Siyasete değer kattı

Siyasete değer kattı

Merhum Erbakan; ilkeli siyasi anlayışı, omurgalı duruşu ve tüm insanlığın refahını istemesiyle toplumun her kesiminin takdirini kazandı.

Türk siyasi tarihine girişi ile ayrı bir ivme kazandıran, “Ahlak ve maneviyat” düsturunu önceleyen bir siyaset anlayışına sahip olan ve Milli Görüş harekâtının kurucusu olan Prof. Dr. Necmettin Erbakan, yerli ve milliliğe verdiği önemle de dikkatleri üzerine çekti. Siyasi hayatına Konya'dan bağımsız aday olarak girdiği seçimlerde milletin büyük bir teveccühü ile seçilip başlayan Erbakan Hoca, harekâtının temelini de Konya'dan attı.

SİYASİ HAYATA YENİ BİR ÇIĞIR AÇTI

12 Ekim 1969'daki milletvekili seçimine giderken o dönem güçlü bir siyasi parti olan Adalet Partisinden (AP) milletvekili olmak istedi, ancak kabul edilmedi. Erbakan, kendisine büyük hoşgörü ve sevgi besleyen Konya'dan, bağımsız aday olarak seçime girdi ve üç milletvekili seçilebilecek oyu alarak Meclisin yolunu tuttu. 12 Ekim 1969 yılında gerçekleştirilen seçimde 22 bin 926 oy, yüzde 7 oranla da Bağımsız Milletvekili seçilen Erbakan, bu seçimden sonra Türk siyasi hayatında yeni bir çığır açtı. Erbakan, Konya'daki milletvekilliği çalışmaları sırasında kendisine yöneltilen, "İyi de bir çiçekle bahar olmaz ki" yorumları üzerine, "Evet, bir çiçekle bahar olmaz ama her bahar bir çiçekle başlar" ifadesini kullanmıştı.

VEKİLLİĞİ DÖNEMİNDE BAŞARILI İŞLER YAPTI

Vekilliği döneminde çok başarılı işlere imza atan Erbakan, 24 Ocak 1970 yılında Milli Nizam Partisi'ni kurdu. Siyasi hayatı hep mücadele ile geçen Erbakan'ın kurduğu ilk parti olan (MNP) kapandı. Siyonist zihniyetin kendisini ciddi bir tehlike olarak gördüğü, İslam Birliği'nin savunucusu Erbakan, 11 Ekim 1972 yılında Milli Selamet Partisi (MSP)'yi kurdu. 1973 yılında yapılan seçimlerde MSP, 48 Milletvekilliği ve 3 senatörlük kazanarak, 51 parlamenterle meclise girdi. 1974-1978 yılları arasında CHP ve MSP arasında kurulan koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtı'nın öncülüğünü yaptı. 4 yıl Başbakan Yardımcılığı görevini üstlendi. 1980 yılındaki 12 Eylül darbesi sonrasında 9 ay cezaevinde yattı.

YÜZDE 21,7 İLE TEK BAŞINA İKTİDAR OLDU

Aradan geçen 3 yılın ardından Erbakan Hoca ve arkadaşları 19 Temmuz 1983 yılında Refah Partisi (RP)'yi kurdu. Erbakan o dönem yasaklı olduğu için partinin genel başkanı olamadı. Erbakan, 1987 yılında Refah Partisi'nin genel başkanlığına geldi. 1994 yılında gerçekleştirilen yerel seçimlerde Refah Partisi İstanbul ve Ankara başta olmak üzere çoğu ilin yönetimini devraldı. 1995 yılında gerçekleştirilen genel seçimlerde de Refah Partisi yüzde 21,7 oyla tek başına iktidara geldi. Erbakan, Meclise Konya Milletvekili olarak girdi. Rahmetli Erbakan, 1996 yılında Doğru Yol Partisi ile 54. hükümeti kurarak başbakan oldu. Türkiye, Erbakan Hocanın Başbakanlığı döneminde çok şahsiyetli bir dış politika izledi. Erbakan G-7'ye karşı D-8'i kurdu. Erbakan ağır sanayi hamlelerine ağırlık vererek, Türkiye'nin çoğu yerine fabrikalar kurdu.

TOPLUMUN HER KESİMİ ONU ÇOK SEVDİ

1997 yılında partisinin kapatılması için dava açıldı. 30 Haziran'da Cumhurbaşkanı Demirel'e istifasını sundu. Refah Partisi'nin kapatılması sürecini beklemeyen partililer, 17 Aralık 1997 yılında Fazilet Partisi'ni kurdu. 1998 yılının Ocak ayında Refah Partisi kapatıldı ve Erbakan'a 5 yıllığına siyasi yasak getirildi. Fazilet Partisi de 22 Haziran 2001 yılında kapatıldı. Temmuz'da ise Milli Görüş Harekâtının 5. partisi Saadet Partisi kuruldu. Erbakan, Saadet Partisi'nin genel başkanı oldu. 2004 yılında ise kendisine verilen bir cezadan dolayı Saadet Partisi Genel Başkanlığı görevinden ve üyeliğinden ayrılmak zorunda kaldı. 2010 yılında yeniden Saadet Partisi'nin genel başkanı oldu. Erbakan 27 Şubat 2011 tarihinde Ankara'da vefat etti. Rahmetli Erbakan'ın hayatı hep bir mücadele ve uğraşla geçti. Kendini ülkesine ve milletine adayan Erbakan, son nefesine kadar İslam Birliği, yerliliği ve milliliği savundu. Emperyalist güçler onun yönetimi döneminde İslam ülkelerine en kısık seste bile konuşamadı. Türkiye'nin 7 bölgesine fabrikalar kuran Erbakan, işçi kesiminden memuruna herkese en yüksek zammı verdi. Farklı ideolojilerdeki vatandaşlar bile Erbakan'ı mücadelesinden dolayı hep tebrik etti.

TÜRKİYE'YE BAĞIMSIZ BİR ANLAYIŞ KAZANDIRDI

Yıllarca rahmetli Erbakan Hoca ile siyasi arenada aynı mücadeleyi veren Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Yalman, Erbakan'ın siyasi hayata atılmasının, siyasi arenada her şeyden önce bir üslup değişikliğine sebep olduğunu dile getirdi. Erbakan ile birlikte siyasete ve olaylara bakış açılarında Türkiye'nin bir değişime gittiğini aktaran Yalman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “1969 yılında Erbakan, Konya'dan bağımsız Milletvekili oldu. Erbakan'ın siyasi hayatının başlamasıyla beraber Türkiye'nin meseleleri daha fazla tartışılır hale geldi. İnançlı kesimin de ilk kez yönetime talep olabilme imkânına kavuştuğu günler yaşandı. Erbakan ile birlikte ilk kez bağımsız bir sanayi hamlesi konuşuldu ve başlatıldı. 1975 yılından itibaren 200'ü aşkın ağır sanayi fabrikasının temeli atıldı. Siyasette hizmet anlayışında da bir değişiklik yaşandı. Tartışılan konular ile o olayların perde arkasında yaşanan farklılıklar gün yüzüne çıkarılmaya başlandı. Yine bu farklılıklar Erbakan Hocamızın siyasete girmesiyle birlikte TBMM'de alenen konuşulmaya başlandı. Ülkemizde ilkeli, dürüst, samimi, söylemler ile eylemler arasında bir bağlantı olan siyasi anlayış yürütüldü. Horoz dövüşleri, fikir ve ideoloji istişaresine dönüştü. Erbakan ile birlikte Türkiye'de dışa bağımlılığın tartışıldığı bir siyasi arenaya zemin hazırladı. Avrupa'ya ve ABD'ye dönmüş bir siyaset anlayışından, İslam Birliği anlayışına dönüşüm yaşandı. Erbakan Hocadan önce hiçbir İslam ülkesine uçuş yoktu. 1974 yılından sonra İslam ülkelerine de uçuşlar başlatıldı. Türkiye'de ilk kez 5 yıllık planlar oluşturuldu. Avrupa ve ABD'ye bir duruş gösterildi. Kıbrıs Barış Harekatı bu duruşun bir örneğidir. Siyaseti 'Banane Amerika'dan' diyebilecek bir noktaya getirdi. Erbakan, dış politika ve ekonomide de Türkiye'ye bağımsız bir anlayış getirdi.”

“BU MİLLET ERBAKAN'I VE DAVASINI TAKDİR ETTİ”

Saadet Partisi Genel Sekreteri Tacettin Çetinkaya ise şunları kaydetti: “Milli Görüşün 3 temel prensibi vardır. Öncelikli olarak Milli Görüş, ahlakı ve maneviyatı esas alır. Ekonomi ile ilgili faizsiz bir sistemi ister. Ülke politikalarının şahsiyetli, milli ve yerli olması konusunda hassasiyet taşır. Erbakan Hocamız, 1969 yılında Konya'dan bağımsız Milletvekili oldu. Ortaya büyük çaba koydu. Bilindiği üzere Milli Görüş, siyasi bir harekettir. Erbakan Hocamız, 12 Ekim 1969 seçimlerinde Konya'dan bağımsız Milletvekili oldu. Konyalılar, hocamıza sahip çıktı. Erbakan, 3 Milletvekili çıkaracak kadar oy aldı. Milli Görüşün 3 temel felsefesini hayata geçirmek için bir güç lazımdı. Bu güç için en güzel araç ise siyasetti. Milli Görüş harekatı bu anlamda 1969 yılında başladı. Erbakan Hocamız, meclise girdi. Daha sonra 4 koalisyon ortaklığına girdi. Milli Görüşün hassasiyetle üzerinde durduğu bu 3 prensibi koalisyon dönemlerinde bile hayata geçirmeye çalıştı. İmam Hatiplerin, Kur'an kurslarının yaygınlaştırılmasını, dini derslerin okullarda verilmesi için hep ön şartlar koydu. Bunları yaptı da. Bir kesimin değil, bütün insanlığın refahını istedi. Elinden geldiğince de toplumun bütün kesimlerine refah sağlayabilmeyi başardı. Siyasi hayatı boyunca hep sağlıklı bir dış politika izledi. Erbakan'ın millet uğruna ortaya koyduğu şartlar, belli bir süre sonra hükümet politikası haline geldi. Komşularımız ile ilişkilerimiz düzenlendi. Bütün İslam dünyasının bir araya gelmesinin tohumları Erbakan'ın siyasete girişiyle atıldı. Hocamızın siyasi hayatı sürekli mücadele, gayret ve çaba ile geçti. ABD'nin bölgedeki hedeflerine karşı koydu. Siyaseten önü defalarca kesilmek istendi. Kurduğu partiler çeşitli gerekçelerle kapatıldı. Yılmadı, azimli davrandı. 1969 yılında siyasete başlayan Erbakan, 5 sene sonra iktidar ortağı oldu. Vatandaş, ona ve davasına büyük bir teveccüh gösterdi.”

EMRE ÖZGÜL

4-2-080.jpg4-1-063.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.