Sofralardan eksik etmeyin

Sofralardan eksik etmeyin

Bağışıklık sistemine büyük katkı sağlayan kayısı kurusu, özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi konumunda. Hem lezzeti hemde faydasıyla kayısı kurusu şifa dağıtıyor

Yaz aylarında hasat edilen kayısı, kış aylarına hazırlık için genelde köylerde, bahçelerde ve çatılarda özenle kurutuluyor. Büyükşehirlerde ise imkanı olan vatandaşlar balkonlarında ve çatılarında kurutuyor. İmkanı olmayanlar ise Konya pazarlarında hazır kurutulmuş olarak alıyor. Konya'da da yetişen ve bol miktarda hasat edilen kayısı kışın gelmesiyle tezgahlarda yerini aldı. 2 kuşaktır baba mesleğini sürdüren 32 yıllık bakliyatçı Mustafa Avcular, her yıl olduğu gibi bu yıl da kayısı kurusuna olan talebin yoğun olduğunu söyledi. Avcular, kuru kayısının genelde komposto ve hoşaf için tercih edildiğini fakat kuru olarak da kuruyemiş gibi yenilebildiğini söyledi. Avcular,"Kış aylarının getirdiği en büyük rahatsızlıklardan birisi de sindirim ve bağışıklık sistemi rahatsızlıklarıdır. 32 yılın verdiği tecrübeyle, bu rahatsızlıkların önüne en iyi kayısı kurusunun tüketilmesiyle geçebileceğini söyleyebilirim. Genelde vatandaş komposto için kullanır fakat kayısı kurusu ne çeşit olursa olsun her şekilde fayda sağlar" dedi. Kuru kayısının fiyatlarında da ciddi bir artış olmadığını söyleyen Avcular kayısı fiyatlarını," Yerli kayısılar 7 ile 15 lira, komposto için kullanılan şekerpare kayısısı ise 25-30 lira arasında değişiyor. Dışarıdan alınan kayısılar ise büyük çoğunlukla Malatya'dan geliyor. Sarı Malatya kayısısının kilosu 15 lira, siyah kayısı ise 20 lira civarında değişiyor" şeklinde belirtti.

LEZZETİ VE FAYDASI ÇOK YÜKSEK

Kayısının kurutulmasının meşakatli bir iş olduğunu söyleyen Avcular, "Kayısı kurutulurken besin değerleri kaybolmadan sadece suyu alınır. Yaklaşık 5 kilo taze kayısıdan 1 kilo kuru kayısı elde edilebilir. Bu nedenle diğer kurutulmuş meyvelere oranla kuru kayısıda çok daha fazla besleyici özellik bulunur" diyen Avcu kuru kayısının faydalarından da şöyle bahsetti: "Yemeklerden önce yenecek 2-3 kuru kayısı hazımsızlığı çözebilir. Burada dikkat edilmesi gereken yemekten önce çok fazla yiyerek iştahı kapatmamak.Kayısı suyu ve bal ateşli hastalıklar sırasında vücudun ısısını düşürmeye yardımcı olur. İçerdiği vitamin ile mide, karaciğer, kalp ve sinirlere hastalık esnasında destek sağlar. Kayısı yapraklarını egzama, güneş yanığı  tedavisinde kullanabilirsiniz."

YÜZEYİ YUMUŞAK OLMALI

Kuru kayısının alırken ve muhafaza ederken dikkat edilmesi gereken hususlardan da bahseden Avcu sözlerine şöyle devam etti: "Kayısı seçerken yüzeyinin yumuşak, dolgun ve sert olmasına dikkat edin. Rengi turuncuya çalan sarı olmalıdır. Olgun kayısının tatlı bir kokusu vardır. Ham kayısının olgunlaşması için kese kağıdı içine kayısılarla birlikte bir elma koyun ve serin bir yerde bekletin. Ham kayısı 2-4 gün içinde olgunlaşır. Olgunlaştığını parmağınızla hafifçe bastırıp yumuşaklığını hissettiğinizde anlayabilirsiniz. Olgun veya ham, kimyasal zirai ilaçlardan arındırmak için yemeden önce bol suyla yıkayın. Olgun kayısılar buzdolabında iki gün muhafaza edilebilir. Eğer donduracaksanız ikiye bölün ve streç filme sardıktan sonra buzluğa atın. Bu şekilde 9-12 ay bozulmadan dayanabilir."

TOLGA PARLAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.