1. YAZARLAR

  2. A. Galip Doğan

  3. Soru ve Cevaplar
A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

FIKIH BİLGİSİ
Yazarın Tüm Yazıları >

Soru ve Cevaplar

A+A-

Soru 1. Hocam, saçı parlatmak için jöle ve kremler kullanmak doğru mudur? Namaza manisi var mı? Açıklarmısınız?

Cevap 1. Saça sürülen jöle, krem saç diplerini sertleştiriyor, altına su geçirmiyorsa abdest ve gusül olmaz. Şafi mezhebine göre jöle ve kremin içinde kolonya alkol varsa kullanılması haramdır. Caiz değildir. Hanefi mezhebinde olanlar da Şafi mezhebini taklit ederse daha uygundur. Kullanılmaması tavsiye edilir.

Soru 2. Hocam, ben birkaç defa yemin ettim. Kaç kefaret vermem gerekiyor?  Açıklarmısınız?

Cevap 2. Hanefi mezhebine göre bu hususta iki görüş vardır: 1. Yemin birkaç tane olursa kefaret de ona göre olur. Yeminlerin yapıldığı yer değişmese de hüküm yine aynıdır. 2. İmam-ı Muhammed’e göre yemin birkaç tane olursa kefaret bir tane yeterlidir. Tekid kastedilirse bir kefaret lazım. Kastedilmezse her bir yemin için bir kefaret gerekir. Yani niyete göre kefaret lazım gelir.

Soru 3. Hocam, traktör, alet alıyoruz. Devlet bunlara kredi veriyor. Devlet verdiği için bu faiz sayılmaz deniyor. Siz ne dersiniz?

Cevap 3. Faizin her türlüsü haramdır. Kredi faizle veriliyor. Devlet de verse, özel bankada verse yine haramdır. Peygamber efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Kim bir kuruşluk faiz yerse anasını Kâbe’ye götüren insanın Kabe yolunda zina etmesi gibidir. Bir kuruşluk faiz 33 defa zina etmek gibidir.” Faizli krediyi kim verirse versin, nerden gelirse gelsin haramdır.

Soru 4. Hocam, işsizlik parası almak, işsizlik sigortası yapmak caiz mi? Açıklarmısınız?

Cevap 4. Asrımızın âlimlerine göre işsizlik parası almak, işsizlik sigortası yaptırmak devletin vatandaşa yaptığı bir kolaylıktır, ikramdır, helaldir.

Soru 5. Hocam, biz emekliyiz. Maaş aldığımız banka bize promosyon verecek. Bu verilecek para promosyonu almak caiz mi?

Cevap 5. Sizin maaşınız 1800 TL. Devletten, Bağkur’dan ve ya SGK’dan emekli oldunuz. Banka diyor ki maaşını bizim bankaya aktar sana ayda 50 TL verecem. Senin hakkın olmayan, alın terin olmayan bir parayı sana veriyor. Bu fazlalık faizdir, haramdır.

Soru 6. Hocam bir vakfa arsa hibe ettim. Şimdi o hibeden dönmek istiyorum. Dönebilirmiyim?

Cevap 6. Bir derneğe ve ya vakfa vakıf olarak bağışlamışsanız ise artık orası vakıf olmuştur. Kayması caiz değildir. Ama şartlı verilmişse şu malımı şu vakfa veriyorum diye vakıf etse ve o vakıf şartlarına uyuluyorsa vakıf olmuştur, geri alınmaz. Örneğin adam kurs diye verse, gelen alan yetkililerin de burasını kurs yaptırmak niyetleri olmazsa geri alınır.

Soru 7. Hocam, ben yabancıyım. Köyde çobanlık yapıyorum. Gece iki tane koyunu kurt kapmış. Ben de sonradan fark ettim. Koyunların sahibi ödememi istiyor. Ödeyecek miyim?

Cevap 7. İmam-ı Azam’a - Hanefi mezhebine göre senin ihanetin, ihmalin yoksa buna rağmen kurt götürmüşse ödemezsin. Fakat senin ihmalin varsa, dikkat etmemişsin, uyumuşsun ve o esnada kurt götürmüşse ödemen gerekir, yani tazminat vereceksin. Mal sahibi o zaman haklıdır. Şafi mezhebine göre ise çoban mesuldür. Mazeret kabul değildir. 

Soru 8. Hocam, ben 67 yaşındayım. Devlet bana maaş veriyor. Bunu almam doğru mu? Açıklarmısınız?

Cevap 8. Devlet meclisten böyle bir yasa çıkarmış. İhtiyaç sahiplerine verilsin diye. Adam çalışamıyor, fakirdir, malı da yok, alabilir, caizdir. Ama ihtiyaç yoksa malı geliri de varsa bu hile yoluyla almaktır. Caiz değildir, haramdır.

Soru 9. Hocam, hacdan yeni geldik. Hanım renkli halinde tavaf yaptık. Hocaya sordum, bir şey olmaz dedi. Ayşe annemiz de yapmış dedi, ben de yaptırdım. Burada ziyaretime gelen hacı amcalar sizin haccınız olmamış dediler. Ne dersiniz, ne yapmamız gerekir?

Cevap 9. Hanefi ve Şafi mezheplerine göre kadınların hayız iken şunları yapması haramdır: A) Namaz kılamazlar. Hangi tür namaz olursa olsun. Tilavet secdesi yapamazlar. Şükür secdesi yapamazlar. Yaparsa büyük haram işlemiş olur. Namazın şartlarından biri de temiz olmaktır. B) Oruç tutamazlar. Haramdır.  C) Cami ve mescitlere giremezler. Haramdır. Yalnız namaz kılınan mescitlere giremezler. Evde namaz kıldıkları odaya girerler. D) Kâbe’ye giremezler. Tavaf edemezler. Say yapılan yere de giremezler. Çünkü orda cemaatle namaz kılınır.  Hac zamanı Kâbe’yi renkli halinde tavaf eden bir kadın haram işlemiştir. Ceza olarak bir bedene kurban edecektir. Hanımınıza ceza olarak bir deve kurban keseceksiniz. Haccınız tamam, amma kurban kesmeniz gerekir. Başınızdaki hocanın bunları okuyup, araştırıp not etmesi gerekirdi. Onun cahilliği, hatası. O hoca hem de Ayşe anamıza iftira etmiş. Ayşe anamız o haldeyken efendimiz onu Kabe’ye sokmadı. Temizlendikten sonra kardeşi Abdurrahmanla birlikte Kabe’ye 6 km uzaklıkta olan hil bölgesine gönderdi. Orda ihrama niyet etti. Şu anda orda bir camii var. Hacılar umre için oraya gider ve ihrama girerler. E) Kuran-ı Kerim okuyamazlar ve el süremezler. Özellikle belirtiyorum, ele alamazlar. Allah (cc) Vakia suresinde şöyle buyuruyor: “Ona ancak temiz olanlar dokuna bilerler.” F) Cinsel temasta olamazlar. Temizleninceye kadar cinsel ilişki yasaktır, haramdır.

Soru 10. Hocam, Hacdaydık. Biz genciz. Eşime geciktirme hapı attırdım. Engel olmasın diye attı. Haccımız ve ibadetlerimizde bir eksiklik olmuş mu?

Cevap 10. Sizinki doktorla ilgili bir konu. Dini acıdan bir zararı yok. Kadın temizdir. Tavafını sayını yapar. Namazını da kılabilir. Geciktirme hapı kullanmak caizdir, amma doktora danışmak gerekiyor.

Selam ve dualar.

İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı/Ali Galip Doğan

Bu yazı toplam 366 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.