Soğuklar kalbi zorluyor

Medicana Konya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Erdoğan, “Soğuk havalarda yürümek, kalp damarlarında spazma neden olur ve krizi tetikler. Dışarıya çıkılmamalı, çıkılırsa bile göğüs kısmı sıcak tutulmalıdır” dedi

Soğuk havalara bağlı kalp hastalıkları riski tedirgin ediyor. Soğuk havalarda kalp, daha yüksek basınç altında çalışmaya başlıyor. Vücudu ısıtabilmek ve enerjisini sağlamak için daha yüksek hızda çalışmak zorunda kalıyor. Kalp kriziyle ölümler, kış aylarında yaklaşık 1 buçuk kat artıyor. Soğuk havaya uzun süre maruz kalmak ya da soğuk havada çalışmak kriz riskini daha da artırıyor. Uzmanlar; kalp krizi için riskli grupta yer alan kişilerin, mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmamasını öneriyor.

ATKI KULLANMAYI İHMAL ETMEYİN

Soğuk havalarda kalbi yormamak gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Erdoğan, vatandaşlara soğuk havada mümkün olmadıkça dışarıya çıkmaması konusunda uyarılarda bulundu. Erdoğan, “Konya'da uzun zamandır böyle bir kar yağmamıştı. Kar ile birlikte hava sıcaklıkları sıfırın altında eksilere indi. Sıcaklıklardaki düşüş, kalp hastalarında sorunlar çıkarabiliyor. Dışarıya çıkma mecburiyeti olanlar gögüs bölgesini soğuktan korumalı, bölgeyi sürekli sıcak tutmalıdır. Soğuk günlerde yapılan ağır egzersizler ve hareketler, kalp krizini tetikler. Çünkü soğuk havada kalp damarları kasılacağı için kalbin yükü artar. Daha fazla kan pompalaması gereken kalp, zorlanacağı için kalp krizi oluşabilir. Bu nedenle soğukta özellikle kalp rahatsızlığı olan kişilerin, vücudu fazla zorlayıcı hareketler yapmaktan kaçınması gerekir. Sisli havadan ve soğuk havadan korunmak için atkı kullanılmalı gerekilirse atkı ile ağız burun sarılmalıdır” şeklinde konuştu.

KAPALI ALANLAR TERCİH EDİLMELİ

Yürüyüşün, kalp hastaları için haftanın 5 günü ve yarım saati geçmemek kaydı ile ideal olduğunu dile getiren ve hastalıktan dolayı yürüme mecburiyeti bulunan hastaların kapalı alanları özellikle büyük alışveriş merkezlerini tercih edebileceklerini ifade etti. Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Daha önce stend yapılmış ve Bypass olmuşlar için, kapalı alanlar yürüyüş için daha faydalıdır. Kışa uygun giyinmeli, beslenmeye dikkat edilmeli ve katı yağdan ziyade sıvı yağ kullanmak tercih edilmeli. Soğuk havada ağır egzersiz ve kar küreme yapılmamalı. Soğuk havada çalışmak zorunda olanlar sık sık mola vermeli. Kalp krizi belirtileri halinde derhal 112 aranmalı.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

Kaynak: Soğuklar kalbi zorluyor

İzlenme: 839
VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar