Süleyman Küçük

Süleyman Küçük

Sokak düğünlerine yasak

Sokak düğünlerine yasak

Sokak düğünlerine nihayet yasak geldi ve yasaklandı.

Gaziantep'te bir sokak düğünü esnasında yaşanan terör saldırısı nedeni ile Balıkesir Valiliğinin açık alanlarda düğün ve benzeri etkinliklerin yapılmasından sonra İçişleri Bakanlığı da düğün, nişan ve kına gibi etkinliklerin sokaklarda yapılmasını yasakladı.

İnsanların kapalı mekanlarda yapacakları bu tür etkinlikler için de en geç 24 saat önce Emniyet'e bilgi verilecek ve izin alınacak.

Gaziantep'te 20 Ağustos'ta sokakta yapılan kına gecesi etkinliğinde 56 kişinin yaşamını yitirdiği canlı bomba saldırısının ardından, İçişleri Bakanlığı kararıyla sokaklarda yapılacak düğün, nişan ve kına gecesi etkinlikleri yasaklandı.

Sokak düğünlerine getirilen yasak kararı önce İslahiye ve Balıkesir 'de, daha sonra da İller İdaresi Genel Müdürlüğü aracılığıyla tüm il valilikleri ile ilçe kaymakamlıklarına tebliğ edildi.

Sokak düğünlerinin yasaklanması ile ilgili Bakanlıkça alınan karar Valilik ve Kaymakamlıklar eliyle vatandaşlara yerel basın, belediyelerin anons sistemleri ve muhtarlar aracılığıyla duyurulmaya başlandı.

Bu arada kapalı mekanlarda ve düğün salonlarında yapılacak olan düğün ve kına gibi etkinlikler için de emniyete haber verme zorunluluğu getirildi.

Kapalı mekanlarda düğün, nişan ve kına gecesi yapacak kişilerin, güvenlik güçlerine en az 24 saat önce etkinlik ve etkinlik mekanı hakkında bilgi vermesi de zorunlu hâle getirildi. Karara uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu kapsamında idari para cezası uygulanacak. 

Vatandaşların bilgi Kapalı mekanlarda yapacakları etkinliklerde de olası terör saldırılarının önlenmesi amacıyla polis ve jandarma kapalı düğün mekanlarında artık gerekli önlemleri alacak.

20 Ağustos'ta Gaziantep'in Beybahçe Mahallesi’nde düzenlenen kına gecesinde IŞİD üyesi bir kişi tarafından bomba infilak ettirilmesi sonrasında çoğu çocuk 56 kişi yaşamını yitirmesinden tam  6 yıl önce 01 Ağustos 2010 tarihinde yine bu köşeden “Artık Sokak Düğünlerine Bir Son Verilmeli” başlığıyla bir çağrı yapmıştık.

O günlerde bizi bu şehrin ve milletin kültürüne karşı çıkmakla suçlayanlar inşallah bugün yaptıkları yanlışlığın farkına varmışlardır.

Yıllardır sokak düğünleri konusunda bir takım şikayetler yapılır.

Kimileri çevreye verilen rahatsızlıktan söz eder, kimileri hasta ve çocukların dikkate alınmadığından şikayet eder, kimileri de kural tanımaz kişilerin engellenmesi gerektiği gerçeğini gündeme getirir.

Valilik ve Belediyelerin gece yarılarına kadar süren ve çoğu zaman tüm sokağı trafiğe kapatacak şekilde icra edilen düğün, nişan, kına ve asker çetneviri programlarında görevleri olan ses ve gürültü denetimi yapmamaları bir yana asıl problem, bu sokak düğünlerinin bizim kültürümüzde yer almayan bir hareket olmasıdır.

Şimdi herkes şöyle bir düşünsün.

Kimin dedesi ve nenesi, babası ile annesi veya kız ya da erkek kardeşleri böyle bir sokak düğünü ile evlenmiştir.

Ya da kimin babası ya da kardeşi böylesine kural tanımaz ve hoyratça düzenlenen bir asker çetneviri ile askerliğe uğurlanmıştır.

Bu şehirde millete ve çevreye verilen rahatsızlığın umursanmadan düğün, nişan, sünnet ile askerliğe uğurlama törenlerinin bu kadar yozlaştırıldığı bir başka zaman dilimi yaşanmamıştır.

Dün sokak düğünlerinin serbest olması iddiasında bulunan kişilerin bu günlerde sokak düğünlerinin yasaklanmasını savunur görürseniz sakın ola şaşırmayın.

Kültürsüz kültürcülük böyle bir şey olsa gerek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Küçük Arşivi
SON YAZILAR