Sıralama önemli

Sıralama önemli

LYS maratonunu tamamlayan üniversite adaylarını şimdi de tercih heyecanı sardı.

LYS maratonunu tamamlayan üniversite adaylarını şimdi de tercih heyecanı sardı. Adaylar, üniversiteye girebilmek için bölümleri dikkate almadan puanlarına göre tercih yapıyor. Uzmanlar ise adayları dikkatli olmaları noktasında uyarıyor.

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarını alan üniversite adaylarında zorlu günler başladı. 7 Temmuz’da başlayan üniversite tercih hakkı 17 Temmuz’da sona erecek. Öğrenciler, şimdiden öğretmenlerinin odalarından çıkmıyor. Binlerce öğrencinin bugünlerde en büyük heyacanı doğru tercih yapabilmek. Uzmanlar, öğrencilerin puanına göre değil, sıralamasına göre tercih yapmasını öneriyor. Öğrenciler ise 1 yıl daha sınava hazırlanmak istemeyerek, bölüm ayırt etmeden yapacağı tercihleri kafasında şekillendiriyor.

YANLIŞ TERCİH ADAYLARI ÜZER

Tercihlerle ilgili gazetemize bilgi veren Gençlik Dershanesi Rehber Öğretmeni Mehmet Doğan, “Yanlış tercih 1 yıl, yanlış üniversite 4 yıl, yanlış meslek ise 40 yıla mâl olur” dedi. Bundan dolayı öğrencilerin gitmek istedikleri bölümleri ayrıntılı bir şekilde incelemesi gerektiğini ifade eden Doğan, “Üniversite adayı, her şeyden bölümleri araştırmalıdır. Tercih yaparken puanlara değil sıralamalara dikkat edilmeli. Çünkü üniversiteler sıralamaya göre öğrenciyi almaktadırlar. Aynı zamanda 10 bininci sırada olan bir öğrenci tercihini yaparken 2 binden başlamalı. Daha sonra 50 bin, 100 bin kadar yazabilirler. Öğrenciler, gideyim de nasıl gideyim düşüncesiyle tercihlerini yapıyor. Bu da çok yanlış. Sabretmek önemli. Öğrenciler üzerinde de aile baskısı var. Çocuklarına bu sene artık bir yere yerleşirsin baskısıyla yanlış tercih yapmaya zorluyorlar. Öğrenci o bölümden mezun olduktan sonra da iş bul baskısı yapıyorlar. Ama öğrenci istemediği bölümü puanı tuttuğu için gittiğinden mezun olunca başarılı olamıyor. Öğrencilere illa ki kendi hallerine bırakmasınlar ama ultra bir baskı yapmasınlar. Çünkü, ekonomik ve zaman kaybı sonucunda sadece işe yaramayan bir diploma elinizde olur” dedi. Öğrencilerin kendilerine genellikle puan bazlı sorular sorduğunu kaydeden Doğan, “Biz sıralama listesini oluşturuyoruz. Gidebilecekleri ve istedikleri şehirleri sıralıyoruz. Daha sonra bölümleri de inceliyoruz ve 30 tercih hakkı ile listeyi oluşturuyoruz” diye konuştu.

İÇİNDEN ÇIKILMAZ BİR HALE GELDİ

Sistem Dershanesi Rehber Öğretmeni İsmail Turanlıgil ise, öğrencilerin sınav hazırlık sürecini tamamladığını beliterek, öğrencilerin tercih dönemini içinden çıkılmaz bir hale dönüştürdüğünü söyledi. Öğrencilerin bu dönemde herhangi biriyle konuştuğunda kafasının karıştığını dile getiren Turanlıgil, tercih döneminde yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: “Üniversite sınavına ne için hazırlandığımızı, ileride hangi işi yapacağımızı, nasıl bir işte çalışmak istediğimizi belirleyip kendimize meslek seçeceğiz. İlk adım meslek; yaşadığımız şehri düşünüp; bu şehirde ya da şehrimize yakın, gitme ihtimalimizin yüksek olduğu, seçtiğimiz bölümü okuyabileceğimiz üniversite şehrini seçmeliyiz. İkinci adım da şehir; seçtiğimiz şehirde barınma imkanlarını, sosyal aktivite ve bilimsel yeterliliğini belirlediğimiz üniversiteyi belirlemeliyiz. Üçüncü adım ise üniversite; ve sıra geldi son adıma. Belirlediğimiz mesleği, rahat yaşayabileceğimiz şehri ve eğitim alacağımız üniversiteleri başarı sıramızı göz önünde bulundurarak tercihimizi yapmaya başlayabiliriz. Tercih yaşadığımız şehre yakın başarı sıramıza uygun üniversiteleri belirleyip tercih listemizi oluşturmalıyız. Toplamada otuz tercih yapma hakkına sahibiz. Hepsini değerlendirebileceğimiz gibi bir kısmını da kullanabiliriz.”

TERCİHTE SIRALAMAYI GÖZ ÖNÜNE ALIN

“Tercih yaparken başarı sıramızı göz önünde bulundurmalıyız” diyen Turanlıgil konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Kendi başarı sıramızın üzerinde yerler mutlaka yazmalıyız. Ama listemizi garantilemek için kendi sıramızın gerisinde yerlerde yazmak bizi garantiye alır. Tercihlerimizi yaparken unutmamalıyız. Listemizde kazandığımızda okumak istemeyeceğimiz hiçbir bölüm yazmamalıyız. 7 - 17 Temmuz arasında internetten osym.gov.tr’ye girerek tercihlerinizi kendimiz bildirebileceğimiz gibi ösym merkezleri ve okullarımızdan bildirebiliriz” açıklamaısnda bulundu

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.