"Sorular Devlet Sırrı Değildir, Halka Aittir"

"Sorular Devlet Sırrı Değildir, Halka Aittir"

Adana Özel Piramit Dershanesi kurucularından Dr. Mehmet Şahin, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM), yaptığı sınavların sorularını açıklamama ya da bir kısmını açıklama tutumuna, kurumun güvenilirliğini zedelediğini söyledi....

Adana Özel Piramit Dershanesi kurucularından Dr. Mehmet Şahin, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM), yaptığı sınavların sorularını açıklamama ya da bir kısmını açıklama tutumuna, kurumun güvenilirliğini zedelediğini söyledi. Mehmet Şahin, "Sorular devlet sırrı değildir, halka aittir." dedi.

Adana Özel Piramit Dershanesi kurucularından Dr. Mehmet Şahin, 2011 yılında yapılan YGS master kitapçığındaki matematik bölümünün 7’nci sorusunun doğru cevabının şıklar arasında olmadığını tespit etmeleri üzerine sorunun iptali için Ankara 11’inci İdare Mahkemesine açtıkları davanın sonuçlandığını belirtti. 3 yıllık mahkeme sürecinin ardından Hacettepe Üniversitesi profesörlerinin de bilirkişi olduğu davanın ÖSYM aleyhine sonuçlandığını bildiren Mehmet Şahin, bu dava sürecinin, gerçeklere ancak şeffaf ve tartışılabilir ortamlarda ulaşılabileceğini ve uzlaşmacı bir toplumun da ancak bu alışkanlıkların yerleştirilmesiyle kurulabileceğini gösterdiğini aktardı. Dr. Mehmet Şahin, bu dava ile ÖSYM’nin, yaptığı sınavların sorularını açıklamama ya da bir kısmını açıklama tutumundan vazgeçerek soruları kamuya açık, bağımsız mercilerce de tartışılabilir hale getirmesi zaruretinin tekrar gündeme geldiğini ifade etti.

Dr. Mehmet Şahin, mahkeme kararıyla sorusunu iptal ettirdikleri ÖSYM’de oluşan güven eksikliğine dikkat çekerek şunları kaydetti: “Bir sorunun yanlış olarak sorulmuş olması insanî bir durumdur. Fakat bu, insanî olarak yapılabilecek bir hatanın kamuoyu denetimine açılmıyor olması demokratik bir davranış değildir. Çünkü bu şekilde yaparsanız, bu sefer kamuoyunun denetimini tıkamış olursunuz ve yanlışın devam etmesine sebebiyet verirsiniz. Bu durumda mağduriyetler artık geriye dönülmez bir aşamaya gelmiş olur. ÖSYM, şifrelerin açığa çıktığı, buna karşın sınavın iptal edilmediği, soru kitapçıklarının çalındığı şaibeli bir kurum haline gelmiştir. ÖSYM zaman içerisinde bu tür sorunlara muhatap olduktan sonra güvenilirliğini yitirmeye başladı. ÖSYM ciddi bir kurum Türkiye açısından. Çünkü yapmış olduğu merkezî sınavlar her yıl ortalama olarak 7-8 milyon insanı, bunların aileleri de hesaba katılırsa 25-30 milyon insanı ilgilendiriyor. O yüzden buradaki bir hak kaybı bu kadar insanın mağduriyetine yol açabilecek. Sonuçta böyle bir durum 25-30 milyon insanın bir devlet kurumuna güvensizliğine, bir başka açıdan devletine güvensizliğine dönüşebiliyor. ÖSYM’nin bizim iptal ettirmiş olduğumuz sorusu, demek ki hata yapılabileceğini ortaya çıkarmış ve ‘Artık bundan sonra yapmış olduğumuz sınav sorularını yayınlamayacağız’ gerekçesini ortadan kaldırmıştır. Sorular artık devlet sırrı değil, halka aittir.”

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaşmakta olduğu bir zaman diliminde muhalefet partilerinin, 2011 YGS’de mahkeme kararıyla iptal edilen soru skandalı karşısında kayıtsız kalmasını da eleştiren Dr. Şahin, muhalefet partilerinin, parti örgütlerinin reflekslerinin bu tür konulara uygun olmadığını dile getirdi. Şahin, “Muhalefet partileri gerekli olan tavrı henüz almış değildir. Elinde önemli bir fırsat var muhalefetin. 2011 YGS’de bir soru mahkeme kararıyla iptal edilmiş, milyonlarca insan mağdur olmuş. Siz muhalefet partileriyseniz ortadaki bu soruna kulak kabartmanız gerekmektedir.” ifadelerini kullandı. Bu karardan sonra bir tek CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş’ün bu konuyu TBMM’ye taşıdığına dikkat çeken Dr. Şahin, “Özgümüş’ün 2011 YGS matematik sorusunun mahkeme kararı ile iptal edilmesini TBMM’ye taşıması bu sorunu tekrar gündeme getirmiş, durumun vahametini gözler önüne sermiştir.” ifadelerini kullandı.

Adana Özel Piramit Dershanesi kurucularından Mehmet Şahin, bu dava sürecinde, insanların gerçeğe ulaşma, özgürlüklerine ve haklarına sahip çıkma adına da bir mücadele örneği sergilendiğinin altını çizdi ve "Bizim bu davamız aslında insanlarımız için bir umuttur. Aslında istenildiğinde, hukukî mücadelede istikrarı elden bırakmadıkça bir dava kazanılabiliyor." diyerek sözlerine son verdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.