1. YAZARLAR

  2. A. Galip Doğan

  3. Soru ve Cevaplar
A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

FIKIH BİLGİSİ
Yazarın Tüm Yazıları >

Soru ve Cevaplar

A+A-

Bismillahirrahmanirrahim

SORU 1: Hocam, biz bir grup yaptık. Araba alacağız. Epeyce bir para da aydan aya yatırıyoruz. Arabayı almadan belli bir karla çıkacak arabamı satabilir miyim? Açıklamanızı bekliyorum.

CEVAP 1: Hanefî ve Şâfî mezhebine göre araba almak için para yatıran bir kimse arabayı teslim almadan satması caiz değildir. Neden; her iki mezhebin görüşüne göre kabzedilmeden (mal teslimi olmadan) satmak caiz değildir. (Kaynak: İbn-i Abidin – Mezahıbı Erba)

SORU 2: Hocam ben torunuma umreden büyük bir bebek getirdim. Anneannesi tarafı çocuğa bunu vermiyorlar, bu puttur; haramdır diyorlar. Ne dersiniz?

CEVAP 2: Heykeller ve resimlerin açıkta bulunması caiz değildir, mekruhtur. Yalnız kız çocuklarının bebekle oynamasını caiz görmüşlerdir. Çocuk onda bebeklik öğreniyor.

SORU 3: Hocam, hafaza melekleri tuvalete giremez diyorsunuz. Adam tuvalette haram bir iş işlese, yazıcı melekler bunu nasıl yazarlar. Dışarıda bekleyen meleği nasıl bilecekler. Açıklar mısınız?

CEVAP 3: Melekler bizim gibi beş duyu organıyla hareket etmezler. Onlar bir çok şeyi Allah’ın izniyle bilirler. Tuvaletin dışında duran meleklere içeriden pis koku yayılır. O kokunun ne olduğunu bilirler. Yine de günah işlerse yazarlar.

SORU 4: Hocam ocakta umreye gittik. Hacer-ül Esved’i öpemedik. Umremiz eksik mi oldu. O taş cennetten gelmiştir diyorlar. Açıklar mısınız?

CEVAP 4: Hacer-ül Esved’i tavaf yaparken her şaftta selamlamak sünnettir. El sürmek istiyoruz fakat yanaşamıyoruz. Umrede dokunmayınca bir zararı yok. Evet, Hacer-ül Esved taşı cennetten gelmiştir.

Peygamberimiz (sav) bir hadisi şerifinde şöyle buyururlar:

“Hacer-ül Esved cennetten indirildi. Sütten daha beyazdı. Fakat onu âdemoğlunun hataları kararttı” (Tirmizi)

Başka bir kaynakta Efendimiz (sav) şöyle buyurur:

“Hacer-ül Esved cennetten gelmiştir. Kardan daha beyazdı. Fakat onu müşriklerin hataları kararttı.” Ahmed bin Hanbel (ra) “Hacer-ül Esved aynı zamanda ahdi misak taşıdır”

SORU 5: Hocam biz mahallede tartıştık. Üst üste 3 cumayı kılmayan kimsenin nikâhlı ise nikâhı bozulur, karısı boş olur diyenler var. Ne dersiniz?

CEVAP 5: Bir kimsenin hanımının boş olması için

  1. Adam 3 talakla boşaması lazım
  2. Müslüman bir adam dinden çıkarsa karısı boş olur.
  3. Adam ölürse karısı boş olur.

Üç cumayı kılmayan kişinin kalbi mühürlenir, adam cumayı inkâr ederse o zaman mürtet olur, hanımı boş olur. İnkâr etmediği müddetçe Müslümandır, günahkârdır.

Peygamberimiz (sav) şöyle buyururlar:

“Kim özürsüz 3 cumayı terk ederse Allah (cc) onun kalbini mühürler. (Ebu Davud- Tirmizi)

SORU 6: Hocam “Akîka kurbanı” nedir. Kesilmesi vacip diyorlar. Bunun etinden kesen ve yakınları yiyebilir mi?

CEVAP 6: Akika; Yeni doğan çocuğun başındaki kılların adıdır. Akika, islamdan önce de bu kurban kesiliyordu. İki türlü kurban kesilir.

  1. Recebiyye: Recep ayında kesilen kurbana “recebbiyye” denirdi. Genelde üç ayların başlangıcı olan recep ayında keserlerdi
  2. Akika: Çocuk doğduktan sonra ilk haftasında kesilen kurbandır. “Akika Kurbanı” denir. Şafiye göre akika kurbanı kesmek “sünnettir”. Erkek için 2 kurban, kız olursa 1 kurban kesilir.

Akika kurbanı nedir: Hanefi fukahasına bilhassa İmam-ı Muhammed’e göre akika “müstehaptır”, kesilmesi tavsiye edilmiştir. Adak kurbanı kesen, kesenin oğlu, kızı, annesi ve babası yiyemezken Akika Kurbanını herkes yiyebilir. Kurban sahibi de, annesi, babası oğulları da yiyebilir.

SORU 7: Hocam, umreden yeni geldik. Mekke’ye otele indik. Şampuanla banyo yaptım. Başımızdaki hocalara sordum. Umre olduğu için 20 riyal sadaka ver yeter dediler. Ama sizde kurban cezası lazım dediniz. Kime uyacağız. Şimdi ben kurban mı keseceğim. Burada kessem olur mu? Heyecanla açıklama bekliyorum. Selam ve dualar.

CEVAP 7: Hacda umrede olsun değişmez. Siz ihram yasağı işlemişsiniz. İhramlı olan biri bir uzvunun dörtte birini kokularsa ceza olarak bir koyun kesecektir. Siz şampuanla yıkanmışsınız. Ceza olarak bir kurban keseceksin. Kurbanın kesim yeri haram bölgesi Mekke’dir. Başka yerde kesilmez.

SORU 8: Hocam şöyle bir söz var. İmamlarımızdan İmam-ı Şafi (ra) “Denizden babam çıksa yerim” demiş. Deniz hayvanlarından yenmeyenler nelerdir. Açıklar mısınız?

CEVAP 8: Bu söz ilmi muteber bir söz değil. Hanefi’ye göre; Balık cinsinden, balık suretinden olup sadece denizde yaşayan yırtıcı olmayanlar yenir. Yenmeyenler: Su aygırı, Timsah, Köpek Balığı, Istakoz, Salyangoz, Midye, gibi deniz hayvanları yenmez. Görünüşü pis olduğu ve koktuğu için yenmesi haramdır. Şafiye göre; Yalnız suda yaşayıp, karada yaşaması mümkün olmayan hayvanlar yenir. Timsah, Yılan Balığı, Kurbağa, Yengeç ve Su Aygırı yenmez. Bunlar hem karada hem de denizde yaşarlar. (Feyzül Kadir)

SORU 9: Hocam bizim komşumuz var, köpek besliyor. Arabaya bindiriyor, oturdukları odaya giriyormuş. Bu doğru mudur. Köpek beslenir mi? Açıklar mısınız?

CEVAP 9: Mecbur olmadıkça köpek beslemek caiz değildir. İbni Ömer (ra) şöyle bir hadis rivayet ediyor.  Peygamberimiz (sav)  şöyle buyururlar:

“Kim av (koyun) bekçi köpeklerinden başka köpek beslerse, her gün yapmış olduğu ibadetlerin sevabından iki kat eksiktir.”  Köpek olan eve melekler girmez. Polis köpekleri, dedektif köpekleri, bahçe, av ve çoban köpekleri beslenebilir. Onların yeri de evlerin dışında yapılan bir kulübedir. Avrupa’da köpek beslemek yaygın. Bizde onlara özendiğimiz için köpek besliyoruz. Allah ıslah etsin. Akıl fikir versin.

SORU 10: Hocam, yüzme havuzuna gidiyoruz. Bu havuza bayanlar da giriyor. Bizim girmemiz uygun mudur? Açıklar mısınız?

CEVAP 10: Havuzların yıkanması, temizlenmesi gerekir. Kadınlar yıkandı, arkasından da erkekler su değişmeden girmeleri uygun olmaz. Kalplerde meyil olur, koku olur. Başka şeyler de olabilir. Onun için suların değişmesi lazımdır.

Bu yazı toplam 5988 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.