‘sosyal Medyayı Topyekûn Yasaklamak Mümkün Değil’

‘sosyal Medyayı Topyekûn Yasaklamak Mümkün Değil’

İzmir Üniversitesi’ne misafir olan IBM T.J. Watson Araştırma Merkezi Araştırmacı ve Proje Yöneticisi Dr.

İzmir Üniversitesi’ne misafir olan IBM T.J. Watson Araştırma Merkezi Araştırmacı ve Proje Yöneticisi Dr. Yurdaer Doğanata, internet yasakları ve sosyal medyayla ilgili açıklamalarda bulundu. Sosyal medyayı topyekûn yasaklamanın mümkün olmadığını belirterek, “Tek merkezi olmayan internet ve sosyal medyayla ilgili sorunlar yasaklanarak değil, kendi içinde çözülmeli.” dedi.

İzmir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi kariyer günleri, farklı alanlarda birçok uzmanı buluşturdu. Dr. Doğanata, Ege Serbest Bölgesi CEO’su Faruk Güler, PETKİM Sistem ve Süreç Geliştirme Yöneticisi Ömer Özkan, NETSİS Pazarlama ve İK Koordinatörü İpek Aşkın, öğrencilerle biraraya geldi. İnternet yasakları ve hızla büyüyen sosyal medya konusunda değerlendirmede bulunan Doğanata, internetin topyekûn yasaklanmasının mümkün olmadığını, engellenmesinin de devam eden iş süreçleri için büyük sıkıntı oluşturacağını söyledi: “İnternetin hayatımızdan çıkarılması, durdurulması, yok edilmesi mümkün değil. İnternet, yılda yüzde 60 hızla büyüyen bir evren. İnternetin hayatımızdan çıkarılması, 90’ların başına dönülmesi anlamına gelir ki bu artık mümkün değil. Bütün iş süreçleri internete aktarılmışken internetsiz bir hayatı göze alabilecek ne bir ekonomi ne de bir hukuk sistemi tahayyül edebiliyorum.”

İnternet kullanımının artması sebebiyle insanların kullanmadıkları becerilerde büyük gerileme yaşanmasına rağmen karar verme mekanizmalarının hız kazandığını söyleyen Yurdaer Doğanata, “IBM Watson Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen kognitif sistemler, şu anda 500 milyon dökümandan oluşan bir hastane arşivini 6 saniyede tarıyor, analiz ediyor ve bildirilen semptomlardan yola çıkarak muhtemel hastalıklar için teşhis koyuyor. Sistem ayrıca ailenin genetik geçmişi ve hastanın sürekli kullandığı ilaçları da gözönünde bulundurarak, muhtemel hastalıklar arasından en kuvvetli ihtimali olan hastalığı belirleyecek şekilde geliştirilmeye çalışılıyor.” diye konuştu.

‘YENİ BİR TEKNOLOJİK PATLAMANIN EŞİĞİNDEYİZ’

Sosyal medya, mobil iletişim, bulut sistemleri ve veri analizi yöntemlerinde kaydedilen gelişmelerin yeni bir teknolojik patlamaya gebe olduğunu belirten Dr. Doğanata, “Bu dört teknoloji sayesinde milyarlarca insan, bilgisayar kullanmaya başladığı gibi aynı zamanda veri üretmeye başladı. Günümüzde 4 zetabayt, yani 4 milyon terabayta ulaşmış veri havuzu var. 18. yüzyılda buhar motorlarının, 19. yüzyılda elektriğin, 20. yüzyılda petrolün önemi ne ise verinin 21. yüzyıldaki önemi odur.” dedi. IBM Araştırma Merkezi’nin, kognitif bilgisayarlarla beş yıl içinde beş insan duyusunu taklit etmeyi hedeflediğini aktararak, “Görme ve işitme duyularıyla ilgili olarak sistemler geliştirilmiş durumda. Dokunma, tat ve koku almayla ilgili çalışmalar da devam ediyor. Gelecek 20-30 yıl içinde bu sistemler de geliştirerek, örneğin çocuklar için çok faydalı olmasına rağmen sevilmeyen, besin değeri brokolinin besin değerine eşit ancak çikolata tadında ürünler üretilmesi hedefleniyor.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.