1. YAZARLAR

  2. A. Galip Doğan

  3. Soru ve Cevaplar
A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

FIKIH BİLGİSİ
Yazarın Tüm Yazıları >

Soru ve Cevaplar

A+A-

Soru 1- Hocam, kadın örülmüş saçlarını gusülde yıkar mı? Nasıl yıkar? Açıklarmısınız?

Cevap 1- Hanefi ve Şafiye göre kadının saçlarının diplerine su işliyorsa, saçların diplerine deri üzerine su geliyorsa örgünün çözülmesine gerek yoktur. Örgüyü çözmekte zorluk vardır. Yalnız saçlar çözükse hepsini yıkaması farzdır. Yıkanmazsa gusül olmaz. Örgülü saçın dibi ıslanmazsa çözülmesi yine şarttır. Ümmü Seleme annemiz (ra) ‘Ya Rasulallah, benim saçlarım örgülü uzun, saçlarımı gusülde çözeyim mi?’ Efendimiz (s.a.v) ‘Sadece başının üzerine üç avuç su dökmen yeter. Sonra su üzerine dökülür temizlersin’ (Müslim Ebu Davud). Suyun saç köklerinin altına ulaşması şarttır. Hayız ve nifastan sonra yıkanırken örgüler çözülmelidir.

Soru 2- Hocam, cünüp olan bir kimsenin saç tıraş, diğer tıraş etmesi ve tırnak kesmesi doğrumudur? Açıklarmısınız?

Cevap 2- Hanefi ve Şafii mezhebine göre cünüp olan bir kimsenin gusül abdesti olmadan tıraş etmesi, tırnak kesmesi mekruhtur. İmam Gazali ihya ulumda şöyle der: “Cünüp olan bir kimsenin tırnak kesmesi, koltukaltı tıraş olması, tıraş doğru değildir, mekruhtur. Bu türlü günahlardan kaçınılmalıdır. Yarın bütün organlar geri döner, onlar da pis olarak döner, şikayetçi olurlar”

Soru 3- Hocam, kazaya kalan namazılar cemaatle kılınabilir mi? Cevaplar mısınız?

Cevap 3- Hanefi mezhebine göre kazaya kalan namazlar cemaatle kılınabilir. Açıktan okunan namazlar açıktan okunur. (sabah, akşam, yatsı) Şafiye göre ise gizli ve açık okunur.

Soru 4- Hocam, umreden yeni geldik. Kabe oldukça kalabalık idi. Bir takım Müslüman uzaklarda otellerin önünde imama uyuyorlardı. Bizim Türkler’den de uyan var idi. Önünden arabalar, insanlar geçiyor, bunların namazı kabul olur mu? Siz ne dersiniz?

Cevap 4- Hanefi ve Şafi mezhebine göre imamla cemaat arasında yol varsa, boşsa, araçlar ve insanlar geçiyorsa ve ya ırmak gibi akar bir su varsa cemaate uymak namaz kılmak doğru değildir. Kaldı ki Mekke’de adamlar rast gele duruyorlar, önlerinden araçlar, insanlar geçiyor, onlar da tembelliklerinden uzakta hopörlerle cemaate uyuyorlar. Şayet Maliki mezhebine ve ya Caferi mezhebine göre oluyorsa bilmem. Bana kalırsa bu cehaletten, fıkıh bilmemekten ileri geliyor. 

Soru 5- Hocam, umredeydik, Medine’den Mekke’ye gidiyorduk. Petroldeki camide bir Türk imam namaz kıldırdı. Arkasından da ikindi namazını kıldık. İmam olur, caiz dedi. Ne dersiniz?

Cevap 5- Şafi mezhebine göre bu bir ruhsattır. Cemi, takdim olur. Yani, yolculukta öğlenle ikindi kılınabilir. Size namaz kıldıran şafi ise doğrudur. Namazı o şekilde kılmak caizdir. Hanefi’ye göre ise cemi takdim, Tahir sadece Arafat’ta ve müzdelifede, bayram arafesinde kılınabilir. Arafat’ta öğleyi kılıyor, arkasından da ikindiyi kılıyoruz. Müzdelife’de ise akşamla yatsı bir kılınır. Diğer yerlerde cemi takdim Azimet olduğu için takdim tahir caiz değildir. Kaldı ki, öğlenden sonra ikindiye, çok vakit varken namazı zamanında kılmalıyız.

Soru 6- Hocam, birçok namaz borcum var. Şimdi de hastayım, zor kılıyorum. Bu namazlarımın yerine fakirlere yardım yapsak borçtan kurtuluyor muyuz? Açıklarmısınız?

Cevap 6- Orucun kefareti olur, yeminin kefareti olur, ama namazın kefareti olmaz. Bunun kısa yolu var günlük bir veya iki günlük kaza namazı kılarsınız. Böylece kazaya kalan namazlarınızın borcu ödenmiş olur. Para vermekle namaz caiz olmaz. Senin yapacağın iş bir an önce namazları kaza ederek bitirmek. En iyi ve doğrusu da budur.

Soru 7- Hocam, umreden yeni geldik. Yalnız bir hata işledik. Hanımım renkli aybaşı halinde Kabe’ye girdi, tavaf yaptı. Bizim umremiz oldu mu? Açıklarmısınız?

Cevap 7- Kadının o haldeyken camiye girmesi haramdır. Siz iki suç işlemişsiniz. 1- O haldeyken Kabe’ye girmekle haram işlemiş ve günaha girmişsiniz. 2- Tavaf yaptırmakla ikinci günaha girmişsiniz. Ceza olarak ta bir koyun kurban edeceksiniz. Umreniz noksan olmuş, amma umreniz tamamdır. Siz umreye gidenlere para göndereceksiniz, ceza kurbanını haram bölgesinde kestireceksiniz. 

Soru 8- Hocam, 10 gün önce umredeydik. Eşim ihramlı iken şampuanla yıkanmış. Bu içimize batıyor. Bizim umremiz oldu mu? Açıklar mısınız?

Cevap 8- Evet, ihramlı iken koku sürmek yasaktır. Kokulu şampuanla yıkandığınız için ceza olarak bir koyun kurban edeceksiniz.

Soru 9- Hocam, umrede veya hacta ihram yasaklarının cezası nelerdir. Açıklar mısınız?

Cevap 9- Duruma göre cezası var. Bazen dem (kurban) gerekir, bazen de para cezası olur. Bunların caiz olması için Mekke Harem bölgesinde harem sınırları içerisin, bu cezalar verilmelidir.

Soru 10- Hocam, sihir büyü hakkında sizden malumat istiyoruz, açıklar mısınız?

Cevap 10- Sihir ve büyünün tarihi m.ö.  3500 yıllarına dayanır. Bazı cifir ilmiyle insanlara zarar vermek için büyü yapılıyor. Tabi izin vermezsek büyü ve sihrin hiçbir tesiri olmaz. İslam dini sihir ve büyü yapılmasını haram kılmıştır. Ama büyü ve sihri bozmak için çalışmak sevaptır. Bozanın gayesi Allah rızası olacak. Allah rızası olmazsa o duanın kabul olması da beklenmez.

 Not: Sorularınızı facebook.com/aligalip.dogan.31;  aligalip-dogan@hotmail.comaligalipdogan@gmail.com adreslerine sora bilirsiniz.

Soru ve cevapları  http://aligalipdogan.blogspot.com/  adresinden takip ede bilirsiniz.

Selam ve dualar

Bu yazı toplam 6206 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.