Sosyal medya suçları arttı

Sosyal medya suçları arttı

Sosyal medya üzerinden yapılan asılsız paylaşım, tehdit ve iftiralar yüzünden çoğu kişi mahkemelik oluyor. Bazı önemli konulara yayın yasağı getirildiği halde paylaşımda bulunanlar, ağır cezalara çarptırılıyor

Sosyal medya aracılığıyla yalan haberler hızla yayılıyor. Bilgi kirliliği artıyor. Kim olduğu belli olmayan bir kişinin yazdığı asılsız bilgi tüm sosyal medyada kısa sürede yayılabiliyor. İnsanların hayatına çok kısa sürede hızlı bir şekilde yer eden internet, kullanıcılarına hem yarar sağlıyor hem de zarar veriyor. Sosyal medya bağımlıları; kendi hayatından çok, sanal aleme daha fazla vakit ayırıyor.  Bilgiye hızlı ve en doğru şekliyle ulaşmak istiyor. Fakat bu durum, sosyal medyada yeterince mümkün olmuyor. Sanal mecrada çok fazla bilgi kirliliği bulunuyor. Uzmanlar da sosyal medya kullanıcılarının bilinçlenmesini ve İnternetin daha faydalı kullanılmasını tavsiye ediyor.

SOSYAL MEDYA DAVALARI ARTTI

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Av. Gökhan Tozoğlu, bazı grupların, toplumsal olarak hassasiyet gösterilen konularda toplumu kamplaştırmak istediğini söyledi. Bunu yaparken tanınmış insanların fotolarının kullanıldığını ve inandırıcılığın artırılmak istendiğini dile getiren Tozoğlu, “Bazı site sahipleri ve sosyal medya kullanıcıları, bir konu hakkında duyduklarına kendi düşüncelerini de katarak resmi bir şeymiş gibi yayımlıyor. Çoğu insan da araştırma yapmadan verilen bu yanlış bilgilere inanıyor. İlgi çekmek isteyen sayfalar, sansasyonel haberler yayımlıyorlar. Hukuka aykırı bir durum söz konusu. Söylenmeyen şeylerin söylenmiş gibi verilmesi iftiraya girer. Sosyal meselelerde yanlış bilgi vermek, halkı galeyana getirmek Türk Ceza Kanunu'na göre suç. Sosyal medyada yapılan paylaşımlar herkesin kendi sorumluluğundadır. Bazı suç tipleri, daha ağır bir cezayı gerektirir. Kişi izni olmadan kullanılan görseller, fikri mülkiyet haklarını gasp ediyor. Sosyal medya, denetimsiz bir alan değil. Bazı önemli konularda yayın yasağı getiriliyor. Bu yasak, sosyal medyayı da kapsıyor fakat bu konuya yeterince hassasiyet gösterilmiyor. Bilinçlenmek gerekir. Sosyal medya üzerinden yapılan hakaretler, iftira ve tehditler sonucunda açılan dava sayısında ciddi bir artış oldu. Sosyal medya üzerinden yalan yanlış haberleri yaymamaya dikkat etmeliyiz. Her habere itimat etmemeliyiz. Duyulan haberler, güvenilir yerlerden teyit edilmeden paylaşılmamalı.” dedi.

İNTERNET SİTELERİNDE BÜYÜK SUÇLAR İŞLENİYOR

Avukat Ömer Özler de İnternet üzerinden kullanıcıların suç işlediğini ve bu suçların ağır yaptırımlarının olduğunu dile getirdi. IP tespitinin ve emniyet teşkilatlarının bu konuda önemli bir yer edindiğini ifade eden Özler, şunları kaydetti: “Ceza boyutunda Türk Ceza Kanunu (TCK)'nın 125-131 maddeleri arasında hakaret suçu işlenmiş ve bu suç yayın organları ile işlenebildiği gibi internet aracılığıyla da işlenebilmektedir. Günümüzde internet üzerinden işlenen hakaret suçu bakımından en sık rastlanan türler arasında e-mail ile hakaret ve sosyal paylaşım platformlarındaki üyelik hesapları kullanılarak hakaret, blog ve kişisel web siteleri üzerinden içerik ve haberler vasıtasıyla hakaret yer almaktadır. İnternet aracılığı ile hakaret bakımından kimi zaman failin kim olduğu tespit edilememektedir. Ya da söz konusu haksız fiil olan hakaret eylemlerinin yer aldığı içerik yayından kaldırılmaktadır. Bu yüzden bilişim hukuk bakımından IP tespiti ve emniyet teşkilatının bilişim departmanları çok önemli. Sosyal medya aracılığı ile meydana gelen herhangi bir suçun ispatı için içerik silinmeden delillerin ortadan kalkmasını engellemek adına ivedilikle özel bilirkişi mütalaasına ya da savcılıklara atanacak bilirkişilere başvurması gerekir.  Zira ceza yargılamasında her türlü delilin kullanılabileceği varsayımında dahi doğrulanamayan bir internet çıktısının herhangi bir cezanın verilmesine yahut soruşturma aşamasının kovuşturma aşamasına dönüşmesine tek başına katkı sağlayabilmesi mümkün değildir. Bütün paylaşımlar, denetim altındadır. Bilinçli kullanıcı olmak gerekir.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.