Son isteği organlarının bağışlanması oldu

Son isteği organlarının bağışlanması oldu

Konya’da kas hastalığı nedeniyle 25 yaşında hayatını kaybeden genç kızın son isteği organlarının bağışlanması oldu. Hastanın beyin ölümü gerçekleşince ailesi kızlarının vasiyetini yerine getirerek organlarını bağışlarken, organlar 3 kişiye umut oldu.

Konya’da kas hastalığı nedeniyle 25 yaşında hayatını kaybeden genç kızın son isteği organlarının bağışlanması oldu. Hastanın beyin ölümü gerçekleşince ailesi kızlarının vasiyetini yerine getirerek organlarını bağışlarken, organlar 3 kişiye umut oldu.
Konya’nın Çumra ilçesinde yaşayan Başarıkan ailesinin 25 yaşındaki kızları Zeynep Başarıkan, 10 yaşından bu tarafa kas hastalığıyla mücadele ediyordu. Geçtiğimiz Çarşamba günü fenalaşarak Çumra Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Başarıkan'ın durumu ağırlaşınca Özel Medicana Konya Hastanesi’ne sevk edildi. Hastalığı ileri seviyede olan Başarıkan dün hastanede verdiği yaşam mücadelesini kaybetti.

ORGANLARININ BAĞIŞLANMASINI VASİYET ETTİ
Kız kardeşinin de aynı hastalıktan hayatını kaybettiği öğrenilen Zeynep ölmeden önce ailesine vasiyet ederek organlarının bağışlanmasını istedi. Hastanın beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından hastanede ameliyat hazırlığı yapıldı. Yaklaşık 2 saat süren operasyon Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erikoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Nakil yapılmak üzere Başarıkan'ın 2 böbreği, karaciğeri ve korneaları alınarak Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Antalya’daki özel bir hastaneye gönderildi.

TELEVİZYONDAKİ HABERLERDEN ETKİLENMİŞ
Organlarıyla 3 kişiye umut olan Zeynep’in annesi 50 yaşındaki Zeynep Başarıkan, kızının televizyondan izlediği haberlerden etkilenerek organlarının bağışlanmasını istediğini söyledi. Her seferinde kızının organ bağışında bulunanlara imrendiğini anlatan anne Başarıkan, “Hocamız da bize sorunca ben de aynısını hocama söyledim. Hocam, ‘hastamız böyle diyordu biz de bağışlamak istiyoruz’ dedik. İnşallah organları alan da sebebini görür ve dualı bir kişi olur, benim çocuğum dualıydı. Oturup namaz kılmıyordu ama teyemmümle abdest alır Kur'an-ı Kerim okurdu. İnşallah iyi bir vatandaşa denk gelir. İnşallah ağzında Kur'an-ı Kerim'i, içinde imanı olan bir kardeşimize denk gelir. Gördüklerinden etkilenir ne güzel bir duygu bu derdi. Böyle ölmeyi Allah herkese nasip etsin. Bir kişi birkaç kişiyi ne güzel canlandırıyor derdi. Biz de onun için emanetini yerine getirdik” dedi.

FENALAŞINCA AMBULANSI KENDİSİ ARAMIŞ
Kızıyla son konuşmasını da anlatan anne Başarıkan, “Başım çok ağrıyor. Seni 2 gündür çok yordum, hakkını helal et dedi. Ben de ona ‘kızım ben senin işini sürekli yapıyorum da tam senin istediğin gibi yapabiliyor muyum’ dedim. O da ‘anne bundan daha iyisi var mı hakkını helal et’ dedi. Beni kucaklayarak öptü. Babasına 112’yi ara dedi, ben tam arayacaktım kendisi numaraya çevirerek bana verdi” diye konuştu.

Çumra Şeker Fabrikasından emekli 50 yaşındaki baba İbrahim Başarıkan ise, “Ben de beyin ameliyatı oldum. Biz Allah rızası için yaptık. Çocuğun vasiyetini yerine getirdik. Başka bir şeyimiz yok. Allah rızası için yaptık” ifadelerini kullandı.

Operasyonu gerçekleştiren Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erikoğlu da, “Üzülerek belirtmek isteriz ki 25 yaşında bir hastanın organlarını beyin ölümü sebebiyle almak zorunda kaldık. Ama sevindirici tarafı organ yetmezliği çeken 3 hastanın yaşama bağlanması söz konusu. 25 yaşındaki hastamızın önemli bir özelliği var. Hastamız 10 yaşından beri bir kas hastalığına sahip. Kaslarında ileri derecede yetmezlik ve kasılmalarla devam eden bir hastalık. Ailenin de ciddi bir katkısı sebebiyle organları bağışlanarak vasiyeti yerine getirilmiş oldu. Sağlık Bakanlığı adı altında 3 organı da Antalya’ya göndermek zorunda kaldık. Organ uyumları oradaki hastalara daha uyumlu olduğu için gönderdik. Organlardan karaciğer ve böbreklerden bir tanesini Antalya’da özel bir hastaneye, böbreklerden diğerini ise Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gönderdik” şeklinde konuştu.

Başarıkan ailesinin 2010 yılında Seher adındaki kızlarının yine kas hastalığından hayatını kaybettiği ve şu anda 16 yaşındaki oğulları Salih’in de yine aynı hastalığın pençesinde olduğu öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.