Şimşek: Türkiye'nin dış borcu yaklaşık 453 milyar dolar

Şimşek: Türkiye'nin dış borcu yaklaşık 453 milyar dolar

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında Türkiye'nin dış borcu yaklaşık 453 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, FOX TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Çalar Saat programına konuk oldu.

Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, Türkiye'nin dış borcunun yaklaşık 453 milyar dolar olduğunun açıkladı. Şimşek, "Bu borç yüksek mi düşük mü? Bunu milli gelire oran ve dünya ile karşılaştıracağız" ifadelerini kullandı.

Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye’nin toplam dış borcunun miktarı yaklaşık 453 milyar dolar. Bunun da milli gelire oranı o da yaklaşık 53,3. Bu oran yüksek sayılmaz, küresel olarak karşılaştırdığımız zaman. 3’te 2’sinden fazlası özel sektöre ait, diğer kamuya ait. Bu rakam 2002’de tersiydi. 3’te 2’nin kamunundu, 3’te 1’inden azı özek sektöründü. Bu borç yüksek mi düşük mü? Bunu milli gelire oran ve dünya ile karşılaştıracağız.

Bu konjonktürde vade yapısı daha uzun olsa tabi ki tercih edilirdi. Ama burada genel olarak referansımız ne olacak? Bize benzer ülkeler olacak. Şu anda bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin toplam borcunun milli gelire oranı yüzde 211. Türkiye’nin yüzde 142. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 390. Japonya Amerika gibi.

Borç nerede ağırlık var, nerede düşük? Devletin borcunun milli gelire oranı yüzde 28,3. Türkiye’nin toplam borcunun milli gelire oranı yüzde 142. Bu yüzde 142’nin 28 puanı devlet. Dünyada ortalama yüzde 86. Bize benzer ülkelerde yüzde 49.

Gelelim hane halkına, vatandaşa. Dünyada vatandaşların ortalama borcunun milli gelire oranı yüzde 59, Türkiye’de yüzde 18. Vatandaşımız borcu mutlaka vardır. Ama küresel olarak karşılaştırmak için bir oran olarak bakmamız lazım.

Gelelim bankacılık sektörüne, milli gelire oranı yüzde 24. Bu oran dünyaya göre makul.

Borcu yüksek olan hangi kesim var? Reel sektör, özel sektör var. Nedir oran yüzde 68. Bunun da yarısı dış borç, yarısı iç borç; döviz borcu. Bunlar yönetilebilir mi? Yönetilebilir. Reel sektörün bütün vadeler itibariyle döviz pozisyon açığı 223 milyar dolar, ama bir yıllık vadeye baktığınız zaman açık yok.

Bazı şirketlerimiz var ki, dünyada 3 milyar 5 milyar dolarlık alım yapmışlar."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum