Soma Santral Kurulacak Zeytinliklerin İmar Planı Olmadığı Ortaya Çıktı

Soma Santral Kurulacak Zeytinliklerin İmar Planı Olmadığı Ortaya Çıktı

Manisa’nın Soma ilçesinde, Kolin Termik Santrali’nin kurulması için "acele kamulaştırma" sürecinde olan zeytinlik alanların henüz imar planlarının olmadığı ortaya çıktı. Greenpeace’in yapmış olduğu bilgi edinme başvurusuna, Çevre...

Manisa’nın Soma ilçesinde, Kolin Termik Santrali’nin kurulması için "acele kamulaştırma" sürecinde olan zeytinlik alanların henüz imar planlarının olmadığı ortaya çıktı. Greenpeace’in yapmış olduğu bilgi edinme başvurusuna, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Müdürlüğü’nün verdiği cevapta, “Soma ilçesinde kurulması planlanan termik santral ve kül depolama sahası için gerekli imar planlarının hukuki mevzuat uyarınca askı sürecinin başlatılamadığı, bu nedenle imar planlarının halen kesinleşmediği, planların tamamlanmamış işlem olduğu.” ifadelerine yer verildi.

Yırca köyü yakınlarında bulunan yüzlerce dönümlük zeytinlik alan, termik santral yapımı için acele kamulaştırılmış ve hukuki süreç tamamlanmadan Kolin Şirketler Grubu önce zeytinlik alanların çevresine 2 metre boyunda çitler çekmiş, 16 Eylül’ü 17 Eylül’e bağlayan gece saat 23.50 sıralarında kepçelerle zeytinliklere girerek 13 zeytin ağacını sökmüştü.

Zeytinlik alanlara ilişkin imar planlarının olmamasının, sürecin hâlâ büyük bir kısmının eksik olduğu anlamına geldiğini belirten Greenpeace avukatı Deniz Bayram, “Başından beri hukuksuzluklarla dolu olan bu süreçte imar planı olmadan zeytinliklere iş makinelerinin girmiş olması, olaya bir skandal daha ekliyor. Binlerce metrekarelik alanda zeytin bahçelerine girildiğinde bütün süreç sona ermiş, bir tek zeytin ağaçlarının kesilmesine sıra geldi zannetmiştik. Oysa ki Manisa Valiliği tarafından verilen cevapta görüyoruz ki bu sahada termik santral kurulmasına ilişkin sürecin asli unsuru olan imar planları yok. Kamulaştırmaya karşı hukuki süreç devam ederken köylüler, her defasında yaşama alanlarında termik santral istemediklerini söylüyor. Onlar yaşam kaynakları olan zeytinciliğe devam etmek istiyor.” dedi.

Av. Bayram, şöyle devam etti: “Termik santral projesi ve kepçelerin her an bahçelere gireceği haberleri durmalıdır, çünkü kepçelerin mevcut durumda zeytin bahçelerine girmesinin hiçbir hukuki ve meşru nedeni yoktur. Biz hukuksuz uygulamalarıyla orman kanununu savunanlara karşı ormanları, ağaçları, zeytinlikleri savunuyoruz.”

Kamulaştırma sürecinin tamamlanmamış ve hukuki süreç başlatılmış olmasına rağmen, kepçelerle zeytinlik alanlara girilmesi sebebiyle köylüler de hasat zamanı gelmeden olmamış zeytinlerini topladı ve bahçelerinde nöbet başlattı.

Öte yandan Greenpeace’in yaptığı bilgi edinme başvurusuna gelen diğer bir cevap da Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden geldi. Cevapta söz konusu alanların yüzde 70, yüzde 80’inin zeytinlik olduğu ve bu sebeple mevzuat gereğince termik enerji santrali kurulmasının uygun görülmediği belirtildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.