Şivlilik günü tatil olsun ricası

Şivlilik günü tatil olsun ricası

Konyalılar Şivlilik gününde okulların tatil edilmesi için Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak'a çağrıda bulundu. Öğrenci ve veliler, “Sayın Valim, Şivlilik günü okulları lütfen tatil edin” dedi

Şivlilik, Konya'da Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan recep ayının ilk Perşembesini Cuma'ya bağlayan gecede ve Regaip Kandili sabahı çocuklarca yapılan kandil kutlama geleneği olarak biliniyor. Konya'da bu güne “ilk namaz” adı da veriliyor. Kandil gecesi kutlama geleneği Osmanlı Devleti döneminde padişah II. Selim'den (1566-1574) itibaren sürdürülüyor. Regaip Kandili, bu yıl 27 Şubat Perşembe günü idrak edilecek. Şivlilik günü, ev sahibi önceden hazırlanan kuru üzüm, leblebi, incir, iğde gibi çerezlerden ve günümüzde daha çok şekerlemelerden çocuklara dağıtır. Aynı gün, hemen her evde, yağda kızartılmış mayalı hamurdan “bişi” yapılır ve yufkaların arasına konur. Buna pekmezle yapılmış un helvası ilave edildiği de olur. Bişiler komşulara dağıtılır. Şivlilik günü aile büyükleri, komşu ve akraba ziyaretleri yapılır. Bu ziyaretler sırasında önce yemek, ardından da çerez ve meyvelerden oluşan şivlilik ikramı yapılır.Çocukların hatırlandığı, mutlu edildiği şivlilik, aynı zamanda birlik ve beraberlik duygularının pekiştirildiği bir gelenek olarak geçmişten günümüze varlığını sürdürmektedir.

PERŞEMBE GÜNÜ OKULLARI TATİL EDİN ÇAĞRISI

Veliler ve öğrenciler, 27 Şubat Perşembe günü Şivlilik dolayısıyla okulların tatil edilmesini istiyor. Bu konuda Konya Valisi Toprak'a çağrıda bulunan öğrenciler, “Sayın Valim, sizin geleneklerin yaşatılması adına hassasiyetinizi biliyoruz. Şivlilik, sadece Konya'da sürdürülen bir gelenek. Bu günü güzel bir şekilde geçirmek istiyoruz. Ne olur bugünü tatil ilan edin. Biz, rahat rahat Şivlilik ürünleri toplamak istiyoruz. Lütfen çağrımıza kulak verir misiniz?” dedi.

M.ALİ NURULLAHOĞULLARI

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum