Sivil anayasanın takipçisi olacağız

Sivil anayasanın takipçisi olacağız

14. Ufuk Turu Toplantıları’nın sonuç bildirgesini açıklayan Konya STK’ları İcra Heyeti Başkanı Muhsin Görgülügil, “Yetkililerden en öncelikli taleplerimizden biri 'yeni ve sivil' bir anayasa yapılmasıdır. Bunun takipçisi olacağız” dedi

Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından, İçişleri Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi ve Mardin Valiliği’nin destekleriyle organize edilen "Sivil Toplum ve Din” konulu "14. Ufuk Turu Toplantıları" okunan sonuç bildirgesi ile sona erdi

'İslam ve Sosyal Sorumluluk', 'Ümmet ve Milliyetçilik', 'İslam ve Cemaatler' ile 'İslam Dünyasında Dini Akımlar' ana başlıkları altında dört oturum şeklinde gerçekleştirilen toplantıda toplam 16 adet tebliğ sunuldu. Bir otelde düzenlenen toplantıya, Türkiye'nin 7 bölgesinin 63 şehrinden 170 ve Konya'dan 235 olmak üzere toplam 405 sivil toplum temsilcisi katıldı.

YENİ VE SİVİL BİR ANAYASA YAPILMALI

Sonuç bildirgesini okuyan Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu İcra Heyeti Başkanı Muhsin Görgülügil, toplantının ana teması olan 'Sivil Toplum ve Din' konusunda son derece saygın akademisyen ve sivil toplum yetkilileri tarafından sunulan tebliğler çerçevesinde, çeşitli yönleriyle ve derinlemesine tartışıldığını söyledi. Ümmet bilincinin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Görgülügil, "Ümmet bilincinin geliştirilmesi kavmiyetçiliği ve etnik kimliğe dayalı problemleri ortadan kaldırır. Millet olarak ilahi buyruğa uyduğumuz ve din kardeşliğini ölçü olarak aldığımız durumda ırkçılığa dayalı taassup kendiliğinden kaybolacaktır. Bu özelliğimize daha fazla vurgu yapmalı, ümmetin birliği için daha fazla çaba harcamalıyız. Öte yandan, bugün önümüzde yeni bir dönem bulunuyor. 16 Nisan Türkiye'nin ve ümmetin önünü açtı. Türkiye'de istikrar ve güven ortamının tesisi noktasında doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle milletin verdiği kararı önemsiyoruz. Bu anlamda, STK olarak, üzerimize düşen sorumluluğu mutlaka yerine getireceğiz. Yetkililerden en öncelikli taleplerimizden biri 'Yeni ve sivil' bir anayasa yapılmasıdır. Bunun takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.

KILIÇARSLAN VE SELAHADDİN EYYUBİ KARDEŞLİĞİ SÜRECEK

Görgülügil, açıklamasını şu şekilde devam ettirdi: “Tarihimiz devlet-millet kucaklaşmasının çok başarılı örnekleri ile doludur. İslam tarihinde, millet ve devletin toplumun farklı kesimlerinin kaynaştığı gücünü birleştirdiği dönemlerde alanın başarılı neticeler bilinmektedir. Sultan Kılıçarslan ve Selahaddin Eyyubi kardeşliği bunun en güzel örneğidir. İnanç ve entisiteleri hegomanyaları altına almak isteyen gruplara karşı dimdik duracağımızı ifade ediyoruz.”

FETÖ SİVİL TOPLUMA GÜVENİ ZEDELEDİ

Sonuç bildirgesinde 15 Temmuz darbe girişimine de değinen Görgülügil, "Devlet ve hükümetin özellikle 15 Temmuz sonrasında ortaya koyduğu, toplumsal iradeye hürriyet sağlayıcı, millet iradesinin hâkim kılınmasını temin edici adımları destekleyen tutum ve davranışını önemsiyoruz. Hürriyet kolaylıkla gelmiyor; başarı fedakârlık olmadan elde edilemiyor. 15 Temmuz'da sokağa çıkmak suretiyle iradesine ve temsilcilerine sahip çıkan milletimiz ile bu mücadelede en ön safta yerini alan kuruluşlarımız haklı taleplerinin ve sarsılmaz iradelerinin sonuna kadar arkasındadırlar. Milletimiz bu süreçte bir taraftan içinde yuvalanan hainleri temizlerken, diğer taraftan devlete ve kurumlarına damgasını vurdu. Ülkenin 40 yılına mal olan, birkaç nesli küresel dış mihraklara peşkeş çeken bu girişim, maalesef toplumun sivil topluma olan bakışını erozyona uğratmış, genel manada sivil topluma ve dindarlara olan güveni büyük ölçüde zedelemiştir. Sivil olmayan ve toplumu temsil etmeyen bu odakların foyası açıkça ortaya çıkmıştır.  Uzun yıllardır devam eden baskı ve Müslümanları ikincil konuma iten uygulamalar artık tarihin tozlu sayfalarında tek tek yerini alıyorlar. FETÖ tecrübesi ve dış baskılar cemaatlerin kendi ruh ve çalışma prensiplerine bağlı kalmalarının ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu. Bu tehdidin ve muhtemel tehlikelerin bertaraf edilmesi adına 'Cemaat', 'Ümmet', 'Sivil Toplum', 'Devlet' ve 'Siyaset' gibi kelime ve kavramlar yerli yerine oturtulmalıdır. Herkes kendi alanında kalmalı, hain terör örgütünün bıraktığı boşluğun birileri tarafından doldurulmasına asla izin verilmemelidir” diye konuştu.

STK’LAR YENİ TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ

STK'lar olarak her zaman doğruların yanında olduklarını dile getiren ve yeni Türkiye'nin şekillenmekte olduğu bugünlerde iradelerini daha da net bir biçimde ortaya koyacaklarını dile getiren Görgülügil, "Türkiye'de dini yapılanma ve cemaatlerin dışlanma, ötekileştirilme, aşağılanma dönemi artık kapanmıştır. Bu yapılanmalar, devlet ve iktidarla ilişkilerinde ölçülü olmalı; kendi sınırları içinde kalmalı; bağımsızlıklarını zedelemeden ama diğer grup ve kesimlerle de karşı karşıya gelmeden, gereksiz kavgalara girmeden faaliyetlerini sürdürmelidir. Herhangi bir cemaate mensubiyet, liyakat ve ehliyeti reddetmeyi ve işin yürütülmesinde ayrımcılığı beraberinde getirmemelidir" şeklinde konuştu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN/MARDİN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.