Soğan rekor kırdı

Soğan rekor kırdı

Yılın son aylarına doğru gittiğimiz şu günlerde, en fazla zam alan yeşil soğan, rekor kırdı. Ağustos ayında marketlerde en fazla fiyat artışı yüzde 42,44 ile yeşil soğan birinci oldu

Geçtiğimiz ay sebze ve meyveye gelen en fazla zammı alan yeşil soğan, yüzde 26,5 ile en fazla fiyatı düşen ürün ise karpuz oldu. Bahar aylarında yaşanan olumsuz hava şartları, pazar fiyatlarının artmasına neden oldu. Yaşanan hava olaylarından en çok olumsuz etkilenen meyvelerin yanında limonda da büyük bir artış yaşandı. Haziran ve Temmuzda limonun fiyatında yüzde 62,24, sivri biberin fiyatında yüzde 34,59 artış yaşandı. Yaz aylarında bazı mal ve hizmet fiyatlarındaki artış ise ortalama enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleşti.

Mayıs ayının ardından Temmuz ve Ağustos aylarında enflasyon sepetindeki mal ve hizmetler içerisinde ortalama fiyatı en fazla artan ürün limon oldu. Limonun fiyatı bu dönemde yüzde 62,24 arttı. Böylece limonun fiyatı 3,31 liradan 5,37 liraya ulaştı. Fiyat artışında limonu yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar izledi. Yaz aylarıyla birlikte yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turların fiyatında yüzde 58,28'lik artış gerçekleşti. Böylece mayısta 162,86 lira olan fiyatlar temmuzda 257,78 liraya çıktı. Sivri biber de yaz aylarındaki fiyat artışında üst sıralarda yer aldı. Yaz aylarındaki yüzde 34,59'luk fiyat artışıyla sivri biberin fiyatı 1,59 liradan 2,14 liraya ulaştı.

KONYA HALİ'NDE SON DURUM

Konya Meyve-Sebze Hali'nde ise sebze fiyatları şöyle, domatesin kilosu 2 buçuk lira, salçalık domatesin kilosu ise 50 kuruşa kadar düşebiliyor. Salatalık 2-2 buçuk lira, biber 1-4 lira arasında değişiyor. Fasulye 2 buçuk-3 lira, soğan 2 lira, lahana 1 lira, marul kalitesine göre 1-5 lira, patates 2-2 buçuk lira, patlıcan 1 buçuk liradan satılıyor. Haldeki meyve fiyatları ise el yakmaya devam ediyor. Armut 1 buçuk- 3 buçuk lira arasında, çilek 4 buçuk-5 lira, elma 4-7 lira, erik 3 buçuk lira, incir 6 lira, karpuz 50- kavun 80 kuruş, kivi 13 lira, mandalin 2 buçuk lira, muz 5 lira, portakal- şeftali ve üzüm ise 3 liradan tezgahta satışa sunuluyor. Pazarda bu fiyatlar daha da yükseliyor.

BERKHAN PARLAK - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.