğu söyleniyor. Bi bunlara inanmıyoruz. Soğuk ve don vurdu diyerek kuruyemişlere zam üstüne zam yapıyorlar. Bizim de satışlarımız düştü. Eski günlerimizi arıyoruz” diye konuştu.

KAYISI CEP YAKMAYA DEVAM EDİYOR
Bu yıl kayısıya donun vurduğunu kaydeden Sağlamkirişci, “Kayısıya don vurunca fiyatı yükseldi. Ondan sonra üretimi biraz azalan diğer yemişlerde de don vurdu denilerek zam yapıldı. Şu an kayısının fiyatı 25 lira geçen yıl kayısının fiyatı 10 liraydı. Kuru kayısı normalde çok satılmazdı ama fiyatı yükselince değerli hale geldi. Vatandaşlar arasında tüketilmesi pahalı bir yemiş olarak görülmeye başlandı.  Konya geneli yine de risk almıyor. Genellikle kuruyemişciler, kuru kayısıyı az alıyor az satıyor. Önümüzdeki yıl, fiyatı yüksek olduğu için herkes kayısıya yönelecektir ama don vurmazsa bu sefer de üretim fazlalığından fiyatı 10 liranın da altına düşecektir. Şu an birçok kuruyemişçi kayısı satmıyor. Toptancılardan aldığı fiyatı satan var” ifadelerini kullandı.

KURU FASÜLYEDE İSE İNDİRİM OLDU
Kış aylarında kilogramı 12 liraya kadar çıkan kuru fasulyeye indirim geldi. Kadınlar Pazarı’nda şu an kuru fasulyenin kilosu 6 liraya kadar düştü. Vatandaşları en çok sevindiren ise kuru fasulyedeki indirim oldu. Yeşil Meram Gıda Sahibi Ali Kocatürk, kuru fasulye fiyatının düşerken bulgur ve nohutun yükselişe geçtiğini söyledi.

BULGUR VE NOHUTTA ARTIŞ VAR
Fasulyedeki fiyat artışından dolayı çiftçinin nohut ve bulgur ekmeyerek fasulyeye yöneldiğini işaret eden Kocatürk, “Bundan dolayı fasulyenin fiyatı düşerken, bulgur ve nohutta artış var. Bulgur geçen yıl 2 liraydı bu sene ise 3 lirayı geçti. Nohut da 3 liradan 6 liraya kadar çıktı. Ancak çok tüketilen bir bakliyat olmadıkları için fasulye kadar tepki toplamıyor. Kırmızı mercimek de zam yapılanların arasına girdi. Fiyatı 4 liraya çıktı. Çiftçimizin iyi yönlendirilmesi gerekiyor. Meyve, sebze, bakliyat fark etmiyor. Hangi ürünün fiyatı yüksekse herkes ona yöneliyor ve fazla üretimden dolayı fiyatı düşüyor ve zarar ediyor. Çiftçi bölgesindeki ürüne göre destek verilmeli ve standart bir üretime geçilmeli. Ayçiçeği yağının fiyatı yükselince herkes yine ayçiçeği ekti ve fiyat düştü . Çiftçi kar edemedi. Şimdi de ayçiçeğinin çekirdeği değerli oldu. Çiftçi yağlık ekince çekirdeğin fiyatı yükseldi. Çekirdeğin kilosu 5 liradan 8-10 lira arasına kadar çıktı. Kaliteli bir çekirdeğin kilosu 10 liranın altına düşmüyor. Bu örnekleri artık görmek istemiyoruz. Esnaflarda ortada kalıyor. Vatandaş zammı bizim yaptığımızı düşünüyor” şeklinde konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.