Sözleşmeli Domates Ekicisi İyileştirme İstiyor

Sözleşmeli Domates Ekicisi İyileştirme İstiyor

Bursa'nın Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde bulunan çiftçiler, salçalık domateste yaşanan sözleşmeli fiyat sıkıntısını masaya yatırdı. Kurulan iki ayrı komisyon sanayicilerle görüşerek iyileştirme talep edecek.Türkiye’de salça...

Bursa'nın Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde bulunan çiftçiler, salçalık domateste yaşanan sözleşmeli fiyat sıkıntısını masaya yatırdı. Kurulan iki ayrı komisyon sanayicilerle görüşerek iyileştirme talep edecek.

Türkiye’de salça fabrikalarının domates ihtiyacının yarısını karşılayan Karacabey ve Mustafakemalpaşalı domates üreticileri, verimin düşmesine karşın taahhüt ettikleri ürün bedelinin aynı kalmasıyla mağduriyet yaşıyor. Karacabey’de düzenlenen toplantıda, sanayicinin sözleşmeli üreticiye verdiği fiyatta iyileştirme yapması istendi. Karacabey’de düzenlenen ve Mustafakemalpaşalı üretici temsilcilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, domates tarımının sürdürülebilirliği adına üreticilerin piyasa koşulları altında ezilmemesi gerektiğini söyledi.

Karaca, “Çiftçilerimiz salça fabrikalarıyla et ve tırnak gibi ayrılmaz birer parça halinde. Her iki tarafın ekonomik koşullar çemberinde birlikte yaşaması ve yaşatılması gerekir. Bu yılın fiyat uygulamalarına baktığımızda, fabrikalara sözleşmeli olarak domates teslim eden çiftçi kardeşlerimizin piyasa koşullarında mağdur edildiği net olarak görülmektedir. Bu nedenle, salça fabrikalarının kendileri için ana madde kaynağı durumundaki ve firmalarına bağlılık gösteren domates üreticilerini ekonomik yönden korumaları gerekmektedir. Bugünkü koşullarda sözleşmeli üreticilere kilosu 21-22 kuruştan değil; 26 kuruştan ödeme yapılması haklarıdır; fabrikaları bu konuda duyarlı olmaya ve bize jest yapmaya davet ediyorum.” diye konuştu.

Aşırı yağışlar nedeniyle Karacabeyli çiftçilerin domates ekimini geç yaptıklarına değinen Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, bunun sonucunda domates üreticilerinin hasat zamanı ile bitkisel hastalıklar konularında bazı sorunlarla karşılaştıklarına işaret etti. 2014 hasat sezonunda ‘fiyat mağduru’ durumuna düşürüldüğünü dile getiren Karaca, “Bu yılın fiyat uygulamalarına baktığımızda fabrikalara sözleşmeli olarak domates teslim eden çiftçi kardeşlerimizin yaşanan piyasa koşullarında mağdur edildiği net olarak görülmektedir. Bu nedenle, salça fabrikalarının kendileri için ana madde potansiyeli durumundaki ve firmalarına bağlılık, fedakârlık gösteren domates üreticilerini ekonomik yönden korumaları gerekmektedir.” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu ise tek taraflı sözleşmeden yıllardır sıkıntı çeken çiftçinin aynı şeyleri yaşadığını anımsattı. ‘Köşe başlarında kilosu 50 kuruştan bile domates alınıyor.” diyen Karahasanoğlu, buna rağmen kazanan sanayicinin düşük fiyattan sözleşmeli ürün almaya devam etmemesi gerektiğini ifade etti.

Toplantıya katılan Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan ve Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan da çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi adına ellerinden geleni yapacakları mesajını verdi. ‘Çiftçi ve sanayici her zaman birbirlerine lazım’ diyen belediye başkanlarının öncülük edeceği iki komisyon fabrikalarla görüşmeler yaparak, çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi için çaba sarfedecek.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.