Spd Kilit Noktada, Afd Yükselişte

Spd Kilit Noktada, Afd Yükselişte

Avrupa'da ortak para birimi Euro'ya karşı çıkan Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi, Saksonya’dan sonra Brandenburg ve Thüringen eyalet meclislerine girmeyi başardı. AfD’nin yükselişi ve seçime katılım oranının düşüşü merkez partileri...

Avrupa'da ortak para birimi Euro'ya karşı çıkan Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi, Saksonya’dan sonra Brandenburg ve Thüringen eyalet meclislerine girmeyi başardı. AfD’nin yükselişi ve seçime katılım oranının düşüşü merkez partileri kaygılandırıyor. Brandenburg’da galip, Thüringen’de oy kaybeden Sosyal Demokratlar (SPD) ise iki eyalette de hükümet kurulmasında kilit rol oynuyor.

Almanya’nın doğu eyaletlerinde ‘süper seçim yılı’ haftasonu sona erdi. Saksonya’dan sonra Brandenburg ve Thüringen sandık başına gitti. Brandenburg’da beklendiği gibi Sosyal Demokrat Parti (SPD) 1,1 puanlık kayba rağmen yüzde 31,9’luk oyla seçimlerin galibi oldu. Böylece Başbakan DietmarWoidke’nin partisi yaklaşık çeyrek asırlık iktidar geleneğini korudu. Bir önceki yasama dönemindeki iktidar ortağı Sol Parti’nin oyları ise 8,6 puan kayıpla yüzde 18,6’ya geriledi.

Ana muhalefet Hıristiyan Demokrat Birlik Parti (CDU) oylarını 3,2 puan artırarak yüzde 23’e yükseltti. Yeşiller Partisi de yarım puanlık artış kaydederek yüzde 6,2’lik oyla meclise girmeyi başardı. Hür Demokrat Parti (FDP) ise ırkçı parti NPD gibi baraj altında kaldı. Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi ise ilk kez girdiği seçime yüzde 12,2 oy alarak damgasını vurdu. Seçime katılım oranı 5 yıl önce yüzde 67 iken bu seçimlerde ise yüzde 47,9’a geriledi.

Thüringen eyaletinde ise seçimlerin galibi 33,5 oy alan Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) oldu. Görevdeki Başbakan Christine Lieberknecht’in partisinin oylarını 2,3 oranında artırmasına rağmen görevine devam etmesi henüz muallakta. Çünkü şimdiye kadarki iktidar ortağı SPD’nin oyları 6,1 puanlık kayıpla yüzde 12,4’e geriledi. Sol Parti ise oylarını yüzde 28,2’ye yükseltti. Yeşiller yüzde 5,7’lik oyla mecliste. FDP bu eyalette de meclise giremedi. AfD ise bu eyalette de yüzde 10,6 oy oranı ile ilk kez meclise girmeyi başardı.

HÜKÜMETİN RENKLERİNİ SPD BELİRLİYOR

Brandenburg seçimlerinin galibi SPD, kendine hükümet ortağı seçme lüksüne sahip. Başbakan Woidke, Berlin’deki SPD Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamada, “Hükümet ortaklığı için 2 seçeneğimiz var ve henüz herhangi bir karar verilmemiştir. CDU ve Sol Parti ile görüşmeleri arka arkaya yaptıktan sonra nihai karar verilecektir.” diye konuştu. SPD, Sol Parti ile iktidar ortaklığını uzatırsa 88 üyesi olan mecliste Kırmızı-Kızıl hükümeti 47, CDU ile anlaşırsa Büyük Koalisyon hükümeti 51 sandalyeye sahip olacak.

Thüringen’de ise hükümet kurma süreci daha zor geçeceğine benziyor. CDU’nun 34, Sol’un 28, SPD’nin 12, Yeşiller’in 6 ve AfD’nin 11 vekili mevcut. CDU-SPD iktidarı kurulursa Büyük Koalisyon hükümeti 46, muhalefet ise toplam 45 sandalyeye sahip olmuş olacak. Sol Partili BodoRamelow SPD ve Yeşiller’i ikna eder ve Kızıl-Kırmızı-Yeşil hükümetini kurarsa da 1 vekillik çoğunluğu elde etmiş olur. Bu bakımdan Siyah-Kırmızı-Yeşil koalisyonu da göz ardı edilmiyor.

EYALET TEMSİLCİLERİ MECLİSİ’NE ETKİSİ

Doğu eyaletlerdeki seçimlerin Eyalet Temsilcileri Meclisi’ne (Bundesrat) de etkisi olması bekleniyor. Federal düzeydeki Büyük Koalisyon, toplam 69 üyesi olan Bundesrat’ta 27 sandalyeye sahip. Eğer Saksonya ve Brandenburg’da CDU ile SPD hükümet ortakları olursa bu rakam 35’e yükselmiş, böylece salt çoğunluğu elde edilmiş olacak. Thüringen’de Siyah-Kırmızı-Yeşil hükümeti kurulursa bu sayı 36’ya yükselecek.

SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ise ‘sol ittifak’ ve Bundesrat’taki muhtemel çoğunluk konusundaki sorulara, “Federal düzeye göre eyaletlerde hükümet kurulmasına hiç benimsemiyorum. Böyle olursa vatandaş eyalet seçimlerini ciddiye almaz, zaten bir çok yerde seçime katılım oranı çok düşük.” cevabını verdi. Bundesrat’ta sol ittifak’ı Thüringen’de Kızıl-Kırmızı-Yeşil hükümet kurulursa sandalye sayısını 36’dan 40’a çıkarmış olacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.