A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Soru ve cevaplar

Soru ve cevaplar

S-1: Muhterem hocam bazı kitaplarda bir işi olan sıkıntısı olan Yasin Suresi’ni 41 defa okursa işi rast gider deniliyor bu tür okumanın faydası olur mu merak ettik. Açıklamanızı bekliyoruz?

C-1: Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur, “Şüphesiz her şeyin bir kalbi vardır Kur’an-ı Kerim’in kalbi Yasin”dir.” (Tirmizi) Başka bir hadiste şöyle buyrulur, “Kim bir gece Allah rızası için Yasin okursa bağışlanır." Yine hadiste “Kim Yasin okursa başkaları da dinlerse Allah (cc)  o okuyana dinleyene 10 defa Kur’an-ı hatmetmiş sevabı verir" Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur, “Kim Yasin Suresi’ni bir ihtiyacını önüne alarak okursa ihtiyaç yerine getirilmiş olur.” Bazı ulema şöyle demiş, “Olur kim zor bir iş anında Yasin okuırsa Allah o işini kolaylaştırır.” Yasin okumanın çok faydası vardır.

S-2: Hocam selamlaşmanın dindeki yeri nedir? Merhaba selam yerine geçer mi bazıları günaydın diyor selam kimlere verilmez açıklarmısınız?

C-2: Selam Cennet’te Adem (as) ruh verildiğinde ilk konuştuğu esselamınaleykum olmuştur. Miraç’ta Allah (cc) peygamberimize selam vermiştir. Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur, "Selamı aranızda yayınız" Ebu Hureyre (ra) rivayet ediyor. Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur, "Mümin olmadıkça sizler cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe mümin olmazsınız, birbirinizi sevdirecek şeyleri size haber vereyim mi selamı aranızda yayınız.” (Müslim Ebu Davud Tirmizi Ebu Hace) Selam vermenin hükmü nedir. Selam vermek sünnet, tek kişiyse almak farz, çok kişi varsa almak farzı kifayedir. Selam alan kişi sesini işittirecek şekilde almazı vacibdir. Allah (cc) Nisa Suresi 86. ayette şöyle buyurur, “Bir selamla selamlandığınız vakit siz ondan daha güzel ile selam alın ve aynısıyla karşılık verin.” Nisa 86 “İnnallahe kane külli şeyin hasiyba, veiza kuyyitum bitahhiyyetun fehayyu biahsena minha evruttuha innalhe kane ala kulli şeyhin hasiba Nisa 86. Kimlere selam verilmez A- Gayri müslimlere selam verilmez. B-Ezan okuyana, Kur’an okuyana, dinleyen topluluga selam verilmez. C- Namaz kılana selam verilmez. D- Banyo, tuvalette olana selam verilmez. E- İçki meclislerine selam verilmez. F-Kumar oynayana selam verilmez, hazır olmayana selam verilmez, merhaba selam yerine geçmez. Ahirette selam vardır. Yasin Suresi’nde şöyle buyrulur, “Selamın kavlemmirrabbil rahim”

S-3: Hocam çocuklara isim korken her ismi koyabilirmiyiz taş, kaya, funda vs. gibi isimler koymak doğrumudur nasıl isim koymalıyız açıklarmısınız?

C-3: Çocuklarımızın anne baba ebeveynin üzerinde 3 hakkı vardır 1- Doğduğunda ona islami bir isim koyarak Sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet getirmek, çağına göre dindar bir şekilde yetiştirmek, çağına gelince dindar biriyle evlendirmek. Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur "Siz kıyamet günü kendi isimleriniz ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız, öyleyse isimlerinizi güzel koyunuz” Ebu Davud Tirmizi "Kişi kıyamet gününde bütün kainatın önünde ismiyle çağrılacaktır. Allah’ın razı olmadığı ismi olanlar Yarabbi benim bi günahım yok babam ve annem bu ismi koydu diye şikayetçi olacaklar.” Peygamberimiz (sav) müslümanlardan kötü ismi olanlar değiştirsin veya önüne 2. bir isim eklesin. Örnek Metin Allah’ın sıfatıdır önüne Abdul Metin diye eklemelidir. Samet Abdulsamet diye bir ikinci isim koymak gerekir.

S-4: Hocam toto oynamak, milli piyango almak dinen sakıncalımıdır. Bir kanalda toto oynamak yasak değildir, haram değildir dediler siz ne dersiniz

C-4: Kumarın millisi olur mu ne kadar çarpık bir mantık milli piyango almak loto toto oynamak şans oyunudur yasaktır. Ondan gelen para da haramdır. Buna helal diyen Allah’ın son gelen içki ayetini inkar ettiği için dinden çıkar kafir olur. Bu işin şakası olmaz. Kur’an-ı Kerim Maide Suresi 90. ayetinde şöyle buyrulur "Ey iman edenler kumar, tapmaya mahsus fal okları, dikili taşlar, ancak şeytan amelinden birer mundardır onun için bunlardan kaçınınki murada eresiniz kurtulasınız. Maide 91’de şöyle buyrulur "Şeytan içki ve kumarda aranıza düşmanlık ve kin sokmak ister sizi Allah’ı anmaktan namaz kılmaktan alıkoymak ister artık siz hepiniz vazgeçtiniz değil mi.”

S-5: Hocam köyde düğün oluyor davet ediliyoruz, düğün içkili, daha kötüsü kadın köçek oynuyor bu düğünlere gitmek caizmidir açıklarmısınız?

C-5: Allah’ın yasak ettiği haram kıldığı bir yere gitmek o günaha ortak olmak demektir. Böyle düğünlere gitmek günahtar gitmeyiniz, yakınınız bile olsa gitmeyin ki yaptığı işin yanlış oldugunu anlasın. Kur’an-ı Kerim Nisa Suresi 40. ayet "Gerçekten Allah size kitap indirmiştir ki Allah’ın ayetlerini inkar edildiğini veya onlarla alay edildiğini duyduğunuz zaman artık onlarla beraber oturmayınız. Taki bir başka söze dalsınlar yoksa siz de onlar gibi olursunuz muhakkakki Allah münafıklarla kafirleri cehennemde toplayacaktır, toparlayıcıdır.” Nisa 40. Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur, “Kim Allah’a ve ahiret gününe iman ediyorsa üzerinde içki bulunan sofraya oturmasın.” Tirmizi

S-6: Hocam biz arkadaşlarla tartıştık. Bira içki değil, bira haram değil diyorlar. Birayı meşrubat olarak görüyorlar sizden açıklama bekliyoruz.

C-6: Bira neden nasıl yapılıyor bu arkadaşlar onu bi araştırsınlar bira ekşitiliyor mayalanıyor, içki haline geliyor. Hz Ayşe (ra) Hz. Peygamberimiz (sav) şöyle buyuruyor, "Sarhoş edici herşey haramdır. Bir defa içilince sarhoş eden herşeyin içilmesi haramdır” (Ebu Davud Tirmizi) Başka bir hadiste şöyle buyruluyor "Çoğu sarhoş eden içkinin azı da haramdır." (Ebu Davud) Buna göre her nekadar az olursa olsun içki içmek haramdır.

S-7: Hocam erkeklerden arkadaşlar kolye takıyor kulaklarına küpe takıyorlar bunları takmak caizmidir açıklarmısınız?

C-7: Dinimizde erkeğin kadına kadının erkeğe benzemeye çalışması caiz değil. Kolye ve küpe gibi şeyleri kadınlar takarlar erkelerin takması caiz değildir. Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur, "Erkeğe benzemeye çalışan kadına kadına benzemeye çalışan kadına lanet olsun." Başka bir hadiste şöyle buyrulur "Men teşşebbha bi kavmin fe innehu minni men teşebbehe bi kavmin feleyse minhum."

S-8: Hocam arkadaşlar arasında top oynuyoruz yenilen taraf bize kola baklava ısmarlıyor bu tür yemek helal midir harammıdır açıklarmısnız?

C-8: Bu bir şans oynudur böyle bir iddida bir şey yiyip içmeyin ama ortak olarak belli bir para koyun o zaman helal olur, bu kumara girer bu tür oyunlardan vazgeçin.

S-9: Hocam devlet kobiler kanalıyla kredi veriyor. Bunları biz alamıyoruz çünkü azda olsa faiz var bu haram olmaz mı alabilirmiyiz.

C-9: Faiz kimden nerden gelirse gelsin haramdır. Faizli krediyi devletin vermesi meşru kılmaz içinde oran ne olursa olsun haramdır. Devlet veriyor herkes alıyor neden haram olsun diyen bir kimse Allah korusun harama helal dediği için dinden çıkar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR