Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Sinekler

Sinekler

06.04.2011 tarihli İdam Meselesi adlı yazımı şu paragrafla bitirmiştim: Gelin, önce bataklığı kurutalım, sonra sineklerle mücadele edelim, bu yapılmadan bütün çalışmalar, masum insanların canını ve malını korumak olmaz, kapitalist ağaların canını ve malını korumak olur. Ne dersiniz?
İngilizce öğretmeni Dr Murat Kayacan hocam şöyle bir eleştiride bulunmuştur: “Bismillah, Sadık hocam bataklığı kuruturken bir yandan da sinekleri öldürmek yanlış mıdır?”
Hocam böyle bir soru sormuş, cevaplandırmamızda büyük yararlar vardır. İnşallah bu konuda hocamızı ikna etmiş; okuyucularımızı da bilgilendirmiş oluruz. Ümmet olarak kanayan yaralarımızdan biri de budur
Bismillahirrahmanirrrahim “Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla”
Sayın hocam, bataklığı kuruturken bir yandan da sinekleri öldürmek yanlış olur; çünkü bu sinekler, bu bataklığın ürünüdür, kendi kendine oluşmuş değildir. Dolayısıyla bu sineklerin yaptığı fiillerden bu bataklığı oluşturan resmi ideoloji ve bu ideolojinin bağlı olduğu küresel güç odakları da sorumludur. Bunların varlık sebebi, bataklık ve bu bataklığın oluşturduğu sineklerdir; bunlar olmazsa küresel güç odakları ve bunun bir parçası olan resmi ideoloji yıkılır. Bunun önce bir tespitini yapalım, bu bilinmeden bu kanayan yaramızı sarmamız mümkün değildir.
İslam dininde had cezaları ümmet için bir rahmettir; çünkü had cezası uygulanan kimsenin tevbesi yüzde yüz kabul edilmiş olduğundan, yarın ahirette o fiilinden dolayı hesaba çekilmeyecektir. Zina eden bir mümin bekâr ise yüz sopa vurulur, evli ise veya başından bir evlilik geçtikten sonra biriyle zina ederse recm edilir. Recm edilebilmesi için kendisi itiraf etmesi gerekir veya dört şahitle ispat edilmesi gerekir. Haksız yere adam öldüren de idam edilir. Maktulün yakınları katili dilerse affeder, diyet alır, dilerse idam eder. Bütün insanlığı diriltmenin manası budur.
Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulur: “(Kim de onu (öldürülmesine engel olarak) diriltirse, bütün insanlığı diriltmiş gibi olur.” (1) Haksız yere adam öldüren de bütün insanlığı öldürmüş gibi olur. Rabbimiz şöyle buyurur: “(Haksız yere) öldürürse sanki bütün insanlığı öldürmüş gibi olur.” (2)
Şimdi haksız yere öldürülen çocukların v erginin katili yalnız sinekler değil, bataklığı oluşturanlar da katilidir; bunlar yarın hesaba çekileceklerdir; bunda hiçbir şüphemiz yoktur, kimsenin yaptığı yanına kar kalmayacaktır.
Sayın hocam, bataklığı kuruturken bir yandan sinekleri idam edersek, o zaman had cezaları ümmet için bir rahmet olmaz. Çünkü sineğin oluşmasında suç ortağı olmaması gerekir, yani insanlara suç işleme ortamı oluşturulmaması gerekir. Bunun için İslam, önce suç işleme ortamının kaldırılmasını ister, sonra hadlerin uygulanmasını ister.
Bunun dışında bir yol izlersek, İslami olmayan bir yol olur ki, bataklığı kuruturken bir yandan sinekleri öldüremeyiz; yani işin içinde Allah ve Resulü’nün metodu olmadığından muvaffak olamayız; olsak bile sorumlu oluruz; Çünkü İslami hükümler, beşeri ideolojilerin yaması değildir. Her sistem kendi kuralları içinde işler.
Bu sebeple gelin, önce bataklığı kurutalım; yani adalete dayanan bir ekonomik sistem kuralım; çünkü faiz bataklığın ana müsebbibidir. Faizde alın teri yoktur, zengini daha zengin, fakiri daha fakir eder. O zaman aç tilki fırını deler, şimdi bu tilkiyi öldürmek zulüm olmaz mı?
Din ve vicdan hürriyetinin önünü açalım, herkes hür iradesiyle seçtiği dinin gereğini ferdi ve toplumsal hayatında yaşasın. İnsanı dünyevileştirmek, ahirette hesabın olmadığına ikna etmek, suç işlemesine ön ayak olmak, demektir.
Nikâh müessesesini iyi çalıştıralım, bunun için devlet ve sivil kuruluşlar fon oluşturmaları gerekir. Adil olmayan ekonomik sistemden dolayı birçok gencimiz iş bulamıyor, bunun sonucu evlenemiyor, evlense bile aile hayatını sürdüremiyor; bu yüzden kimi kötü yola düşüyor, kimi sinir krizi geçiriyor.
Bu bağlamda birden fazla evlilik yolunun önü açılması gerekir, Rabbimiz kulunun yapısını bildiğinden dolayı bu konuda ruhsat vermiştir. (3) Bu ruhsatın önünü kapatmak, insanı zinaya düşürmek, demektir, Allah bu ruhsatı vermesinin sebebi, zinayı önlemek içindir. Bu ruhsatın önü açıldığı zaman genel evler kapanır, oradaki insanlar da modern kölelikten kurtulur. Genel evleri, emniyet sibopu saymak, ilme ve bilime aykırıdır.
Sayın hocam, bunları gerçekleştirdikten sonra bir mümin, haksız yere adam öldürür veya zina ederse o zaman bu insan hasta demektir, kangren olmuş, demektir. O zaman buna hat uygulamak, rahmet olur, ümmet için de hayat olur.
Kur’an-ı kerimde şöyle buyrulur: “Ey akıl sahipleri! Kısasta sizin için hayat vardır; artık Allah’a karşı gelmekten sakınırsınız.” (4)
Kaynaklar:
1- Maide:32
2- Maide: 32
3- Bkz. Nisa:3
4- Bakara:179

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR