S&p'den Türkiye'ye 'Kuvvetler Ayrılığı' Uyarısı

S&p'den Türkiye'ye 'Kuvvetler Ayrılığı' Uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Türkiye’nin 'BB+' olan uzun vadeli para birimi cinsinden kredi notunu ve negatif olan kredi reyting görünümünü teyit etti. Ancak son zamanlarda kuvvetler ayrılığına yapılan...

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Türkiye’nin 'BB+' olan uzun vadeli para birimi cinsinden kredi notunu ve negatif olan kredi reyting görünümünü teyit etti. Ancak son zamanlarda kuvvetler ayrılığına yapılan baskıları da raporuna taşıyarak sözkonusu gelişmelerin ekonomik istikrar açısından risk oluşturacağına dikkat çekti. S&P yaptığı yazılı açıklamada, “Türkiye’nin kilit öneme sahip bağımsız kuruluşlarında kuvvetler ayrılığı ilkesinin erozyona uğraması, bunun yanında karar verme mekanizmasının merkezileştirilmesi, ticari güven ve ekonomik istikar açısından risk oluşturuyor.” ifadelerine yer verdi. 

 

Derecelendirme kuruluşu Türkiye'nin bu yılki gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) performansının en önemli unsurunun 'net ihracat' olduğunu belirtti. Kuruluş, Türkiye'de iç talebin düşük olduğuna, Türk lirasının zayıfladığına dikkat çekti. 2011’e göre 2 kat artış gösteren cari açığın GSYH’nin yüzde 5,2 oranında daralmasına neden olduğunu vurguladı. S&P, Türkiye’nin not görünümüne ilişkin değerlendirlemelerinin negatif olduğunu belirterek,Türkiye’nin 2015 yılında dış finansmana önemli derecede ihtiyaç duyacak olmasının bazı risklere neden olduğunu kaydetti. Türkiye’nin büyüme potansiyelinin özellikle özel sektör ve açık döviz pozisyonunun, dış kırılganlıklardan olumsuz etkilenebileceğini kaydetti.

ABD Merkez Bankası (FED)’in tahvil alımlarını sonladıracağı tartışmalarının başlandığı son 18 ay içerisinde TL’nin dolara karşı yüzde 25 değer kaybettiğine dikkat çeken S&P, bu durumun Türkiye’nin uluslararası değişimlere karşı kırgılganlık göstermesine yol açtığını belirtti. "Hangi tür büyümenin borç ile finans edildiği?" sorusunun hala cevaplanmamış bir soru olduğunu belirterek, “Biz, Türkiye’nin 2007’den bu yana hizmet sektörü, gayri menkul geliştirme, inşaat ve Küçük Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) borçlandığını düşünüyoruz. Kamu ve özel inşaat harcamaları 2014’ün ilk yarısında arttı. Ancak, sonraki süreçte yatırım harcamaları geriledi." denildi. 

 

S&P, hükümetin bir yapılsal reform paketini sunmasına rağmen, 2015 genel seçimlerinin ve Türkiye sınırında yaşanan jeopolitik kargaşanın ekonomik istikrar açısından risk olduğunu da vurguladı. 

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.