Son zamlar simiti vurdu!

Son zamlar simiti vurdu!

Döviz kurunda yaşanan artışlar sebebiyle birçok ürüne peş peşe zam geldi. Simitin olmazsa olmazı susam, 1 yıl içinde yüzde 76 pahalandı.

Susamda bir yılda yaşanan yüzde 76'lık fiyat artışı tüketinin cebini yakacak. Susam fiyatlarındaki artış simidi de vuracak. Susam fiyatının artmasının en büyük sebebi düşen üretim ve ekim alanları. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 1988 yılında Türkiye'de 940 bin dekarlık alanda susam ekimi gerçekleşirken, bu rakam 2017 yılında 280 bin 316 dekara kadar düştü.Ekim alanındaki yaşanan daralmaya bağlı olarak, 1988'de 45 bin ton susam üretiminin olduğu Türkiye'de 2017 yılına gelindiğinde ise üretim 18 bin 410 tona kadar indi. 29 yılda susamın ekildiği alan yüzde 70 azalırken, bu dönemde üretim de yüzde 59 oranında geriledi. Üretimin çok düşük seviyelere inmesi sebebiyle iç piyasadaki talep karşılanmıyor. Susam açığını karşılamak için ise ithalata yöneliniyor. Türkiye 2017'de 29 ülkeden 145 milyon 812 bin 461 kilogram susam tohumu, soyulmuş susam tohumu ve ham susam tohumu ithalalatı gerçekleştirdi.

Türkiye'de yılda 150 bin tona yakın susam tüketildiği düşünüldüğünde, ürettiğimiz susamın yaklaşık on katına ihtiyaç duyduğumuz ortaya çıkıyor. Susam'daki ithalat oranının da yüzde 90'a dayanması, son dönemde dolar kurunda gerçekleşen ciddi artışın piyasadaki susam fiyatını doğrudan etkilemesi anlamına geliyor. Susama gelecek zam ile birlikte fırın üreten esnafında zama hazırlandığı öğrenildi. Simitçiler yapılan zamlarla birlikte simit maliyetinin arttığını ve üreticilerin zarar ettiğini belirtiyor.Susam fiyatının yükselmesi döviz kurunda yaşanan artışa bağlanıyor. Fırıncı esnafının maliyetlerinin yükselmesi sebebiyle simit ve diğer unlu mamuül ürünlerine önümüzdeki günlerde zam yapması bekleniyor.

SALİH ACIBADEM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.