Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Sokaklardaki Kimsesiz Çocuklar

Sokaklardaki Kimsesiz Çocuklar

Bir şekilde hayatta yalnız bırakılmış, sokakların korumasız ve acımasız ortamlarında tek başına mücâdele veren ve bu arada çeşitli tuzakların oyununa istemeyerek âlet olan kimsesiz yavrularımıza uzanan el olmak herhalde en büyük mutluluk olsa gerek. Devlet bu konuda attığı adımlarla hepimizden hayır dualar alıyor. Çünkü bizler kıt imkanlarla bireysel olarak her yere her saate yetişemeyiz ama devletin güçlü eli her yere yetmeli. Aşağıda sizlere duyurmayı hedeflediğimiz faydalı çalışmalar var. İcra edenlerden Rabbim râzı olsun.
Türkiye'de 'Çocuklar İçin Adâlet Projesi' hayâta geçiriliyor. Proje ile 160 adliye binâsında çocuk dostu görüşme odaları hazırlanacak, özgürlükten yoksun bırakılmaya son çâre olarak başvurulmasını sağlayacak mevzuat ve mekanizmalar geliştirilecek.
Adâlet Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, adâlet sisteminde çocuk haklarını güçlendirmeyi amaçlayan 'Çocuklar İçin Adâlet Projesi' kapsamında işbirliği yapıyor. Toplam 3,15 milyon Euro'luk projenin tanıtım toplantısı Ankara Swiss Otel'de yapıldı. Programa katılan Adâlet Bakanı, projenin 2012-2014 yılları arasında uygulanacağını söyledi. Çocuk suçluluğunun, dünyâda ve Türkiye'de arttığını kaydeden Bakan; ‘Suça sürüklenerek ceza infaz sistemine dâhil olan çocuklar, hem gelişim süreçlerinin erken aşamalarında bulunmaları hem de olumsuz yaşam deneyimlerinden kaynaklanan çeşitli etkenler nedeniyle fiziksel, zihinsel, sosyal ve psikolojik gelişme açısından özel bakıma, yardıma ve yasal korumalara ihtiyaç duymaktalar.’ diye konuştu. Çocuklara yönelik her türlü çalışmanın yetişkinlerden ayrı olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan; ‘Cezâevlerinde toplam 2 bin 360 çocuk bulunuyor. Bu çocukların bin 948'i tutuklu, 412'si hükümlü durumdadır. Projenin amacı Çocuk Koruma Yasası'nın etkin bir şekilde uygulanması. Ayrıca çocukların âdil yargılanma, çocuk adâlet sisteminde sektörler arası işbirliği ve özgürlüklerinden yoksun bırakılan çocuklara sağlanan yüksek standartlara uygun hizmetler yoluyla yasa çerçevesinde çocukların tüm haklarının tam olarak yaşama geçirilmesinin sağlanmasıdır. Hedeflenen önemli sonuçlardan biri, ceza adâlet sistemimizdeki çocuklar için âdil yargılamanın güçlendirilmesidir.’ açıklamasında bulundu.
Projenin hedefleri
Savcılık çocuk bürolarının güçlendirilmesi ve kamu vesayetinin yeniden düzenlenmesi yoluyla âdil yargılamanın garanti altına alınmasını ve özgürlüğünden yoksun bırakılmaya son çâre olarak başvurulmasını sağlamak.
İkinci nesil çocuk adâleti eğitimlerini oluşturup bunların yürütülmesini sağlamak. Bireyselleştirilmiş iyileştirme sistemi en az 20 kapalı çocuk ceza infaz kurumu ve çocuk eğitim evini kapsayacak şekilde genişletilecek.
Çocuk adâlet sistemi yazılım ve göstergeleri yoluyla bu kurumlardaki çocuklar hakkında daha iyi bilgi alınmasını, durumlarının düzenli olarak gözden geçirilmesini ve gerektiğinde bu çocuklara müdâhale edilmesini sağlamak.
Suça sürüklenen çocuklar için muhtemel koşullu salıverme yöntemlerini geliştirmek.
Türkiye’nin temel meseleleri arasında yer alan ‘sorunlu çocuklara kalıcı çözümler bulmak amacıyla hayâta geçirilen pilot bölge olarak Bursa’da açılan Çocuk Hizmetleri Koordinasyon Merkezi, hakikaten çok önemli hizmetler veriyor. İşte detaylı bilgiler:
Çocuğa yönelik riskleri önlemek için, erken uyarı sistemi olarak kurulan Çocuk Hizmetleri Koordinasyon Merkezi meyvelerini veriyor. Sistem sâyesinde Bursa'da 525 çocuk sokağa düşmekten kurtarıldı. Sokakta çalışmak zorunda olan çocuklara maddi destek sağlandı. Aile içi şiddet, ihmal gibi sorunlarla boğuşan çocuklar okullarına döndü.
Risk altındaki çocukları korumak için Bursa'da pilot uygulamaya başlayan Çocuk Hizmetleri Koordinasyon Merkezi, çalışmalarının sonuçlarını almaya başladı. Kentte geçtiğimiz yıl 355 çocuk hakkında ilgili mahkemelerce koruma kararı alınıp merkeze bildirildi. Sağlık Müdürlüğü ise desteğe muhtaç 170 çocuk belirledi. Mahkeme karârıyla koruma altına alınan çocuklardan 71'ine Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından danışmanlık yapıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü 188 çocuk ve ailesine bakım yardımı yaptı. Okula gitmeyen 36 çocuk eğitime alındı. Hasta olan 39 çocuk Sağlık Müdürlüğü'nce tedâvi edildi. Sokaklarda yaşayan 20 çocuk, velisine teslim edildi. Bir çocuk ise yurda yerleştirildi. Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şubesi'nce tespit edilen risk altındaki 170 çocuk ve ailesinden 120'sine periyodik gıda yardımı yapılmaya başlandı. 7'sine süreli nakdi yardım, 20'sine sosyal yardımlaşmadan destek sağlandı. Okula devamsızlık, aile içi şiddet, ihmal riski altındaki 35 çocuk incelenerek 3'ü korunma altına alındı, 6'sına okulöncesi eğitim verildi, 6 çocuğa süreli nakdi yardım verilmesi sağlandı. 12 öğrenciye sosyal yardımlaşmadan maddi destek verildi. Bursa'daki merkez, şu âna kadar riskli gruplar içinden 525 çocuğa 'Erken UyarıSistemi' sâyesinde el uzattı.
Proje ile oğlu sokaktan kurtarılıp okula kavuşturulan bir anne. Şöyle konuştu; ‘Büyük oğlum okulu bırakmıştı. Eğer bu oğlumun elinden tutulmasa idi şimdi sokaklardaydı.’ şeklinde konuştu. Geçen yıl okulu bırakıp merkezin desteği sâyesinde bu yıl yeniden sınıfına dönen E.S. (14) ise, ‘Devlet bu imkânı bana sunmasa şu an okul sıralarında değil, sokakta olurdum. Şimdi okuyup polis olmak istiyorum.’açıklamalarını yaptı.
 Bursa Valiliği Çocuk Hizmetleri Koordinasyon Merkezi'nde süren çalışmalara Aile ve Sosyal Politikalar, Milli Eğitim, Sağlık, Emniyet müdürlükleri, Büyükşehir ve Yıldırım belediyeleri ve Denetimli Serbestlik ve Sosyal Yardım Şubesi de birer kişiyle çalışmalara destek veriyor. Merkez Koordinatörü, sistemin Bursa'dan sonra İzmir, Mersin ve Samsun gibi illerde kurulduğunu belirtiyor.
Çocuklarımız için böylesi yararlı hizmetleri ifâ edenleri gönülden kutluyor çalışmalarında üstün başarılar diliyoruz.
Hayırla kalın efendim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR