Son yılların en kurak kışı

Son yılların en kurak kışı

Aralık ayının ilk haftasında metrekareye sadece 1.5 kilogram yağış düştü. Doç. Dr. Adnan Pınar, “Yağış miktarı yüzde 80 düştü. Yer altı suları her yıl 1 metre çekiliyor. Önümüzdeki günlerde yağış olmazsa daha kötü senaryolarla karşılaşacağız” dedi

Konya Ovası'nda son yılların en kurak kışı yaşanıyor. Aralık ayının gelmesine rağmen beklenen kar yağışı hala gerçekleşmedi. Küresel ısınma ve kuraklık en çok Konya Ovası'nda hissedilmeye başlandı. Kuraklık nedeniyle özellikle çiftçiler büyük bir endişe yaşıyor. Konya'nın uzun yıllar Aralık ayı yağış miktarı 40 kilogramlardayken, bu oran Aralık ayının ilk haftasında 1.5 kilograma kadar azaldı. Sıcaklıklar mevsim normallerinin altına düştü. Küçük göllerin büyük çoğunluğu kurudu. Yer altı sularında çekilmeler arttı. Uzmanlar, yağış olmazsa önümüzdeki günlerde tehlikenin daha büyüyeceğini söylüyor. Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre ise önümüzdeki günlerde yağış beklenmiyor.

YAĞIŞTA DRAMATİK AZALMA VAR

Türkiye genelinde en az yağışın Konya'ya düştüğünü dile getiren Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Pınar, küresel ısınmanın belli ölçüde olduğunu ve ülkenin olumsuz bir iklim değişikliği içine girdiğini belirtti. Küresel ısınmanın tek başına yağışları azaltıcı bir faktör olmadığını kaydeden Pınar, “Yıllık toplam yağışta azalış var. Fakat burada önemli olan yağış azlığından ziyade yağışın zamanının değişmesidir. Beklenilen zamanda yağış olmuyor. Bu her yönden vatandaşa da çitçiye de kötü yansıyor. İklimin kendi içinde bir dinamiği var. Konya'da önceden yaşanan kış ile şuan yaşanan kış arasında büyük farklar var” dedi.

HAVA KİRLİLİĞİ YAĞIŞI ETKİLİYOR

Konya'da yağışa olan ihtiyacın her geçen gün arttığını dile getiren Pınar, tarım şehri olan Konya'nın üretim noktasında ciddi sıkıntılarla karşılaşma ihtimalinin olduğunu vurguladı. Bazı noktalarda yaşanan hava kirliliğinin de yağışlara etkisinin olduğunu ifade eden Pınar, “Konya, Türkiye'nin tahıl ambarı. Geçimini tarımsal faaliyetten sağlayan bir sürü insan var. Yağış azlığı sadece bir kesimi değil, bütün herkesi ilgilendiriyor. Ne yazık ki hala bize bir zararı olmaz diye düşünüyoruz. Hava hareketliliği, kirliliği götürecek morfolojide değil. İnsan sağlığına etki eden hava kirliliği, havaya da  etki ediyor. Önlem alınmazsa sıkıntı büyüyecek. Bu gidişatla dünya genelinde 100 yıl içinde buzullarda erime, deniz seviyelerin de ise 17 metrelere varan yükselmeler yaşanacak” şeklinde konuştu.

KAYNAKLARIN TÜKENİLİR OLDUĞU UNUTULMAMALI

Konya'da 500 bine yakın su kuyusunun olduğunu ve bu kuyulardan yasal olmayan yollarla sular çekildiğini belirten Pınar, vatandaşların bilinçlenmesini istedi. Yağış azlığında sanayilerin, insanların ve bunun gibi birçok faktörün de etkili olduğunu söyleyen Pınar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Doğal kaynaklar, ölçülü kullanılmalı. Nimetlerin sonsuz olduğunu düşünülüp de boşa harcama yapılmamalı. İnsanlar nimetlerden faydalanınca dünyayı da kirletiyor.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.