1. YAZARLAR

  2. A. Galip Doğan

  3. Soru ve Cevaplar
A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

FIKIH BİLGİSİ
Yazarın Tüm Yazıları >

Soru ve Cevaplar

A+A-

Soru 1- Hocam, biz emlak bürosu açmak istiyoruz. Meşru yoldan kazanmak amacımızdır. Ne diyorsunuz?
Cevap 1- Emlakcılık – Şehirli ile köylü arasında alış verişlerde yardımcı olan, meşru yollardan iş yapan kimseler. Burada 1. alıcı var. 2. satıcı var. 3. onları buluşturan aracı var. Burada şu hususlara dikkat etmek lazım: 1- Satıcının belirlediği fiyat neyse alıcıya onu aynen yansıtacaktır. 2- Emeği geçtiği belli bir masrafı olduğu için alıp satandan belli bir miktar alabilir. 3- Yapılan işin meşru olması lazım. (Serahsi bu usule caiz der)
Soru 2- Hocam, bazı emlakcı arkadaşlar konut kredisi aldırıyor, almaya aracı olur. Bu yapılan alış veriş helal mi? Açıklarmısınız?
Cevap 2- Banka faizleri haramdır. Allah (cc) Kur'an'da: “Kim faizi yerse Allah ve Resulüne savaş açmış olur” buyurur. Kredilendirmede aracı olan, şahitlik yapan da aynı günaha giriyor. Yani kazancı haram olmuş oluyor. Bu emlakcı kardeşler helal yol varken neden haram yolu tercih ediyorlar? Haramın binası olmaz, hesabı da, azabı da ağır olur.
Soru 3- Hocam, ben emlakcı bürosunda çalışıyorum. Benim durumum ne? Çalışabilir miyim? Yoksa bırakayım mı? Benim içime sinmiyor. Siz ne dersiniz?
Cevap 3- Siz emlakcının yanında çalışıyorsunuz. Emlakcı arkadaş meşru yollardan çalışıyorsa sizin çalışmanızda bir sakınca yoktur. Şayet o emlakcı arkadaş kredi alıyor, faizli işlerle uğraşıyorsa o zaman sizin çalışmanız caiz olmaz. Çünkü onların yapmış olduğu haram işlere ortak oluyorsunuz demektir. Bunu siz takdir edeceksiniz. Şöyle açık bir misal verelim. Emlakcı vatandaş bankalardan faizle para alıyorsa, bu parayla emlak alıyor ve kar ediyorsa haram işlemiş olur. Bunu bilerek orda çalışmakta helal olmaz. Onun günahına ortak oluyorsun demektir.
Soru 4- Hocam, kul hakkı ne demektir? Kul hakkı olan insanın ne yapması lazımdır? Kul hakkı olanın cenaze namazı kılınır mı?
Cevap 4- Kul hakkı çok önemlidir. Allah (cc) oruç, namaz borcunu affedebilir, bağışlayabilir. Amma kul hakkına gelince, helallaşmadıkça Allah (cc) affetmiyor. O bir dünyada hakkı olan o hakkını alacaktır. Sevabından borcu olana verilecektir. Cennetlik olan birisi sevabını verdikten sonra cehenneme gidebilir. Alış verişte, işçi işveren ilişkilerinde ve sair kul hakkı önemlidir. Peygamberimiz (s.a.v) borcu olanların borcu ödenmedikçe cenaze namazını kıldırmazdı.
Soru 5- Hocam, Biz Avrupa’dayız. Gayri Müslim bir kimsenin evini ziyaret etmek, onun ikramını kabul etmek caizmidir? Açıklarımsınız?
Cevap 5- Gayri Müslim birini misafir etmek, ona hizmet etmekte bir sakınca yoktur. Aynı zamanda siz de gayri Müslim birinin evine misafir olup çayını içebilirsiniz. Yalnız onların ikramlarında domuz eti ve mamulleri olarsa kesinlikle yemezsiniz. İçki içemezsiniz. Bu hususlarda dikkatli olmalısınız. Böyle yaparsanız misafir olabilirsiniz.
Soru 6- Hocam, idrar kefareti nedir? Açıklarmısınız?
Cevap 6- İdrar kefareti istibra iyi yapılmazsa, idrar kalıntısı olursa o sıçramalar necaseti galiza olur. Yani el içi büyüklüğünde olursa namaz olmaz. O namazların iadesi lazım. İşte buna idrar kefareti deniyor. Kaç vakit namaz böyle kılınmışsa hepsinin iadesi gerekir.
Soru 7- Hocam, ben bir arkadaşa 500 dolar verdim. O bana TL olarak ödemek istiyor. Türk lirası ile alabilirmiyim?
Cevap 7- 500 dolar bugünkü kurdan ne ediyorsa aynen o kur üzerinden TL cinsinden alabilirsiniz ve ya aynen dolar da alabilirsiniz. Dolar almanız daha iyidir, maslahata uygun olur.
Soru 8- Hocam, çocuğumuz olmadı. Tüp bebeği deneyin, tüp bebek sayesinde çocuğunuz olur diyorlar. Bize bu pek uygun gelmediği için yaptırmıyoruz. Tüp bebek yöntemi caizmi? Açıklarmısınız?
Cevap 8- Tüp bebek aynı nikâhlı karı kocada yapılırsa sakıncası yoktur. Yani cenin dışarıda bir tüpte geliştirilip kadının rahmine konuyor. Ama Avrupa’da olduğu gibi nikâhsız menşei belli olmayan birinin tohumunu alıp yapmak caiz değildir. Bu bir felakettir.
Soru 9- Hocam, biz renkli hallerimizde namaz kılabilirmiyiz? Kılamadığımız namazları kaza edecek miyiz?
Cevap 9- Kadınlar renkli hallerinde namaz kılamazlar. Kur'an-ı ele alamaz, Kur'an-ı okuyamazlar, cinsel ilişkide bulunamazlar. Camiye, Kâbe’ye giremez, Kâbe’yi tavaf edemezler. Kılınmayan namazların kazası da olmaz. Tutulmayan oruçların kazası yapılır.
Soru 10- Renkli halimde kocam benimle cinsel ilişkiye girmek istiyor. Beni de zorluyor. Ben haram diye itiraz ediyorum. Ama kocam niye haram olsun ki, sen benim nikâhlı eşimsin diyor. Ne diyorsunuz?
Cevap 10- Kadının renkli hallerinde cinsel ilişki yapması yasaklanmıştır. Cinsel ilişkide bulunmak haramdır. Bulunmuşsa bunun kefaretini vermesi gerekir. Cinsel ilişkinin yasak oluşunun bir takım sebepleri var:
Kadın o halinde güçsüz olur;
Kadın yorgun ve bitkin olur;
Kadının vücudunda kötü koku olabilir;
Kadına cinsel ilişki eziyet ve işkence olur. Bu bakımdan o haldeyken cinsel ilişkide bulunması haramdır. Erkek niye haram olsun, benim karımsın derse o takdirde dinden çıkar, kâfir. Olur.
Not: Sorularınızı facebook.com/aligalip.dogan.31; aligalip-dogan@hotmail.com ; aligalipdogan@gmail.com adreslerine sora bilirsiniz.
Soru ve cevaplarıhttp://aligalipdogan.blogspot.com/adresinden takip ede bilirsiniz.
Selam ve dualar (02.05.2013)

Bu yazı toplam 7454 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.