Şivlilik geleneği yaşatılacak

Şivlilik geleneği yaşatılacak

Çocukların kapı kapı dolaşıp şeker, çikolata, gofret, bisküvi ve çerez isteyeceği gün için esnaf, hazırlıklarını tamamladı. 3 ayların gelişini müjdeleyen Şivlilik ürün fiyatları da geçen yıla oranla arttı. Konya'ya has olan bu gelenek, fiyat yüksekliğine

Konya'da şivlilik heyecanı başladı. Konya'ya özgü bir gelenek olan ve yıllardır devam ettirilen Şivlilik adeti için marketler ve küçük esnaflar hazırlıklarını tamamladı. Regaip Gecesi günü dağıtılacak olan şivlilik ürünleri de tezgâhlardaki yerini aldı. Şivlilik gününe özel oluşturulan reyonlarda çikolata, gofret, şekerleme gibi tüm şivlilik ürünleri vatandaşlarla buluştu. Özellikle bazı büyük firmalar Konya'ya şivlilik gününe özel kutular hazırladı. Yine bu firmalar, özel tasarımlarla ürünlerini anlaşmalı oldukları esnaflara dağıttı. Ürün fiyatlarında ise geçen yıla oranla artış oldu. Ürünlerin gramajı da düşürüldü. Fiyat yüksekliğine ve gramaj düşüklüğüne rağmen vatandaş bu geleneği devam ettirmek istiyor. Şivlilik ürünü almaya başlayan çoğu vatandaş o gün, yine çocukların yüzünü güldürmek istiyor.

ÜRÜN FİYATLARINDA YÜZDE 50 ARTIŞ

Konya'da, üç ayların başlangıcı Regaip Kandili'nin sabahında çocukların kapı kapı dolaşıp evlerden şekerlemeler topladığı "şivlilik" etkinliği yakınlaştı. Regaip Kandili'nin sabahında yine çoğu evin zili çalınacak, çocukların yüzü gülecek. O gün için esnafın hazırlıklarını bitirme aşamasına geldiğini dile getiren Ak Gross AVM çalışanlarından Orhan Baktemur, Şivlilik ürün fiyatlarının yükseldiğini ürün gramajlarının da düşürüldüğünü ifade etti. Baktemur, geçen yıla oranla satışlarda bir azalma olduğunu da kaydetti. Geçen yıl bu dönemde market ve bakkallarda daha fazla hareketliliğin olduğuna dikkat çeken Baktemur, "İnsanların alım gücü, geçen yıla oranla düştü. Şivlilik geleneğinin eskisi gibi tadı kalmadı. Bu gelenek sadece Konya'ya özgü. Ürün fiyatlarında ortalama yüzde 50 artış var. Biz, gelenek yaşatılsın ve insanlar bütçesine göre alışveriş yapsın diye gelen fiyatları ürünlere pek yansıtmak istemiyoruz" şeklinde konuştu.

FIRSATÇILARA KARŞI UYANIK OLUNMALI

"Şivlilik yılda bir kere yaşatılan bir gelenek, o günde de çocukların sevindirilmesi gerekir" diyen Baktemur, daha sonra şunları kaydetti: "Biz, işe para kazanalım gözüyle bakmıyoruz. Gelenek yaşatılsın istiyoruz. Çocuklarımızın yüzü gülsün istiyoruz. Olaya ticari gözle bakmıyoruz. Şivlilik günü dışı için konuşacak olursak zaten esnafın kazanç diye bir şeyi kalmadı. Kış geldi, doğalgaz fiyatları arttı. İnsanların alım gücü düştü. İnsanlarımızdan fırsatçılık yapanlar da var. Şivlilik gelmeden önce bazı ürünlerin paketi 5 liraysa, Şivlilik zamanı ürün paket fiyatını 15 liraya çıkaranlar oluyor. Genel olarak ürünlerimizde 5-10 liralık bir yükseliş var. Fakat afaki yükseliş yapanlar da var. Vatandaşımız, fırsatçılara karşı uyanık olmalı."

GELENEĞİN ÖZÜNDE BESLEYİCİ ATIŞTIRMALAR VAR

Gıda Mühendisi A. Erkan Akay ise şunları ifade etti: "Şivlilik ilimize özgü, belki de ülke geneline yaygınlaştırabileceğimiz nadide bir geleneğimiz. Ancak bizlerin yanlış tercihlerimizle tüketim kültürüne teslim olmuş, faydadan çok zarar verir hale gelmiş durumda. Çocuklar kapı kapı dolaşarak yüksek miktarda rafine şeker, trans yağ, tuz, monosodyumglutamat, koruyucular ve benzeri katkı maddeleri içeren son derece sağlıksız atıştırmalıklar topluyor ve bunları kısa süre içerisinde tüketiyor. Oysa geleneğin özünde pişi, kuru yemiş, meyve, kuru meyve gibi doğal ve besleyici atıştırmalıklar var. Burada suçlu bizleriz. İşin kolayına kaçıyor, çocuklarımızın sağlığını göz ardı ediyoruz. 2020 yılı 27 Şubatından başlayarak bu gidişatı değiştirmek, doğru bildiğimizi lafta bırakmamak ve hep birlikte bir adım atmak istiyoruz. Tüm halkımızdan ve yöneticilerimizden destek bekliyoruz."

HÜSEYİN BOSTAN-ÇAĞRI MEREDOV

4-3_880x440-008.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.