‘Sorunlar çözülmedi’

‘Sorunlar çözülmedi’

TÜRMOB tarafından düzenlenen Türkiye Muhasebe Forumu’nda konuşan Genel Başkan Nail Sanlı, “Sorunları öncelikle diyalog yollu çözmek istiyoruz. Biz yaptık oldu ile olmayacağını millet olarak gördük. TÜRMOB'un 25 yıllık birikimini görmezden gelmeyin” dedi

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) tarafından düzenlenen 10.Türkiye Muhasebe Forumu Dedeman Otel’de yapıldı. “Muhasebe’nin diğer disiplinlerle ilişkisi: Mesleğe getirdiği yenilikler, fırsatlar ve zorluklar” başlığında toplanan foruma Türkiye’nin dört bir yanından binlerce muhasebeci ve mali müşavirin yanı sıra Vali Muammer Erol, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Vergi Dairesi Başkanı Musa Kazım Ünver, Ak Parti İl Başkanı Musa Arat, Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı, Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı İsmail Turan ve çok sayıda davetli katıldı. Programın açılışında konuşan SMMMO Konya Şube Başkanı İsmail Turan, forumun amacının genel kurullarda ihtiyaç olan kaynaşmayı sağlamak olduğunu iade ederek, “Mesleki ve gündemdeki konularda paylaşımı artırmak forumun temel gayelerinden biridir. Her meslekte sorunlar olabilir fakat önemli olan bu sorunların giderilmesi hususunda gayret gösterilmesidir. Forumun meslektaşlarımıza, ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu. TÜRMOB Genel Başkanı Yeminli Mali Müşavir Nail Sanlı da yaptığı konuşmada forumun Konya'da düzenlenmesinin önemine vurgu yaparak, "Bu sene muhasebe forumunu Konya'da düzenlememiz, son günlerde fazlasıyla ihtiyaç duyduğumuz sevgi, barış ve hoşgörüye katkı sağlamasını arzu ediyorum. Ülke ve millet olarak kritik günlerden geçiyoruz.Demokrasi kültürü içimize yerleşmedikçe bu kritik günlerden kurtulamayacağız” dedi.

ismail-turan-(1).jpg

SORUNLARIMIZA ÇÖZÜM SAĞLANMADI

Yaşanılan sorunların konuşularak halledilmesi gerektiğini ifade eden Sanlı, konuşmasına şöyle devam etti: “Sorunları öncelikle diyalog yollu çözmek istiyoruz. Kurumlarımızı işbirliğine davet ediyorum. Biz yaptık oldu ile olmayacağını millet olarak gördük. TÜRMOB'un 25 yıllık birikimini görmezden gelmeyin. Bu güne kadar 9 muhasebe forumu gerçekleştirdik. Geçen seneki foruma TBMM'de grubu bulunan parti temsilcilerini de davet ederek taliplerimizi dile getirdik. Sağ olsunlar dinlediler fakat çözüm noktasında yeterli adımların atıldığı söylenemez. Yaşanan tüm ekonomik gelişmeler mesleğimizi hemen etkiliyor. Her gün yeni bir düzenleme çıkıyor. Sadece muhasebeye değil, diğer disiplinlere de hakim olmamız gerekiyor. Başta finans olmak üzere hukuk ve ekonomi gibi diğer disiplinlerle olan ilişkilere dikkat çekmek için ana temamızı bu şekilde belirledik. TÜRMOB çatısı odalarımıza kayıtlı 97 bini aşkın meslek mensubu 21 bin stajyer, çalışanlar ve aileleriyle sayısı 500 bini geçen bir ailedir. Sorunlarımız diğer mesleklerde olduğu gibi hep var oldu, olmaya da devam edecek. Sorunların çözümünde hep diyalogtan yana olcağız ancak bir süredir sorunlarımızın çözümünde gerekli ilgi gösterilmemektedir. Şunu belirtmek isteriz ki meslek örgütümüz bir STK olarak üyelerimizden aldığımız güçle taleplerimizin kabul olması için gerekirse demokratik tepkimizi göstereceğiz.”

nail-sanli--(3).jpg

TALEPLER SALONDAKİLERDEN DESTEK ALDI

Sanlı, meslekleri ile ilgili sorunları ve taleplerini ise şöyle sıraladı: “Meslek yasamız antidemokratik maddelerden arındırılmalıdır. Bağımsız denetimi hayatın her alanında yaşama geçirmek zorundayız. Denetim şirketleri için getirilen harç tutarları yüksektir.  Bu tutarlar uluslararası düzenlemelere göre belirlenmelidir. Mesleğimizi ilgilendiren düzenlemelerde ilgili bakanlıklar TÜRMOB'un görüş ve önerilerini dikkate almalıdırlar. Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçilmelidir. 4.Dönem geçici vergi beyanı kaldırılmalıdır. E-Beyanname şifresi yalnızca meslek mensuplarına verilmelidir. Mali tatil döneminde inceleme ve denetim yapılmamalıdır. Zamana endeksli ücret tarifesi taleplerimiz kabul edilmelidir. Yaptığımız sözleşmeler damga vergisinden istisna edilmelidir.Serbest meslek faaliyetlerinde KDV yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmelidir.Mesleki faaliyette KDV'yi doğuran olay tahsilata bağlanmalıdır. Serbest meslek yıpranma indirimi getirilmelidir. Bu konularda hükümetimizin ve ilgili kurumlarımızın haklı taleplerimize cevap vermesini bekliyoruz.”  Sanlı’nın talepleri dile getirdiği konuşması salondakilerden alkış aldı. Konuşmaların ardından foruma geçildi.Programda bugün de 6.Türkiye Haksız Rekabet Kongresi gerçekleştirilecek.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.