Smyrna Tiyatrosu Kazılarında Tarihi Yazıt Ortaya Çıktı

Smyrna Tiyatrosu Kazılarında Tarihi Yazıt Ortaya Çıktı

İzmir’in Konak ilçesinde Kadifekale ile Smyrna Agorası arasındaki yamaçta yer alan tiyatronun sahne binasının bloklarından biri üzerinde 12 satırdan oluşan bir yazıt tespit edildi. Yazıttan Marcus Cladius Proklus’un tiyatronun hemen yakınında...

İzmir’in Konak ilçesinde Kadifekale ile Smyrna Agorası arasındaki yamaçta yer alan tiyatronun sahne binasının bloklarından biri üzerinde 12 satırdan oluşan bir yazıt tespit edildi. Yazıttan Marcus Cladius Proklus’un tiyatronun hemen yakınında bir su yapısı onardığı öğrenildi.

    Smyrna Tiyatrosu'nun olduğu bölgede yapılan kamulaştırma ve yıkımlar sonrasında, caveasının topografik eğrisi ile sahne binası hemen hemen ortaya çıkan Smyrna Antik Tiyatrosu’nda kazılara devam ediliyor.

    Caveayı çevreleyen analemma duvarının bir bölümü halen izlenebilen tiyatronun ilk kez ne zaman inşa edildiği bilinmemekle birlikte, Vitruvius tarafından konu edildiğine göre İ.Ö. 1. yüzyılda inşa edilmiş durumda olduğu, Roma imparatorluk döneminde olasılıkla bir deprem sonrasında İmparator Claudius zamanında onarıldığı, son halini İ.S. 178 yılındaki depremden sonra yapılan onarım ve eklentilerle aldığı düşünülüyor.

    Tamamlanan kamulaştırma ve yıkımlar ile Temmuz ayında başlanan kazı çalışmaları ile beraber tiyatronun sahne binasının bloklarından biri üzerinde 12 satırdan oluşan bir yazıt tespit edildi. Yazıttan Marcus Cladius Proklus’un tiyatronun hemen yakınında bir su yapısı onardığı öğreniliyor. Yazıt üzerindeki çalışmalara devam ediliyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.