Şirket araçlarına dikkat edin

Şirket araçlarına dikkat edin

Özellikle genç sürücülerin kullandığı İstanbul (34) plakalı şirket araçları Konya'da trafiği birbirine katıyor. Sürücüler ve yetkililer, şirket araçlarını kullananların trafikte daha dikkatli olması konusunda uyarıyor.

Kazaya karışan 34 plakalı şirket arabalarının sayısı gün geçtikçe artıyor. En son MEDAŞ'a ait bir aracın virajı alamaması iki MEDAŞ çalışanının hayatını kaybetmesi ile sonuçlandı. Dikkatsizce kullanılan ve şirkete ait olan araçlar, trafikte adeta terör estiriyor. Trafikte ihlallerin büyük bir bölümü şirketlere ait araçlarda meydana gelirken, araçların büyük bir çoğunluğu hız ihlalleri de yapıyor. Şirket araçları kazaya karışınca ise, zimmet sözleşmesi imzalanmadığı taktirde, sorumluluk şirkete ait oluyor. Maddi hasarı şirket karşılıyor ancak şirketin kazaya karışan işçiyi işten çıkarma hakkı da bulunuyor. Konyalı sürücülerin şirket araçları hakkında en çok şikayet ettiği husus ise, TEDES ihlalleri. Sürücüler, şirket araçlarının TEDES'lerde hız kurallarına uymadığı ve diğer sürücülerin hayatını tehlikeye attığını belirtiyor. Kazaları Önleme Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, şirket araçlarını kullananların trafikte kendi araçlarını kullanıyor gibi hareket etmeleri gerektiğini belirtti. Çelik, şirket araçlarının karıştığı kazalarda giderlerin karşılanması konusunun, iş yeri sahibi ile sürücü arasında imzalanan sözleşmelere göre hasar giderlerinin karşılardığını da sözlerine ekledi.

KAZANIN SORUMLULUĞU ŞİRKETE AİT

Şirket araçlarının karıştığı kaza sayısının giderek arttığını kaydeden Çelik, "Şirkete ait araçlar, şirketin sorumluluğundadır. Yani sürücü iş yerinin bilgisi ve talimatı dahilinde aracı kullanırken kazaya karıştığı zaman sorumluluk şirkete aittir. Eğer kaza yapan şirket sürücüsü kusursuz ise hasar karşı sürücü tarafından karşılanır. Ancak kazaya karışan şirket aracının sürücüsünde de kusur varsa sorumluluk iş yeri sahibindedir. Hasar iş yeri tarafından karşılanmak zorundadır. Ancak geçtiğimiz günlerde bir davada, iş yeri sahibi kaza yapan sürücüyü işten çıkarma hakkına sahip olduğu kararı verildi. Bu karar da olayı farklı bir yere taşıdı. Yani bir çelişkiyi de beraberinde getirdi. Bir yandan sorumluluk şirkette oluyor, diğer yandan da işten çıkarma hakkına sahip oluyor. İş yeri sahipleri sorumluluğu almak istemiyorsa sürücüyü işe alırken, zimmet sözleşmesi imzalatması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

NASIL OLSA ŞİRKETE AİT DENİLMESİN

Sürücülerin 'nasıl olsa şirketin aracı' düşüncesine kapılmaması gerektiğini belirten Çelik, "Olayın hukuksal kısmı bir yana, sürücülerin de bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor. Araba, şirketin arabası deyip de ihlal yapmak yanlış bir durum. Başka sürücülerin hayatı da tehlikeye atılıyor. Bazıları var ki, kendi aracını gayet normal bir biçimde kullanıyor ancak şirkete ait araçları fütursuzca kullanıyor, ihlal yapıyor, hız yapıyor. Bunların önüne geçilmesi için sürücülerin daha hassas olması lazım. Yapılan sözleşmelerle çözülecek bir durum değil. Sürücüler aracı kendi aracıymış gibi kullandıkları taktirde kazaya karışan şirket araçlarının sayısı da azalacaktır mutlaka. 'Nasıl olsa ceza şirkete yazılıyor' düşüncesi etik değil" diye konuştu.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum