Soğan üreticileri hükümeti protesto etti!

Soğan üreticileri hükümeti protesto etti!

Ticaret Bakanlığı’nın kararıyla patates ve soğana getirilen ihracat kısıtlaması üreticileri isyan ettirdi. Ankara’nın Polatlı ilçesinde konuyla ilgili basın açıklaması düzenleyen soğan üreticileri, ürünlerine sahip çıkılmasını beklediklerini belirtti.

Geçtiğimiz yıl fiyat artışlarıyla gündeme gelen patates ve soğana ihracat kısıtlaması getirildi. Ticaret Bakanlığının kararıyla gerçekleştirilen bu kısıtlama üreticileri isyan ettirdi. Ankara’nın Polatlı ilçesinde konuya dair basın açıklaması düzenleyen soğan üreticileri ürünlerine sahip çıkılması gerektiğini ve ihracatın açılmasını istediklerini belirttiler.

ÇİFTÇİYE DE DESTEK VERİLSİN 

Destek görmek istediklerini söyleyen üreticiler; ‘Biz depodaki soğanları satamazsak seneye üreticinin yüzde 70’i soğan üretmez. O zaman dış ülkelerden ithalat yapmak zorunda kalacağız, vatandaş daha fazla ücretle soğan yemek zorunda kalacak. İstanbul’da ki insana soruyorlar o 4,5-5 lira diyor. Gelip köylüye sorsun. 1.5 TL’ye kadar düştü soğan. Geçen sene dışarıdan getirilerek marketlere destek verildi. Çiftçilere de destek verilsin. Tanzim satışları yapıldı. Bize de yapılsın, destek verilsin. Üreticiler ihracatın açılmasını istiyor’’ şeklinde konuştular.

İHRACAT AÇILMAZSA SOĞANLAR ÇÖPE GİDECEK 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan alınan bu kararla ilgili; “Dünyadan gelen talebin iç fiyat dengesini olumsuz etkilememesi için patates ve soğan ihracatında ön izin belgesi şartı getirdik” açıklamasında bulunmuştu. İhracat açıldığı zaman soğanın satış fiyatının artacağına dair söylemlere üreticiler; “Hayır artmaz. Tarım Kredi Kooperatifleri, ofisler duruyor. Onlar soğanlarımızı alsınlar o zaman. Ezilen hep çiftçi, üretici. Sadece Polatlı’da şu anda 250 bin tondan fazla soğan var. İhracat açılıpta bunlar bir an önce alınmazsa hepsi çöpe gidecek. Bu soğanlar yeşermeye başladı. Bunlar milli servet değil mi? Bu ülkeye döviz lazım değil mi? Niye bunlar depolarda çürütülüyor. Güzün Eylülde ben 400 liraya soğan satıyordum, o zaman AK Parti hükümeti yoktu. Şimdi ihracatta önünü bunlar tıkıyor, soğan çok diyorlar. 400 liradan satarken hükümet 400 liradan satıyorsun demiyor. Ama şimdi 1500 liradan satınca hükümet hemen kota koyuyor, satmayın diyor. Çiftçi çok zor durumda. Elindeki soğan komple duruyor. Bu soğanlar çiftçinin elinde, esnafın elinde değil. Esnafta çiftçiyi sıkıştırıp ucuz almaya çalışıyor” diyerek cevap verdiler.

TARIMDANHABER

İşte video:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum