A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Sorular-Cevaplar

Sorular-Cevaplar

Televizyon ve radyoda canlı yayınlarda bizlere sorular soruluyor, biz de sorulara cevap vermeye çalışıyoruz.
Soru: Hocam din nedir? İlkel dinler nelerdir açıklar mısınız?
Cevap: Bismillahirrahmanirrahim
Dinin sözü ve anlamı: İlah, insan ve diğer varlıkların münasebetlerini düzenleyen ilgili davranışların kurallar bütünüdür.
Terim anlamı: Din, ört, adet, ceza, mükâfat, itaat, hesap, boyun eğme, hâkimiyet, hüküm, ferman, makbul ibadet, millet, şeriat gibi anlamlara gelir.
Batılılarda din anlamı (Religon): Bir şeyi vazife edinmek, tekrar tekrar okumak anlamlarına gelir.
Batılıların inançlarına göre ilkel din, gelişmemiş taş devri insanların inanç bütünü demektir.
İslam inancına göre ilkel din yoktur, ilkel ilk din vardır. O da Hz. Âdem (as) verilen tevhid dinidir. Bir olan Allah’a inanma esaslarına dayanır. İlk din İslam’dır. 10 sayfalık kitap gönderilmiştir. Görülüyor ki hiç boşluk bırakılmamış. İnanç boşluk götürmez. Sen doldurmazsan, boşluğu başkaları doldurur. İlkel dinler diğer tartışılan batıl dinlerdir. Hak dinden kopan insanlar her dönemde kendine inanç sistemi ortaya koymuştur.
Soru: Hocam, semavi dinlerin hepsi aynıdır. Sonuçta Hıristiyanlar da, Museviler de Müslümanlar gibi cennete girecek diyorlar. Ulusal kanallardan bunu duyuyoruz, açıklar mısınız?
Cevap: Dinler
1- Semavi dinler
2- Semavi olmayan dinler diye ikiye ayrılır, üçüncüsü ise batıl dinlerdir.
SEMAVİ DİNLER
İlahi vahye dayanan Allah (cc) tarafından, Cebrail (as) vasıtasıyla peygamberlere gönderilen dinlere diner. Bunlar da kendi aralarında iki kısma ayrılır.
a) Muharref dinler: Özü aslı doğru olup, sonradan insanlar tarafından bozulan, içine insan sözü karışan dinlere muharref dinler denir. Örneğin Hıristiyanlık, Musevilik gibi Hıristiyanlar İsa (as)’a Allah’ın oğlu diyorlar (teshis akidesi) baba (Allah) oğlu (isa) kutsal ruh (Allah) Museviler de Üzeyr’e Allah’ın oğlu diyorlar.
b) Hak dini: İslam Allah (cc) tarafından Cebrail (as) vasıtasıyla son peygamber Hz. Muhammed (sav)’e gönderilen hükmü kıyamete kadar kalıcı olan dine hak dini denir.
Bütün semavi kitapların özünü içine alan onları nesneden bir dindir.
Semavi olmayan dinler Allah (cc) tarafından gönderilmeyen, belli peygamberi olmayan, insanlar tarafından yazılan, çizilen noktirine edilen dinlere batıl dinler denir. Hinduizm, Bırakmanizm, Sintaizim vs. dinler.
İslam’ı kabul etmeyen, bizim peygamberimize iman etmeyen hiç kimse cennete giremez. Bunun delili Kur’an ve sünnette vardır. Son zamanlarda başka bir yere hizmet etmek isteyen insanlar bu fikri ortaya atıyorlar. Bu ise gençliği inançsızlığa götürmek, boşluğa düşürmek, vatanın altını oyup kolayca parçalamak isteyen hainlerin işidir.
Soru: Hocam bizim dinimizde Hıristiyan ve Museviler arasında inanç bakımından bir fark var mıdır? (aynıdır diyenler var, ne dersiniz)
Cevap: Aramızdaki farkı şöyle özetleyebiliriz.
a) Biz Müslümanlar önü sonu olmayan, eşi benzeri bulunmayan bir olan Allah (cc)’a iman ediyoruz. Hıristiyanlar teslise (üçlü) bir inanca sahiplerdir. Hz. İsa’ya Allah (cc)’ın oğlu diyorlar. Museviler ise Elahim, Yamoha diye iki tanrının varlığına inanıyor. Üzeyir (as) Allah’ın oğlu diyorlar.
b) Bizde her doğan çocuk günahsız ve İslam fıtratı üzerine doğar, buluğa ermeden ölürse cennete girer, Hıristiyanlar ve Museviler de çocuk günahkâr doğar onun için papaz vaftiz eder.
c) Bizde günah işleyen kimse tövbe eder, Allah’a yalvarır, Allah (cc) dilerse affeder, isterse azap eder. Hıristiyan ve Musevilerde tanrı ile kul arasında kapalı hücrede papaz, hamam, para karşılığında onu affeder.
d) Bizim Kur’an-ı Kerim’imiz 23 yıla yakın bir zamanda gelmiştir. Bozulmamıştır ve bozulmayacaktır.
c) Biz Müslümanlar bütün semai kitapların tümüne inanmak zorundayız, onlarsa sadece kendi muharref batıl kitaplarına inanırlar.
f) Biz bütün peygambelere şüphesiz inanır ve iman ederiz. Onlarsa sadece kendi peygamberlerine inanırlar.
g) Bizde domuz eti, zina, faiz, kumar, haksız yere adam öldürme büyük günahlardandır. Onlarsa bunları helal kabul ediyorlar. Musevilerse domuz eti yemiyorlar. Musevi olmayanlara hile ve aldatmak haram ve yasaktır. Kısaca bizim dinimizin hak oluşu İslamın tek oluşu ilmen, aklen ve naklen sabittir, her şeyin o malikidir. Sahibidir. Kur’an’da şöyle buyurulur: (inneddine indallahil İslam) Allah (cc) katında tek din İslam, yegane kitap Kur’an-ı Kerim’dir. İnşallah ilerde bu güzel konuları tekrar ele alırız.
Selam ve dualarla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR