Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

SOLUCAN GÜBRESİ

SOLUCAN GÜBRESİ

 

Ülkemizde kimyasal , organik gübre ve diğer gübreler oldukça çeşitlilik arz etmektedir.Son zamanlarda ise solucan gübreleri üretimi hızlanmış ve tarafımıza çeşitli sorular sorulması, bu haftaki köşemize taşıma  sebep oldu.

Üretimi çok basit,  solucanların sindirim işlemiyle oluşan bu gübre türünün toprağın verimini artırması ve uzun dönemli faydaları inkar edilemez. Toprak yapısını zenginleştiren bu gübre, randımanı artırır ve hatta sebze ve meyvelerin tadını iyileştirir. Bitkilerin tarlada daha uzun süre dayanıklı kalabilmelerini sağlar.

Solucan gübresi, ufak bir kapta da, büyük bir çiftlikte de yapılabilir. Siz de kendi bahçenizde ya da çiftliğinizde solucan gübresini  üretebilirsiniz. Kendi solucan çiftliğinize sahip olmak için bazı basit maddeleri bir kaba doldurmak ve solucanları kabın içine bırakmanız yeterli. Geri kalan tüm işi, arkanıza yaslanıp solucanlara bırakabilirsiniz.

Silindirik bir vücutları vardır. Genişliği ortalama 3-5 mm dir. Ağırlıkları ise 0.24- 1.4 gram ağırlığında değişir. Solucan dışkıları 5 kat azot, 7 kat daha fazla fosfor, 11 kat daha fazla potasyum ve yutulur organik malzemeden 2 kat daha fazla kalsiyum içerir. Solucanların ve kurtçukların sindirim işlemi nedeniyle zenginleşen süper bir toprak. Ortaya çıkmaktadır

Hayatta kalmaları için Minimum 0 ° C – maksimum 40 ° C aralığında olmalıdır. Güneş ışığına tahammül edemez güneş ışığına maruz kalan bir solucan, birkaç dakika içinde ölür. Yaklaşık 5 yıl ve belirli koşullar altında yaşar. 1300 adet solucan üretebilir. Solucanlar çift cinsiyetli olduğunu ve bu nedenle tüm bireylerin üreyebileceğini söyleyebiliriz. 2 bin solucan günde 1 kg humus üretebilir.

Yumurtaları ise genellikle çıplak gözle oldukça kolay görülür ve elle tutulur. Limon şeklinde sarımsı nesnelerdir

Solucanlar kompostlaşabilir ürünleri ve organik atıkları doğal gübreye çevirebilir!   Kuzey Amerika’da ki solucan gübresi üretiminde kullanılan “Esenia Foetida” yani kırmızı Kaliforniya solucanından üretilen organik gübrelerdir.  Patojen madde içermeyen bir nihai ürün olarak çıkarlar.

Solucan gübresi gram başına birkaç milyon yararlı bakteri içerir. Bu faydalı bakteriler solucanların mide içerisinden gelmektedir.

Bitki büyüme gelişimi, toprak yumuşatma, böcek iticiliği, nem tutma, erkencilik ve kök çürüklüğü gibi kök hastalıklarını engellemek için toprağın yeteneğini geliştirir. Topraktan zararlı mantar ve bakterileri temizler. Aynı zamanda bitki hastalıklarını defetmek gibi önemli yetenekleri de vardır.

Solucan gübresinin iyi bilinen özelliklerinden bir diğeri ise genç bitkileri yakma korkusu olmadan istenildiği kadar kullanılabilmesidir. Diğer hayvan gübresi ve suni gübre aksine bitkiler tarafından kolayca ve neredeyse anında emilir ve yakmaya kadar gider

Sağlıklı kök sistemleri için çok önemli yararlı mikroorganizmaların olağandışı yüksek popülasyonları içerir. Ek olarak ise solucan gübresi, toprağı havalandırır, yüksek nem seviyesini korur ve bitkiler ihtiyaçlarını karşılamak istediği zaman ise toprağın içine yavaş yavaş besin bırakır. Mevcut en iyi toprak düzenleyicisidir. Solucan gübreleri tüm bahçe kullanımı ve iç mekân bitkileri için idealdir.

Kentleşme sebebiyle arazi eksikliği yaşanan yerlerde küçük ölçekli tarıma ilginin artması solucan gübresine talebin artması demektir. Kimyasal gübre ile sömürülen bir dünyada toprağı geri kazanmanın tek yolu biohumus (solucan gübresi) dir. Artık tarım için iyi bir organik humus kullanarak tekrar verim sağlanabilir

Solucanlar günde kendi ağırlığının 2 katı kadar yem tüketebilirler. Solucan nüfusu ortalama 3-4 ayda iki katı miktarına çıkabilirler.  Tabi buna solucanın rahatlığı, ortam ısısı, havalandırma ve nemi çok etkilidir. Ne kadar çok rahat ortam okadar çok popülasyon ve gübre demektir.  Daha sürdürülebilir bir hayat için solucanlar olmazsa olmazlardır.

Topraklarımızın organik maddece oldukça fakir olduğu ve ilerleyen yıllarda artık topraktan gerekli verimlerin alınamayacağı bildirildiği şu günlerde ,solucan gübre üretiminin yaygınlaşması mutlak surette tarımımızın geleceği için önem  arzetmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR