M. Emin Karabacak

M. Emin Karabacak

Sınavlara Hazırlanan Çocuklara ve Anne Babalarına Düşen Görevler

Sınavlara Hazırlanan Çocuklara ve Anne Babalarına Düşen Görevler

ÇOCUKLAR SINAVLARA NASIL ÇALIŞMALI?
Her yıl olduğu gibi bu yılda öğrenciler; Bursluluk (5, 6, 7, 8, 9, 10, 11. sınıflar), SBS (8. sınıflar), YGS ve LYS (12. sınıflar ve mezunlar) sınavlarına gireceklerdir. Bu sınavlar öğrenciler kadar veliler için de önemlidir. Çünkü herkes emeğinin karşılığını almayı düşünmektedir. Bu amaçla biz de bu haftaki yazımı öğrenci ve velilere kısaca da sorumluluklarına hatırlatma adına buna ayırdık.
PLANLI ÇALIŞMA
Okulda ve sınavlarda başarılı olmanın birinci kuralı planlı ders çalışmaktır. Planlı ders çalışmak demek; neyi, nerede, ne zaman ve ne şekilde yapacağını bilmek demektir. Yani çalışacağı dersin, oynayacağı oyunun ve seyredeceği televizyonun zamanı bellidir. İyi bir ders çalışma planında, öğrencinin hem etkili ders çalışmaya hem de kendine ayıracak zamana yeri vardır.
TEKRAR YAPMA
İnsan öğrendiklerinin yaklaşık %50’sini bir saat içinde, %70’ini bir gün içinde, %80’ini bir hafta içinde, geriye kalan %20’sinin %10’unu da bir ay içinde unutmaktadır.
Sınava hazırlanan çocuklar, bilgileri unutmamaları için ilk önce konuyu iyi öğrenmeleri gerekir. Öğrendikleri konuyla ilgili bol bol test çözmeleri ve tekrarı iyi yapmaları gerekir. Çünkü belli aralıklarla tekrar edilmeyen bilgiler unutulacaktır.
Çocukların yıllık planında ekim ve kasım ayında haftanın bir gününü, aralık ve ocak ayında haftanın iki gününü, şubat ve mart ayında haftanın üç gününü, nisan ve mayıs ayında da haftanın dört gününü tekrara ayırması gerekir. Sınavlara girmeden önce son 10 yılın çıkmış soruları çözülmelidir. Ayrıca çocukların haftada bir deneme sınavı çözmeleri teşvik edilmelidir.
KİTAP OKUMA
Çocukların sınavlarda başarılı olmalarının bir yolu da her gün az da olsa kitap okumalarıdır. Sınavlarda soruları anlamada ve yorumlamada daha pratik olmak için kitap okumayı alışkanlık haline getirmek gerekmektedir.
Çocukların girecekleri sınavlarda her soruya bir dakika verilmektedir. Bu bir dakika içinde öğrencilerden hem soruyu okuyup anlamalarını, hem doğru cevabı şıklar arasından bulmalarını, hem de doğru cevabı optik forma işaretlemeleri beklenmektedir. Bunu geliştirmenin en pratik yolu, bol bol test çözme ve kitap okumadır.
Bilindiği gibi sınavlarda çok ders çalışanların değil, planlı ve programlı bir şekilde ders çalışıp, çalışma sonlarında tekrarları iyi yapan ve çok kitap okuyanların başarı gösterdikleri bir gerçektir.
Çocuklar sınavlara hazırlanırken; planlı ders çalışmalı, tekrarları iyi yapmalı, bol bol test çözmeli, bol bol kitap okumalı, ders çalışırken televizyon ve müziği kapalı tutmalı, beslenmelerine dikkat etmelidirler.
SINAVLARA HAZIRLANAN ÇOCUKLARIN ANNE BABALARINA DÜŞEN GÖREVLER:
Çocuklar, okulda ve sınavlarda daha başarılı olmak için planlı olmak zorundadır. Planlı ders çalışmak demek; neyi, nerede, ne zaman, nasıl ve ne şekilde yapacağını bilmek demektir.
Çocukların çalışacağı dersin, oynayacağı oyunun ve seyredeceği televizyonun zamanı bellidir. İyi bir ders çalışma planında çocuğun hem etkili ders çalışmaya hem de kendine ayıracak zamanı vardır. Bu konuda aileye düşen görev; çocuğun ders çalışabileceği uygun ortam hazırlamak ve plana uyup uymadığını kontrol etmektir.
Aileler, çocuklarının girecekleri sınavlar için kitaplar almalıdırlar. Bunların içinde geçmiş yıllarda çıkmış sorulara ait kitap da olmalıdır. Çocukların bu kitaplara çalışmaları da teşvik edilmelidir.
Çocukların sınavlarda başarılı olmasının bir diğer yolu da okul derslerine iyi çalışmalarıdır. Çünkü sınavlarda, çocuğun okuduğu sınıfın müfredat programından sorular sorulmaktadır. Yine çocukların okuldaki ders notlarını yüksek tutmaları sağlanmalıdır. Sınav sonuçlarının hesaplanmasında notların önemi çok büyüktür. Aileler, çocukların okul derslerine çalışmaları ile notların yüksek tutulması konusunda gereken hassasiyeti göstermeleri gerekir.
Çocuklar sınavlarda başarılı olmak için bol kitap okumalıdır. Yeni sınav sisteminde sorular % 60 civarında yorumlamaya dayalıdır. Sınavlarda yorumlama yeteneği gelişmiş çocukların daha başarılı olduğu bir gerçektir. Aileler, çocukların seviyelerine ve isteklerine göre kitap almaları ve bu kitapları da okunmaları için onları teşvik etmeleri gerekir.
Çocukların sınavlarda başarılı olmaları için beslenmelerine de dikkat etmeleri gerekir. Aileler, çocukların okula kahvaltı yaparak gitmelerine ve onların düzenli beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir.
Aileler, çocukların ruhsal gelişimleri ve psikolojilerine de dikkat etmelidirler. Çünkü ruhsal gelişimlerini sağlıklı tamamlayamamış çocuktan, başarı beklemek gerçekten de zordur. Sınava hazırlanan bu çocukların psikolojilerinin de iyi tutulması gerekir.
 Depresyona girmiş bir çocuktan nasıl bir başarı beklenemeyecekse, üzerinde sürekli ders çalışma ve sınav konusunda psikolojik baskı olan çocuktan da başarı beklenemez.
Aileler, çocukların sınavlara hazırlanması sırasında planlı çalışmalarını, okul derslerini ihmal etmemelerini, notlarını yüksek tutmalarını, seviyelerine uygun bol bol kitap okumalarını sağlamalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Emin Karabacak Arşivi
SON YAZILAR