Soma'da Ağaç Kesimine Tepki Gösteren Köylüler Darp Edildi, Kelepçelendi

Soma'da Ağaç Kesimine Tepki Gösteren Köylüler Darp Edildi, Kelepçelendi

Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyünde, Kolin Şirketler Grubu tarafından kurulacak termik santral için bu sabah zeytinlik alanlara dozerlerle girerek ağaç kesen şirket görevlileriyle tepki gösteren köylüler arasında arbede çıktı. Şirketin...

Manisa’nın Soma ilçesi Yırca köyünde, Kolin Şirketler Grubu tarafından kurulacak termik santral için bu sabah zeytinlik alanlara dozerlerle girerek ağaç kesen şirket görevlileriyle tepki gösteren köylüler arasında arbede çıktı. Şirketin güvenlik görevlileri, 11 köylüyü kelepçeledi. Jandarma tarafından şirket görevlilerinin elinden alınan ve tartaklandıklarını belirten köylüler, kelepçeli halde hastaneye götürüldü. Darp raporu alan köylüler şikayetçi oldu.

Bugün sabah saatlerinde zeytin toplamak için bölgeye giden yaklaşık 80 köylü, şirkete bağlı dört dozer ve 100 görevlinin ağaç kestiğini gördü. Yaklaşık bin ağacın kesilmesine tepki gösteren köylülerle şirket çalışanları arasında tartışma çıktı. Arbedeye dönen tartışmada tartaklandığı iddia edilen 11 köylü, ayrıca yere yatırılıp kelepçelendi. Köylülerin ihbarı üzerine olay yerine gelen jandarma, köylüleri şirket çalışanlarının elinden aldı. Dayak yediğini belirten köylüler, jandarma aracıyla hastaneye kaldırıldı. Şirket çalışanlarının anahtarlarını kaybettiğini söylemesi üzerine köylülerin kelepçeli olarak hastaneye götürüldüğü öğrenildi. Tedavilerinin ardından taburcu edilen köylüler, İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürüldü. Jandarma, köylülerin kelepçelerini açtı. Anahtarları bulunamadığı için tamamen çıkarılamayan kelepçelerin, köylülerin tek kollarında takılı halde durduğu belirtildi. İfadelerine başvurulan köylülerin şikayetçi olduğu ancak herhangi bir gözaltı işlemi uygulanmadığı kaydedildi.

Yırca köyü sakini Oktay Uyan (34), şirket görevlilerinin kendilerini tartakladığını söyledi. Sabaha karşı şirket yetkililerinin iş makinesiyle zeytinlik araziye girdiklerini dile getiren Uyan, “Biz de zeytin ağaçlarını kesmemeleri için müdahale ettik, engel olmaya çalıştık. Bizlere kelepçe taktılar.” dedi. Köy sakini Ercan Demir de şirket çalışanlarının kendilerini yere yatırdığını, copla ve tekmeleyerek darp ettiklerini ifade etti.

Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla Soma'daki zeytinlikler, Soma Kolin Termik Santrali'nin yapımı için acele kamulaştırıldı. Bunun üzerine Soma'ya yapılacak üçüncü termik santralin kurulacağı Yırca ile bu santrale verilecek kömürün bulunduğu saha olan Deniş Mahallesi'nde oturanlar, zeytinliklerin kamulaştırılmasına tepki amacıyla 1 Eylül 2014'te eylem yaptı. "Acele kamulaştırma" sürecinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için de dava açıldı. Davaya rağmen Kolin Şirketler Grubu, zeytinliklerin çevresini tel örgüyle çevirdi. Zeytinliklerin bulunduğu Yırca köyü sakinleri ve Greenpeace yetkilileri, Soma Kaymakamlığı ve Soma Belediyesi'ni durumdan haberdar edip şirketin zeytinlik alanlara zarar vermesi ihtimaline karşı önlem alınması için suç duyurusunda bulundu. Suç duyurularını değerlendiren Soma Cumhuriyet Başsavcılığı, kamulaştırma kararı sebebiyle kovuşturmaya gerek olmadığına karar verdi. Öte yandan acele kamulaştırmanın yürütmesinin durdurulması ve iptali davası sonuçlanmadan, 17 Eylül'den itibaren bölgede aralıklarla ağaç kesimi yapılmaya başlandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.