Sobada ucuza rağbet etmeyin

Sobada ucuza rağbet etmeyin

Havaların soğumasıyla birlikte kış hazırlıkları hız kazandı.

Kurban Bayramı'ndan önce yağışlarla birlikte havaların soğumasıyla artan soba satışları güneşin tekrar kendini göstermesiyle yeniden durgunluğa geçti. Soba fiyatları ise cinsine ve türüne göre 66 liradan başlayıp 300 liraya kadar çıkıyor

Havaların soğumasıyla birlikte kış hazırlıklarını hızlandıran vatandaş, soluğu sobacılarda aldı. Konya'nın büyük bir bölümüne henüz doğalgaz gitmemesi ve kırsal kesimde soba kullanımı nedeniyle sobacılarda hareketlilik yaşanıyor. Özellikle Kurban Bayramı'ndan önce yağışlarla birlikte havaların soğuması soba satışlarını artırmıştı. Ancak güneşin kendini tekrar göstermesiyle sobacılardaki yoğunluk azalmış gibi görünüyor. Önümüzdeki günlerde havaların tekrar soğumaya başlamasıyla sobacılarda yoğunluğun artacağı belirtiliyor.
EN ÇOK KUZUNE SOBA SATILIYOR
Sobacılar çarşısında şu anda en fazla soba malzemesi olan kova, boru, ızgara, soba temizleyicisi tel gibi ürünler satılıyor. Soba satışları ise malzemeler kadar fazla değil. Nedeni ise iyi bir sobanın 15 yıl dayanabilmesi. İnsanlarda yeni soba almaktan ziyade eskisini kullanmayı seçiyor.
En çok satılan soba ise kuzene cinsi olan uzun sobalar. Kuzuneye ilginin fazla olması kullanışıdan kaynaklanıyor. Yuvarlak sabolar sadece ısıtmak amaçlı kullanılabilirken kuzunelerde vatandaşlar ısınan sobada yemeğini yapabiliyor, patatesini, kestanesini pişirebiliyor. Bu özelliği dolayısıyla sobalı evlerde yaşayanların genel tercihi kuzune oluyor. İkinci sınıf ise yuvarlak soba diye tabir edilen sobalar. Bu sobalar da genelde yatak odalarında kullanılıyor. Salonlarda kuzineye yer verilirken odalarda bu sobalar tercih ediliyor. Bir diğer soba sınıfı ise minilüks soba olarak bilinen soba çeşitleri. Bunlar da daha çok, estetik kaygısı olan vatandaşlar tercih ediyor.
SOĞUK HAVA SATIŞLARI ARTTIRDI
Sobacılar çarşısında uzun süredir esnaflık yapan soba satıcısı Ahmet Topuz, Kurban'dan önce başlayan hareketliliğin şu anda durduğunu belirtti. Azda olsa satışların olduğuu dile getiren Ahmet Topuz, “Havalar soğuduğu sürece soba satışları artar. Şu anda güneş tekrar havayı ısıttı. Vatandaş soba almak yerine elektrikli ısıtıcı ile evini ısıtmayı tercih ediyor. Ancak önümüzdeki günlerde hava sıcaklıkların düşmesi ile satışlarda artış bekliyoruz” dedi.
Şu anda kova, boru, ızgara gibi soba malzemeleri sattıklarını dile getiren Ahmet Topuz, şöyle konuştu: “İyi bir sobanın ömrü 15 yıldır. Dolayısıyla soba iyice eskimeden kimse sobasını değiştirmek istemiyor. Onun için de kova, boru, ızgara gibi çabuk yıpranan ve eskiyen malzemeleri satıyoruz.”
SOBADA KALİTE ÇOK ÖNEMLİ
Soba ve soba malzemesi alacaklara uyarıda da bulunan yılların soba ustası Topuz, şu ifadeleri kullandı: “Şimdi soba malzemesinin kalitesi de çok önemli. 5 liraya kova olduğu gibi 15-20 liraya da kova var. 5 liraya alınan kova 1 ay sonra çürür. Oysa 15-20 liraya alacağı kova bir kışı çıkartır. Vatandaş genelde ucuzu tercih ediyor ancak 1 ay sonra gelip yeni kova alıyor. Tabii burada tercih müşterinin. Neyi isterse biz o ürünü veririz. Fakat ucuz malı aldıktan sonra sadece parasını çöpe atmış olur. Aynı şekilde cinsine göre 65 liradan başlayan soba fiyatları 300 liraya kadar çıkabiliyor. Müşteri genelde 100-125  liralık soba istiyor. Bu sobanın ömrü 3 yıldır oysa iyi soba alsa 15 yıl rahat kullanır. Kendilerine sobaların kalitesini anlatıyoruz, yinede fiyata bakıyorlar. Tabii herkesin bütçesi bir değil. Herkes bütçesine göre soba arıyor. Şunu da ifade etmek gerekirse  iyi bir soba duruşuyla kendini belli eder. İyi bir soba çok hafif olmamalıdır. Ağırlığı kullanılan malzemesidir. İnce bir saç hafif olur ve birkaç yılda yıpranır, çürür. Onun için bu tür sobanın fiyatı düşüktür. Kaliteli saçtan yapılmış soba hem uzun ömürlüdür hem de iyi ısıtır. Soba alacaklar bu hususa dikkat etsinler. Ucuza kaçacağım diye çürük mal almasınlar.” Sobacılarda fiyatlar ise şöyle; “Kuzine soba 100-300 TL, yuvarlak soba 70-130 TL, soba altı 8-15 TL, kova 5-60 TL, ızgara 3-7 TL, boru ve dirsek çeşitleri 3 TL.”
HABER MERKEZİ
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.