Sözün arkasında durun

Sözün arkasında durun

Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şube Başkanı Aydın Beyatlı Irak’ta yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Beyatlı, hükümetin Misak-ı Milli söyleminin arkasında durması gerektiğini aksi takdirde Türkmenlerin zor durumda kalaca

Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u DAEŞ’ten temizlemek için ABD destekli koalisyon güçleri ilerliyor. 2014 yılının Haziran ayından bu yana DAEŞ’in kontrolü altında bulunan Musul’un işgali, İŞID’ın hakimiyet alanının genişlemesinin tepe noktası olarak görülüyor. Musul DAEŞ’in elindeki son Irak şehri olarak öne çıkıyor. DAEŞ halifeliği Musul’da ilan ettiği için şehrin DAEŞ için simgesel de bir anlamı bulunuyor. Musul narektaı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şube Başkanı Aydın Beyatlı, Şu an Musul’da sadece mahallelerin kurtarılabildiğini ve Musul merkezin mayın ve tuzaklarla döşendiğini belirterek, Musul’un içine girildiğinde savaşın daha da güçleşeceğini ifade etti. Musul meselesin vatandaşların kafasında soru işaretleri uyandırdığını söyleyen Beyatlı, “33 ülkenin ordusu, hava gücü, istihbaratları orada. Onlar Musul’u korumaya mı geldi, yoksa orayı bölüşmeye mi geldi? Bir savaş var bu Musul’u bölme savaşı. Türkiye’yi masanın dışına itip Musul’u rahatlıkla bölmek istiyorlar” dedi. Musul’da bir katliam olacağını ifade eden Beyatlı, konuşmasına şöyle devam etti: “Kim iyidir, kim kötüdür, Şii mi, Sünni mi fark etmeyecek. Bütün Musul halkı korku içindedir. Oradan telefonlar alıyoruz. Kaçmaya başladılar. Büyük bir kısmı da Türkiye’ye geliyor. Bir göç akımı olacak. Artık Erbil’e de gitmeye çekiniyorlar. Bugün Kerkük’e pek çok müstakil silahlı güç barınıyor. Bunlar DAEŞ’i vurmaya çalışıyor. Fakat bu guruplar da birbirlerine karşı pek iyi duygular beslemiyorlar. Maalesef bunların arasında Türkmenler kalıyor. Geçtiğimiz gün hayatını kaybedenlerin hepsi Türkmen. Orada bir Türkmen katliamı yapılıyor. Gelen vuruyor, giden vuruyor. Türkmenlerin de 500’ün üzerinde silahlı gücü var fakat hükümet düzeyinde bunu resmileştiremiyoruz.”

HAREKAT TÜRKİYE’SİZ OLMAZ

Türkmenlerin bir araya gelip peşmerge gibi bir siyahlı gücünün olması gerektiğinin altını çizen Beyatlı, şöyle konuştu: “Bu güç olmalı ki Türkmenler kendilerin savunabilsin. Her Türkmen kendi mahallesini koruyor ama organize yok. Türkiye Cumhuriyeti ilk olarak benim güvenlik kuşağım Sudan’dan Somali’den başlar demesi yen bir ortam oluşturdu. Misak-ı Milli söyleminin dillendirilmesi orada yaşayan Türkmenleri, hatta Arap kardeşlerimize de moral vermiştir. Çünkü bu topraklara barışın gelmesi Peygamber ocağı, Türk ordusu ile mümkündür. Korkumuz ve endişemiz yüz seneden beri Türkmenler dile getirilmezken, bugün Türkmenler ve Misak-ı Milli’nin dilendirilmesi Türkmenler’i hedef haline getirmiştir. Türkiye söylemlerinin arkasında durmalı ve gereğini yapmalıdır. Yapılmadığı takdirde Irak’taki halklar Türkmenler’i Türkiye’nin bir uzantısı ve casusu olarak düşünüp, o şekilde davranacaktır. Biz Irak’ta yaşayan 3 milyon Türkmeniz. Bugün Irak’ta en çok zarar gören komşu ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türkiye’nin düşmanı pek çok örgüt Irak’ta barınıyor hatta maaş bağlanıyor. Bu Irak ve Türkiye kardeşliğine sığmıyor. Musul harekatı Türkiye’siz olmaz.”

TÜRKMENLER SİLAHLANDIRILMALIDIR

Türkiye’ni Cerablus harekatındaki örneğin Musul’da da uygulanabileceğini söyleyen Beyatlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Irak Türkmenleri olarak 3 şeyden endişeliyiz. Telafer’de en kısa sürede ciddi bir katliam meydana gelebilir. Telafer’de Sunni-Şii çatışması hazırlanmaktadır. ikinci olarak Musul’un demografik yapısı değişecektir. Kerkük’te bu hataya düşüldü. Üçüncü olarak toprak bütünlüğü. Bugün Musul bölünmezse Irak bölünecek diye cümleler sarf ediliyor. Ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlar. Bu bizim için en büyük tehlikelerdendir. Irak Türkmenleri dün olarak Irak’ın toprak bütünlüğünü, kardeşliğin pekişmesi gerektiğini söylüyoruz, söyleyeceğiz. Irak’ta bıçak kemiğe dayandı. Toprak bütünlüğü tehlikesi yaşıyoruz. Herkes silahlı gücünü oluşturdu, gardını aldı fakat 3 milyon Türkmen’in silahlı gücü yok. Bir günde 30 Türkmen şehit edildi. Biz şehit olmayı iyi biliriz ancak Ankara oradaki Türkmenlerin silahlanması konusunda gereği yapmalıdır. Misak-ı Milli söyleminin arkasında durulursa Irak’taki halk kurtulur.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.