Soma Organize Sanayi Bölgesi İçin Kamulaştırmalar Başlıyor

Soma Organize Sanayi Bölgesi İçin Kamulaştırmalar Başlıyor

Manisa'nın Soma ilçesinde yıllardan beri eksikliği dile getirilen organize sanayi bölgesinin (OSB) kurulması için kamulaştırma çalışmalarına başlanacağı belirtildi. Soma Ticaret Odası (STSO) Başkanı Hakan Işık, Bakan Fikri Işık imzasıyla...

Manisa'nın Soma ilçesinde yıllardan beri eksikliği dile getirilen organize sanayi bölgesinin (OSB) kurulması için kamulaştırma çalışmalarına başlanacağı belirtildi. Soma Ticaret Odası (STSO) Başkanı Hakan Işık, Bakan Fikri Işık imzasıyla 91 hektarlık alan için kamu yararı kararı verilmesinden sonra çalışmaların hız kazandığını söyledi.

Işık, Soma OSB Başkanı Mehmet Yeşil ve Yönetim Kurulu ile birlikte kurulum aşamasında yürütülecek çalışmaları açıkladı: "SOSB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yeşil ile birlikte hemen o akşam Ankara’ya hareket ettik. Daha sonra evrakları alarak hemen Soma’ya döndük ve tapudan şerhleri koyduk. Dolayısıyla buradaki arsaların hiçbirisi artık başka bir şahsa satılamaz. Sadece Soma OSB tüzel kişiliği satın alabilir. Soma OSB’nin toplam 910 bin 186 metrekarelik alanı en kısa zamanda kamulaştırılacak." SOSB’nin kurulmasının artık daha kolay olduğunun altını çizen Başkan Işık, "OSB'yi Soma’ya kurabilmek için gece gündüz demeden çalıştık. Bu süreçte ilk olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile iki defa görüştük. Bizim görüşmelerimizden sonra bakanlığa talimatlarını iletti. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık da sağolsun bize çok destek verdi. Kamu yararı kararının alınması, beklenenden daha da uzun oldu. Bunun da sebebi, Bandırma-İzmir hızlı tren hattının Soma OSB’nin tam içerisinden geçmesi. Bu hattın OSB’nin dışına alınması projesi nedeniyle şubat ayından bu yana Ulaştırma Altyapı Genel Müdürlüğü’nden onay bekledik. Bu onayda çıkınca hemen kamulaştırma kararı alındı." dedi.

'FİRMALAR İLGİ GÖSTERİYOR'

SOSB’nin ulaşım açısından cazip bir bölgede olması sebebiyle ilginin yoğun olduğunu da kaydeden Hakan Işık, "İzmir-İstanbul Otoyolu Çandarlı Kavşağı, bizim OSB'nin 500 metre ilerisinde bulunuyor. Bu nedenle İstanbul ve Bursa başta olmak üzere çeşitli yerlerden firmaların OSB’de yer talepleri var. Kamulaştırmalar yapılmadığı, ortada oluşan bir parselasyon olmadığı için yanıt veremiyoruz. Bu yolun yanısıra hızlı tren projesi de burayı çok değerli bir hale getirdiği için talep yüksek. Bundan dolayı yaklaşık 2 bin kişiye istihdam oluşturacak." diye konuştu.

Bundan sonraki süreç hakkında da bilgi veren Işık, "Soma Belediyesi ile birlikte oluşturduğumuz müteşebbis heyet, bir toplantı yapacak. OSB alanının kamulaştırılması için belediye yetkilendirilecek. Belediye başkanı, kurulları oluşturacak, kurullar da yer tespiti ve kamulaştırma yapacak. Mülk sahipleri çağrılarak görüşülecek ve belirlenen fiyatlarla, 'Bu yerleri almak istiyoruz.' denecek. Satanlarla protokol imzalanacak, 45 gün içerisinde bedelleri ödenecek. Bedelde anlaşılamazsa mahkeme süreci başlayacak. Mahkeme davetiye çıkaracak. Mahkemece yeni bir toplantı yapılacak ve bedelde anlaşılamazsa mahkeme, bilirkişi tayin edecek. 30 gün içersinde bilirkişinin tayin ettiği rakam üzerinden alım satım işleri yapılacak." dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.