1. YAZARLAR

  2. A. Galip Doğan

  3. Soru ve cevaplar
A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

FIKIH BİLGİSİ
Yazarın Tüm Yazıları >

Soru ve cevaplar

A+A-

Bismillahirrahmanirrahim

 

SORU 1: Hocam, gazeteler kupon veriyor. Bazı deterjan kutularından kupon çıkıyor. Kur’a ile çıkanlara hediye veriyorlar. Bunları almak caiz midir, helal midir? Açıklamanızı bekliyorum.

CEVAP 1: Bunların helal olması için bazı şartlar vardır.

  1. O Kuponu veren müessesenin yaptığı işler meşru olacak. Allah’ın haram kıldığı içki, kumar ve şans oyunları biletleri satma gibi haram olan alış-verişi olmayacak.
  2. Kuponlu kuponsuz dağıttığı mallar aynı kalitede olacak.
  3. Fiyat farkı olmayacak. Örnek; Adam 100 kutuya 10 kupon koymuş 20 TL’den satıyor. Kuponsuzlar ise 15 TL’den satılıyor. Bu aldığı kuponlu satıştan 5 TL fark faizdir, kumar gibidir, haramdır!

Bu şartlarda kupon veriliyor, noter çekilişiyle hediye dağıtılıyorsa caizdir, helaldir. Aksi halde helal olmaz.

SORU 2: Hocam, Bankalar bize promosyon veriyor, biz paramızı o bankaya aktarıyoruz. Memuruz o banka bize fazla ikramiye gibi bir miktar para veriyor. Bu para helal midir? Ne dersiniz?

CEVAP 2: İlk önce bankalar ne iş yapıyor, mal mı üretiyor, ticari alış-veriş mi yapıyor, mudilerine, para yatıranlarına kar ve zarar ortaklığımı diyor. Yoksa para mı satıyor. Herkesçe malumdur ki kapitalist sistemde zenginler banka kuruyor, para alıp-satıyor. Allah’ın (c.c) haram kıldığı hatta Kur’an’da kim faiz yerse, faizle iştigal ederse Allah ve Rasulüne savaş açmış olur, Allah’la savaşıyor demektir. Öyleyse bankaların vermiş olduğu maaşın dışındaki para faizdir; Haramdır! Ne olur helal kazancınızı harama karıştırmayın. Aklıselim sahipleri bunları almazlar, haramdır.

SORU 3: Hocam, sizin İrşâd Vakfı başkanı olduğunuzu biliyoruz. Sizin vakıf ne iş yapar. Geliriniz nedir, nereden yardım alıyorsunuz. Merak ettik sorduk. Açıklama yaparsanız memnun oluruz?

CEVAP 3: İrşâd aydınlatma, bilinçlendirme, şuurlandırma gibi anlamlara geliyor. Vakfımızın amacı okuyan gençliğe hizmet etmek, onlara karşılıksız burs vermek, İslamî şuurla yetiştirmektir.

  1. İrşâd faaliyetlerimiz: Cuma günleri ve Ramazan ayında köy, kasaba şehir merkezlerinde sohbetler etmekteyiz. Müslümanları ehlisünnet çizgisinde olmalarını sağlamaktayız. Kur’an ve sünnet yolunun güzelliklerini anlatarak sevdirmekteyiz. Bir atasözü vardır. “Kızıp karanlığa küfretmektense, bir kibrit yakmak daha hayırlıdır.” İşte biz bunu yapmak istiyoruz.
  2. Eğitim ve gençlik faaliyetleri: Her yıl artan bir sayı ile 200’e yakın öğrenciye karşılıksız burs veriyoruz. Ayda bir seminer veriyoruz ve seminer sonunda bursları orada dağıtıyoruz.
  3. Kur’an’a Hizmet Faaliyetleri: Kız Kur’an kursu yaptırdık. İçi dolu hafızlığa çalışıyor, aynı zamanda İlahiyat Fakültesine de gidiyorlar.
  4. Barınma Faaliyetleri: Erkek ve Kız öğrenci evlerimiz var. Buradaki öğrencilerin kahvaltılarını, sıcak yemeklerini veriyoruz. Isınma, elektrik ve su gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz.
  5. Camii Faaliyetleri: 2 adet cami yaptırdık. Meram Osmangazi Mahallesi’ndeki Huzeyfe Camii’nde her kandil akşamı yemekli sohbetler düzenliyoruz.
  • Aylık giderimiz 2200 TL’dir. Gelirlerimiz harman zamanı köylerden topladığımız öşürlerden ve Ramazan ayında esnafımızı ziyaret ederek topluyoruz. En büyük arzularımızdan biri Erkek öğrenci yurdu açmak.
  • Valilik, Kaymaklık ve Belediyeler bize hiç yardım etmiyor. Bize bir yer gösterin yurt yapalım diyoruz, yardımcı olan yok. Eskiden müftülüklerimiz yardımcı oluyordu, şimdi onlarda camilerden para toplamayı yasakladılar. Çok zorluk çekiyoruz. Bu vesileyle ilgililere duyurmuş olalım. Yaşlılar konağı yaparken birde yurt yapalım.

Bu vesileyle biz ve bizim gibi vakıf-derneklere yardım eden halkımıza teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun. Bizim işimiz ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, inançlı imanlı gençlik yetiştirmektir.

SORU 4: Korku gibi bazı sıkıntılardan kurtulmak için ayet, dua yazıp üzerimizde taşımanın bir mahsuru var mıdır? Açıklar mısınız?

CEVAP 4: Evet. Korkan, nazar değen, cin musallat olan, kişilere ayet ve dua yazılır üzerinde de bir koruyucu muşamba sarılır, taşıyabilirsiniz. Şuna dikkat etmek gerekir. Dini bilgisi yok, sırf para kazanmak için ayet yazıp satan kimselere uğramayın. Onlar bu kazancı helal saymışlar. Hiç doğru değil. Dikkat edin.

SORU 5: Hocam, yatağımızın içinde bir muska bulduk. İçinde karılık yazılar var. Birine gösterdik, size büyü yapılmış, yuvanızın dağılması için yapılmış dediler. Biz ne yapabiliriz. Bu muskayı bir mezara mı gömelim. Büyü nasıl bozulur? Açıklayabilir misiniz?

CEVAP 5: Büyü olabilir, cinlere koydurabilirler. Büyü yapılmasını İslam haram kılmıştır. Büyücüler Allah tarafından affedilmeyen grup içindedir. Siz o muskayı sakın yakmayın, mezara gömmeyin. Şöyle yapın; bir kap içine sirke koyun. Bir bez alın ve üzerine 3 Fatiha 3 Ayetel Kürsi 71 Vezzuha 101 Felak 101 Nas ve 33 defa da Salavat okuyun ve üfleyin. O bezi sirkenin içine koyun. Birkaç gün sonra sirkeyle beraber o bezi akan bir çaya veya nehre bırakın. Allah’ın izniyle şifa olur.

SORU 6: Hocam bir hocaya gittik, adam suya baktı ve bizim derdimizi söyledi. Nasıl anlattı aklım durdu. Bizim çektiğimiz sıkıntıları anlattı. Bu nasıl olur, buna inanmak gerekir mi?

CEVAP 6: Müneccimlerin sözüne inanılmaz. Adamın cinleri vardır. Onların haber vermesiyle söyler. Ama cinler çok yalan söylerler. Sözlerinin hepsi doğru olmaz. Buna bağlanmayın. Veya adam ebced hesabıyla bir takım işaretlerle yorum yapar ve onları size aktarır. Bunlar hep doğru söyler diye kapılmayın.

SORU 7: Hocam ben bir para buldum. İki ay oldu sahibi çıkmadı. Ne yapayım? Açıklar mısınız?

CEVAP 7: Fıkıhta buna “Lugata” “Buluntu mal” derler. İlan edersiniz, bulduğunuz bölgede soruşturursunuz. Onun sahibi çıkmazsa onun namına güvenilir bir hayır kurumuna verirsiniz. O şahsın adına hayır yapmış olursunuz, sevabı ona da gider, sizde sevap alırsınız inşallah.

SORU 8: Dursun Ali Koyuncu soruyor. Annem mezarlığa bir kamyon taş vereceğim diye adak yaptı, şimdi mezarlıklara belediyeler bakıyor. Annem ne yapacak hocam?

CEVAP 8: Belediye ile görüşsün, mezarlıkların başka ihtiyaçları vardır. Bir kamyon taş kaç lira ediyorsa o kadar parayı mezarlıklara harcamak üzere versin. Adak yerine gelmiş olur. Sevabına da nail olmuş olur inşallah.

SORU 9: Hocam, ben 19 yaşındayım. Babamla annem ayrı yaşıyorlar. Çok sıkıntılıyım, hemşirelikte okuyan bir kızım. Zaman zaman intihar etmeyi düşünüyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum?

CEVAP 9: Kızım, intihar haramdır. Bu dünya bir türlü geçer. Ama ebedi hayat var. Sen kendini cehenneme atmak istiyorsun, bu doğru değil. Abdestini al, namazını kıl. Her gün 111 İstiğfar, 111 İhlas Suresi ve 300 Allah Allah de. 111 tane de Kelime-i Tevhid (La ilahe illallah) de. İstiğraf (estağfirullah) oku. İnşAllah kurtulursun. Size tavsiyem, Allah size hidayet gibi bir nur vermiş. Ananız babanız ayrıda olsa Müslüman bir diyarda doğmuşsunuz. Allaha şükredin. Suriyeli kardeşlerimiz gibi vatansız olsaydın, ülkende kanlı savaşlar olsaydı, ne yapardın. Bunları düşün, Allaha hamd et kızım.

Bu yazı toplam 4743 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.